Dossier

Afzien van een aankoop: een automatisch recht?

07 januari 2020
afzien van een aankoop een automatisch recht

Wanneer je een aankoop of de ondertekening van een contract betreurt, heb je in theorie meestal niet het recht om daar nog op terug te keren. In de praktijk stellen heel wat handelaars in België zich evenwel soepel op. Maar soms heb je volgens de wet 14 dagen bedenktijd. Wanneer en hoe?

De basisprincipes

In België kunnen we rekenen op een grote soepelheid vanwege de handelaars die gewoonlijk aanvaarden dat we aangekochte artikelen gedurende een bepaalde periode komen omruilen of die soms zelfs bereid zijn om een aankoop onder bepaalde voorwaarden op eenvoudig vertoon van het kasticket terug te betalen. Je mag echter niet denken dat het om een recht gaat! In dat opzicht is de wet duidelijk: wat gekocht is, is gekocht en elke transactie – ook je dagelijkse aankopen in de winkel op de hoek van de straat – wordt beschouwd als een vast en definitief "verkoopcontract".

Elke verkoop is een contract

Voor de wet is er inderdaad sprake van een contract zodra jij en de verkoper het eens zijn over het goed of de dienst en over de prijs. 

In de supermarkt volstaat het daarvoor om bij de kassa langs te komen. Bij een bestelling in een winkel heeft het feit dat de levering en/of de betaling nog niet plaatsvond(en) geen enkele invloed. 

Daardoor zul je, tenzij je het product hebt gekocht of het contract hebt ondertekend onder specifieke omstandigheden die je recht geven op een wettelijk vastgelegde bedenktijd, de aankoop alleen kunnen annuleren als je kunt bewijzen dat:

  • de leverancier je om de tuin heeft geleid;
  • je niet de informatie hebt gekregen waarop je recht hebt op het ogenblik van de aankoop;
  • die informatie onjuist was;
  • het product niet beantwoordt aan wat is overeengekomen op het ogenblik van de verkoop. 

Dat is allemaal niet zo eenvoudig.

In sommige gevallen kun je wel nog afzien van je aankoop

In sommige gevallen geldt een wettelijk herroepingsrecht en krijg je meer bepaald 14 kalenderdagen bedenktijd. 

Cruciaal daarbij is dat het gaat om een aankoop buiten de verkoopruimte.Het is echter niet altijd zo eenvoudig om te weten of je wel degelijk aanspraak kunt maken op die bedenktijd. We lichten dat in de volgende bladzijden toe:

  • ten eerste overlopen we van enkele concrete gevallen;
  • ten tweede leggen we uit wanneer de termijn begint te lopen;
  • ten derde zul je kunnen lezen hoe je gebruik kunt maken van je herroepingsrecht;
  • ten vierde bespreken we de gevallen waarin het herroepingsrecht ondanks alles toch niet van toepassing is.

Enkele tips

Vermijd hoe dan ook impulsieve aankopen. Win inlichtingen in over het goed dat of de dienst die je op het oog hebt, vergelijk prijzen, blijf waakzaam – vooral bij onlineaankopen – en eis altijd een aankoopbewijs met de juiste datum.

Voor een grote aankoop vraag je zo mogelijk een offerte die je rustig kunt bekijken alvorens de knoop door te hakken. 

Gaat de aankoop gepaard met het verkrijgen van een krediet (bv. een auto) en kan de verkoper zelf dat krediet niet verstrekken, vergeet dan vooral niet om op de bestelbon te laten vermelden dat de bestelling slechts effectief kan plaatsvinden voor zover je het krediet verkrijgt. Anders zul je de aankoop toch moeten betalen, ook al wordt het krediet je geweigerd.

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren