Eerste indruk

Wasstrips: ecologisch maar niet geschikt voor vetvlekken en witte was

25 november 2022
Wassen met wasstrips

Wasstrips komen meer en meer in trek als duurzaam alternatief voor klassiek wasmiddel. De wasstrips van Natulim en Truearth die wij testten, wasten over het algemeen prima, enkel vetvlekken kregen ze niet goed weg en witte was werd grauw. Ecologisch zijn de wasstrips zeker, al haalt de import uit verre landen hun gunstige ecoscore wel weer naar beneden.

Je ziet tegenwoordig veel reclame voorbijkomen voor wasstrips. De biologisch afbreekbare velletjes met waspoeder worden aangeprezen als ecologisch alternatief voor klassiek wasmiddel.

Het gebruik is heel eenvoudig: je scheurt een strookje af en doet het in de machine bij je wasgoed. Geen gedoe met doseren van gel of poeder.

Wasstrips zijn bovendien te gebruiken voor alle soorten van wasgoed, en kunnen zo een hele resem traditionele wasmiddelen vervangen. Maar komt je was proper uit de machine? We deden de test met Natulim Eco-strips wasmiddel - Geen parfum en Truearth Eco-strips – Laundry detergent Fragrance free.

Koffie-, wijn- en bloedvlekken verwijderd, vetvlekken niet

Toen we was uit de machine haalden, waren de enzymatische vlekken (van melk, bloed, cacao, aardappel enz.) en de oxydeerbare vlekken van plantaardige oorsprong (thee, koffie, wijn, wortel, tomaat enz.) netjes verwijderd.

Vetvlekken (van boter, olijfolie, lippenstift enz.) kregen we echter met geen van beide geteste wasstrips weg.

Sprankelende kleuren, maar wit wordt grauw

De wasstrips lijken ons perfect geschikt voor bonte was, want de kleuren blijven mooi behouden. Witte was daarentegen zag er wat grauw uit na enkele wasbeurten met de geteste wasstrips.

Milieuvriendelijk, maar ...

Wasstrips danken hun uitstekende ecoscore aan de minimale milieu-impact van hun ingrediënten en hun plasticvrije, recycleerbare verpakking. Een doorsnee doosje wasstrips weegt amper 100 gram. Vergeleken met volumineuze bussen vloeibaar wasmiddel of dozen waspoeder zijn er aanzienlijk minder transporten voor nodig, wat resulteert in minder CO2-uitstoot. Er is ook minder water nodig voor de productie van wasstrips dan voor vloeibaar wasmiddel.

... niet lokaal geproduceerd

Toch zijn er ook valse noten in deze lofzang op de ecologische troeven van wasstrips. De wasstrips van Natulim worden geproduceerd in China en Spanje en vervolgens vanuit een centraal magazijn in Marseille naar klanten wereldwijd verzonden. De wasstrips van Truearth worden in Canada vervaardigd en van daaruit verscheept. Ze hebben er dus al vele duizenden kilometers op zitten vooraleer ze in jouw wasmachine belanden.

In onze koopwijzer lees je hoe je het juiste klassieke wasmiddel kiest voor elk soort van wasgoed. Kijk naar onze testresultaten van universele en kleurwasmiddelen en wasmiddelen voor wol en zijde ontdek met welke producten je was het properst is aan de beste prijs.

Naar de prijsvergelijker universeel en kleurwasmiddel

Naar de prijsvergelijker wasmiddelen voor wol en zijde