Nieuws

Waterontharders: doeltreffende alternatieven voor zout

06 maart 2020
waterverzachter waterontharder kalkaanslag

Op Batibouw vonden we enkele firma’s die waterverzachters aan de man brengen die werken op basis van CO2 of korrels, en niet met het klassiek hars en zout. Wat ervan te denken? Welnu, de eerste tests van Test Aankoop geven aan dat sommige van die nieuwe technieken zeer doeltreffend zijn, soms zelfs tegen een lagere prijs.

Het water dat de watermaatschappijen verdelen, heeft niet overal in het land dezelfde hardheid. Te hard water – van meer dan 30° f (Franse graden) – zal aanleiding geven tot kalkafzetting in buizen, rond kranen en in bepaalde toestellen (boiler, …) die warm water gebruiken. Heb je te hard water, dan kan het soms nuttig zijn om een waterontharder te installeren.

Wat je dus zeker eerst moet doen, is erachter zien te komen hoe hard het water bij jou thuis is: hetzij via jouw waterdistributiemaatschappij, hetzij met behulp van een tester die je onder meer in doe-het-zelfzaken vindt. Vaak valt de hardheid van het water beter mee dan je zou denken. Bij een onderzoek van Test Aankoop uit 2015 bleek bij één op de vier families (op een totaal van 31) die al over een waterverzachter beschikten, dat het water eigenlijk toch al voldoende zacht was zonder ontharder en er daar dus geen nood aan was…

Zout en alternatieven

Kies je toch voor een waterontharder voor jouw leidingwater, dan is de vraag: welke te kopen? Wel, ruwweg kunnen we twee types onderscheiden:

  1. de meest voorkomende zijn de modellen met ionenuitwisseling, waarbij het harde water circuleert in een reservoir dat gevuld is met hars. Met deze techniek, die gebruik maakt van zout, wordt de hardheid van het water verminderd;
  2. bij het tweede type wordt het water op een zodanige manier behandeld dat de kalk zich niet afzet in het systeem. De initiële hardheid van het water verandert niet. Om de kalkkafzetting te vermijden worden verscheidene technieken toegepast;

Het eerste type op basis van zout heeft zijn doeltreffendheid al langer bewezen. Zo’n apparaat vermindert de hardheid van het water met een ionenwisselaar op harsbolletjes: de calcium- en magnesiumionen die in het water aanwezig zijn, worden vervangen door natriumionen. Deze hars moet wel regelmatig worden vernieuwd door met veel water te spoelen en door regeneratiezout toe te voegen.

Dit type waterverzachter kost behoorlijk veel: € 1 000 tot € 2 500 en meer, inclusief plaatsing. Bovendien moet je rekenen op € 200 à 400 per jaar voor het zout en het onderhoud. Tot slot is zo’n waterontharder met zout vrij omvangrijk, neemt hij veel plaats in en verbruikt hij per regeneratiebeurt veel water.

Als het kalk blijft zweven

De laatste jaren zijn er nieuwe technieken op de markt verschenen om kalkaanslag tegen te gaan. In tegenstelling tot de waterverzachter “met zout” haalt geen van deze alternatieve systemen het kalk echt uit het water. Het water behoudt dus dezelfde hardheid als het uit de kraan komt. Wel beweren deze technieken het samenklitten van calcium- en magnesiumionen in het water te voorkomen met behulp van fysische of chemische processen; het kalk blijft zweven in de stroom water en zet zich niet meer af.

We hebben al enkele systemen die van die nieuwe technieken gebruikmaken, kunnen testen op hun mogelijkheden om kalkvorming te verhinderen (en we zullen in de toekomst nog andere systemen testen). De eerste resultaten tonen alvast aan dat er vandaag drie waardige alternatieven zijn voor de klassieke waterverzachters met zout: de systemen met CO2-injectie, polyfosfaten en korrels blijken even doeltreffend tegen kalkvorming als systemen met zout, en de laatste twee zijn bovendien goedkoper. Het systeem met korrels dat we hebben getest, kost ca. € 400; de waterverzachter met polyfosfaten zelfs minder dan € 150. De waterverzachter met CO2-injectie kostte dan weer om een bij de € 2 000.

Onze raadgevingen

Beslis niet overhaast.

  • Vraag je in de eerste plaats af of je wel echt een waterverzachter nodig hebt. Voer een analyse van de hardheid van het leidingwater uit of informeer bij jouw watermaatschappij. Vormt alleen jouw boiler een probleem. Daar kun je de risico’s op kalkafzetting beperken door de temperatuur van het warm water lager in te stellen dan 60°C.
  • Als je uiteindelijk een waterverzachter overweegt, neem dan de tijd om de verschillende opties naast elkaar te leggen.
  • Als het mogelijk is, installeer je de verzachter enkel in het warmwatercircuit.
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

84 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/01/2021

Kan er een test gebeuren van de waterontharders aangeboden op TV en op voordeel vanger er is nergens een degelijke werking van deze toestellen voorhanden de prijzen schommelen van 169.99 tot 139.99

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/01/2021

Beste , wij zijn namelijk van plan een waterverzachter of waterontharder te laten plaatsen. De enigste die hier al aan de deur is geweest is aquasensor . Ik moet zeggen wij zijn niet vertrouwd in deze sector zou er ons iemand info kunnen geven wat het beste prijs qualiteit product is Mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2020

Loodgieter heeft me Watts Oneflow aanbevolen als antikalksysteem. Iemand ervaring hiermee?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/12/2020

Ik overweeg een Pugh Micromet 75 te laten installeren (toestel op basis van polyfosfaten). Iemand laat me weten dat indien men centrale verwarming heeft, de ketel (platenwisselaar) hiermee niet beschermd zou zijn, enkel de warmwatercirculatie wordt beschermd. Heeft iemand hier meer informatie over ?


Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020
, Gereageerd:

Wij ook, maar de 150...Hebt u al informatie?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/12/2020
, Gereageerd:

Nee jammer genoeg niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/11/2020

Voor mij dezelfde vraag,
Welke toestellen werken er effectief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/11/2020
, Gereageerd:

Beste allemaal, onze experten laten weten dat we na maart 2019 in het nummer 647 van dec 2019 een vervolgtest mbt waterverzachters hebben gepubliceerd (Link:https://bit.ly/2VcfvI0  ). Verder werden in 2020 een aantal systemen voor de Italiaanse markt getest, alsook nog enkele voor de Belgische markt, waarover we in het tweede kwartaal van 2021 zullen publiceren. Het waren allemaal ‘alternatieve’ systemen die onze specialisten getest hebben, 

De ‘traditionele’ systemen hebben ze -om allerlei redenen- al lang niet meer getest, dus daarover kunnen we momenteel geen uitspraken doen. En een nieuwe test hiervan staat niet ingepland. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/11/2020

Iemand ervaring met de ontharder van Orion Technologies - www.orion-technologies.fr/anti-calcaire of Cosmic Light Watertransformer XXL van https://uwwaterman.be/ De beweringen klinken fantastisch maar als je vraagt om wetenschappelijke testresultaten blijf je op je honger zitten. Suggestie aanTA : kunnen jullie ook eens die 'alternatieven' testen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/11/2020

Heeft iemand ervaring met het systeem van uwwaterman.be?
uwwaterman.be/.../kalk-o-magic-standaard-waterontharder-detail
Of heeft iemand weet van testresultaten?
Klinkt te mooi om waar te zijn ...

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/11/2020

Wij hebben een waterverzachter aangeschaft van Aquagroup uit Waregem en momenteel tevreden over, prijs was ook aan de gunstige kant en de installatie is ook correct gebeurd. Momenteel dus tevreden over

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/11/2020

Has anyone used Aqua sensor. Wanted to know about their services and price

www.waterverzachter-aquasensor.be/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/11/2020
, Gereageerd:

Blijkbaar is dit onder het bedrijf van aquaservice gesetteld

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2020

wat denken jullie van aqua sensor

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/10/2020

Al twee jaar hebben we problemen met Aquacare (Kinetico). Drie maanden voor verloop van garantietermijn is ons toestel kapot gegaan. Ze hebben dus een revisie gedaan maar vragen veel geld voor. Al twee jaar via test aankoop heen en weer mailen! En geen beweging in de zaak.... Onanvaardbaar gewoon.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020
, Gereageerd:

Dag Sania,
Kan u mij eens contactern hiervoor aub? We hebben momenteek ongeveer hetzelfde voor..

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/11/2020
, Gereageerd:

Hoe kan ik u contacteren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/09/2020

Is de waterverzachter met polyfosfaten die jullie presenteren ook geschikt voor verwarmingsbuizen en radiatoren? Aangezien het water in dit circuit langer aanwezig blijft (niet naar de riool afloopt) en dit type waterverzachter de kalk niet wegneemt maar enkel deactiveerde met polyfosfaten....stel ik mij de vraag of die polyfosfaten niet met de tijd minder effectief worden in zo'n circuit en ik dus toch kalkaanslag krijg in mijn radiatoren en verwarmingsbuizen.

Want waarom dienen de patronen anders vervangen te worden om de 6 maanden? Ik veronderstel omdat de polyfosfaten niet meer actief zijn?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/08/2020

Hallo,
Heeft iemand een mening over Hydrokube CO2 waterontharders ? hydrokube.be/.../
Dank u wel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2020

Hallo allen, ik heb vandaag een offerte gekregen van aquavibes.
1134€ voor te leveren en te plaatsen. De prijs lijkt me redelijk, maar heeft er iemand ervaring mee met de toestellen van aquavibes? Ik hoor het graag. Thanks.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/11/2020
, Gereageerd:

Heeft u ondertussen een wateractivator van aguavibes aangekocht? En zo ja bent u tevreden? Ook ik heb een offerte van 1134 euro. Maar ik vraag me wel af wat zit er juist in dat bakje, ik vind nergens een technische tekening. Dank

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/11/2020
, Gereageerd:

Hallo, heb vandaag ook offerte gekregen voor hetzelfde bedrag maar ben eerst ook nog op zoek naar betrouwbare reviews. Is hij bij u geplaatst en wat zijn je eerste bevindingen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/06/2020

Dag allen, moeilijk om de juiste keuze te maken qua aankoop. Momenteel twijfel ik tussen aqua sensor en aquagroup

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2020

Wij hebben sinds 2006 een toestel van Natec Belgium (Natec NS 25) laten plaatsen. Na veel miserie met onze vorige waterverzachter wouden wij geen toestel meer met zouten, spoelingen en steeds oplopende onderhoudskosten. Wij zijn heel tevreden over het resultaat en het toestel is ook nog onderhoudsvrij. Aankoopprijs was vergelijkbaar met waterverzachter.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/05/2020
, Gereageerd:

Beste Ingrid,

Ik heb interesse voor dit systeem maar kan nergens een prijs vinden.
Kan U me even laten weten wat de prijs ongeveer was?
("vergelijkbaar met een waterverzachter" is vrij rekbaar: die zijn er in alle geuren en kleuren ...)
Alvast bedankt!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2020

Heb me laten misleiden door T/A ivm waterverzachter Apic zogenaamd beste keus. Na een jaar verbruikte ik 30% meer water en 50% meer zout. Na verschillende interventies is een technicus vanuit Frankrijk gekomen. Bleek dat toestel slecht was afgesteld . Ondertussen wel 200kg zout en 60m3 nodeloss verprutst. Apic weigerde dit te betalen.
Zoek een ander merk

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/03/2020
, Gereageerd:

Jammer van je negatieve ervaring met je Apic waterverzachter! Als ik het goed begrijp bleek je probleem te wijten aan een slechte afstelling. Je Apic toestel, een traditionele waterverzachter met zout, staat zelf niet ter discussie. Het is eigenlijk de installatie ervan en/of de service technieker die het ongemak veroorzaakt heeft. Onze test van enkele jaren geleden is verlopen onder correcte omstandigheden en heeft uiteindelijk de bepaling van de ‘beste keuze’ toegekend aan dit toestel.

Jouw spijtige ervaring wijst nog maar eens op één van de nadelen bij dit type van waterverzachters namelijk de nood aan een goed onderhoud en de inherente kost van veel waterverspilling en zoutverbruik. Dit zijn elementen die kunnen leiden tot de keuze van één van de alternatieve systemen, die we momenteel proberen te evalueren met onze huidige testen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/03/2020

Waterverzachters op zout heb ik gelezen wordt erg afgeraden. Erg veel spoelwater verdwijnt in de riool, met een super hoge concentratie zout. Het zout haalt alle positieve elementen zoals magnesium en calcium wat we allemaal nodig hebben uit het water, en ben zelf ook opzoek naar ervaring van mensen die een systeem hebben niet gebaseerd op ZOUT !!!. AquaVibes maakt sterke reclame met zoaiets, en vraag me af of er mensen te vinden zijn die de Water activator van Aquavibes hebben, en wat hun ervaring hiermee is. Ik hoor het graag...

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/03/2020
, Gereageerd:

Op Batibouw hebben we recent enkele doeltreffende alternatieven op basis van CO2 en korrels gevonden. Wie graag wil weten wat we hiervan denken kan dit door volgende link te volgen:  https://bit.ly/2vwvmYY . 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/03/2020

Beste, Waterverzachters blijft een moeilijk topic. Ik hoor nu dat verzachters op basis van zout ZEEER slecht zijn voor het milieu. Veelspoelwater met een enorme hoge dosis zout gaat in de riool. Veel water verlies dus, en veel te veel zout in de afvoer. Ik krijg regelmatig recalmae van AquaVibes met zijn Water activator die dit allemaal zou oplossen met hun systeem. Hebben ze het warmwater uitgevonden, of zitten hier weer ander anders onder het gras.... Iemand ervaring met de Water activator van aquaVibes ???. Ik hoor het graag.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2020

Ik heb sinds augustus 2004 een toestel van Bayard en ben er zeer tevreden van alsook van de dienst die de firma biedt. Ze nemen contact op om te vragen of je zout nodig hebt en stellen een datum voor de levering voor wanneer de chauffeur zich in de regio begeeft, bij de levering wordt het toestel gecontroleerd evenals de hardheid van het water.

Community