Getuigenis

Patricia's getuigenis: “Hoe ik aan een gedwongen verkoop van “Comme j'aime” ben ontsnapt dankzij Testaankoop

12 mei 2023

Patricia Sciaroni heeft een zeer moeilijke situatie meegemaakt met het bedrijf ‘Comme j'aime’ dat dieetvoeding aanbiedt; ze kreeg maandenlang, tegen haar wil, dieetmaaltijden en kreeg daarvoor rekeningen in de bus. Testaankoop hielp haar deze gedwongen verkoop stop te zetten.

“Zeg vaarwel tegen je extra kilo’s vóór de zomer”, “Verlies in twee maanden tot 8 kg”; dat zijn de slogans op de website van het Franse bedrijf ‘Comme j'aime’. Een vrouw in een badpak lacht ons toe, trots op haar verloren kilo's, en nodigt ons uit om te kiezen voor het zogenaamde “nummer één afslankprogramma in Frankrijk”. Zo staat het toch op hun website.

De feiten: levering en facturatie van niet bestelde dieetmaaltijden

Naar aanleiding van een reclamespotje op televisie wilde Patricia Sciaroni een week lang vrijblijvend ‘Comme j'aime’ uitproberen. Het werkt zo: je krijgt een pakket met dieetmaaltijden voor een week rechtstreeks bij je thuis: ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten. In werkelijkheid kreeg Patricia een maand lang maaltijden en moest ze in totaal 500 euro betalen.

Al snel beseft ze dat deze dieetmaaltijden niet geschikt zijn voor haar en haar arts vraagt haar ermee te stoppen omdat ze niet goed zijn voor haar gezondheid. In het afslankprogramma zit namelijk te weinig ijzer. Vervolgens probeert ze per telefoon en e-mail contact op te nemen met de klantendienst van ‘Comme j’aime’. Die weigert echter de leveringen te stoppen en gedraagt zich agressief tegenover Patricia.

Patricia blijft nog maandenlang ongevraagde pakketten ontvangen. Ze haalt ze zelfs niet meer op bij het postkantoor. Na meer dan een jaar ontvangt ze een brief waarin wordt gedreigd een deurwaarder te sturen en een grote som geld wordt geëist. Geschrokken neemt ze contact op met Testaankoop om tussenbeide te komen in dit geschil. Na verschillende contacten wordt deze gedwongen verkoop gestopt.

De gevolgen van een gedwongen verkoop voor de consument

De gevolgen voor de consument, in dit geval Patricia, zijn zwaar omdat ze maandenlang onder druk is gezet door deze gedwongen verkoop. Ze moest ook veel geld betalen voor producten die zij niet wilde verbruiken.

De reactie van Testaankoop: hoe de consumentenorganisatie het lid heeft geholpen

Concrete acties van Testaankoop om een einde te maken aan de gedwongen verkoop

Na het telefoongesprek met Patricia vroeg Testaankoop haar alle schriftelijke bewijzen van wat ze beweerde (e-mails, facturen, enz.) en nam rechtstreeks contact op met de klantendienst van ‘Comme j'aime’ opdat deze onmiddellijk met de gedwongen verkoop zou stoppen.

Testaankoop heeft Patricia ook geadviseerd en verzekerd dat dit een frauduleuze overtuigingstechniek was om haar verder te laten betalen. Zij heeft echter het recht om te betwisten en niet te betalen. De consumentenorganisatie vertelde haar ook dat een deurwaarder of incassobureau volgens de Belgische wet niet naar de woning van de schuldenaar mag trekken zonder een voorafgaand vonnis in zijn bezit. Je kunt dus “de deur voor hun gezicht dichtslaan”, luidt het.

Advies van Testaankoop om een gedwongen verkoop en oplichting te voorkomen

Als consument heb je rechten bij een gedwongen verkoop. Dit soort misbruiken komt veel voor, vooral in de context van bepaalde afslankprogramma's. Wees dus op je hoede wanneer je dat soort abonnementen sluit, ook al gaat het om een proefperiode. Je kunt in elk geval deze gedwongen leveringen betwisten en weigeren te betalen.

Word je geconfronteerd met een dergelijk geschil met een bedrijf? Neem dan contact op met onze advocaten en experts of om een klacht in te dienen. In geval van een geschil kunnen zij rechtstreeks tussenkomen bij het bedrijf in kwestie.

Bel onze experts