#content#
BEUC en TA roepen Commissie op tot onderzoek naar de luchtvaartsector...
22 jul 2020Wetgeving niet gerespecteerd
Sinds het begin van de COVID-19-crisis hebben verschillende grote Europese luchtvaartmaatschappijen op geregelde basis nagelaten om hun passagiers duidelijke en volledige informatie te verstrekken over hun rechten alsook om hen, in geval van annulering, terug te betalen wanneer geen omboeking mogelijk was. Hoewel er in de hele sector sprake is geweest van oneerlijke praktijken, focust BEUC zich op acht grote luchtvaartmaatschappijen waaronder Ryanair, Air France, KLM en Easy Jet. Test Aankoop in het bijzonder richt zijn pijlen op Brussels Airlines en TUIfly. “Hoewel we erkennen dat de pandemie heeft geleid tot grote problemen voor de hele reissector gaande van luchtvaartmaatschappijen tot touroperators, is het verstrekken van verkeerde informatie of het onmogelijk maken voor de reiziger om zijn rechten te laten gelden, niet acceptabel”, klinkt het bij de consumentenorganisatie. De praktijken waaraan de maatschappijen zich schuldig maken zijn een inbreuk op de EU-verordening inzake de rechten van de passagiers. Die wetgeving bepaalt dat luchtvaartmaatschappijen reizigers moeten informeren over hun rechten voor geannuleerde vluchten en passagiers de keuze moeten laten om geld hun geld terug te vragen in geval van annulering als gevolg van buitengewone omstandigheden zoals een pandemie. Het verbergen, of het verstrekken van gedeeltelijke of onjuiste informatie aan consumenten over hun rechten op terugbetaling is ook in strijd met de EU-consumentenwetgeving inzake oneerlijke praktijken.
Klacht bij de Europese Commissie
Als reactie op de talloze klachten die Test Aankoop en de andere Europese consumentenorganisaties ontvingen, werd gebruikt gemaakt van het zogenaamde informatiesysteem voor de interne markt. Per luchtvaartmaatschappij lijstte de coalitie van consumentenvertegenwoordigers hier alle schendingen op van de Europese en nationale wetgevingen. Hiermee verzoekt de coalitie de Europese Commissie om de praktijken van de luchtvaartmaatschappijen binnen het kader van de coronacrisis te onderzoeken en hen te dwingen de rechten van de consument na te leven. De reiziger dwingen om vouchers te accepteren in plaats van terugbetaling te voorzien van het ticket, het gebrek aan informatie over het recht op vergoeding, vouchers aan slechtere voorwaarden of nieuwe vluchten aan hogere prijzen én de misleidende informatie over de rechten van de consument vormen de “meest gehoorde klachten”, waarover de Commissie nu officieel vanuit consumentenhoek van op de hoogte werd gesteld.
"Van bij de start van deze crisis is ons callcenter overspoeld geweest met klachten aangaande de praktijken van luchtvaartmaatschappijen. Ook andere landen tekenden dezelfde inbreuken vanwege de luchtvaartmaatschappijen op. Vandaar dat we samen met onze Europese koepelorganisatie, BEUC en elf andere consumentenorganisaties de krachten gebundeld hebben om per betrokken luchtvaartmaatschappij klacht neer te leggen bij de Europese Commissie. Het heeft lang geduurd om te komen tot het niveau van consumentenbescherming dat we vandaag kennen. Het kan niet dat dit zomaar op de schop wordt gegooid. De Europese Commissie is vanwege de Europese dimensie van dit probleem, het best geplaatst om actie te ondernemen”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.
Test Aankoop bundelt klachten
Voor alle problemen rond annuleringen en omboekingen van een reis, tracht Test Aankoop de rechten van de consument zo goed mogelijk te verdedigen en nodigt hem of haar uit het klachtenformulier in te vullen op www.testaankoop.be/reisformulier. Sinds de lancering van het platform één maand geleden, signaleerden al ruim 2500 consumenten hun problemen. Deze worden sinds kort gebundeld om zo sneller betrokken maatschappijen te interpelleren.
Test Aankoop herinnert eraan dat ze ter beschikking staat van de reizigers met vragen over dit onderwerp op het nummer 0800 29 510 (van maandag tot donderdag van 9u tot 18u en vrijdag van 9 tot 16u45).