Nieuws

Waterontharders: doeltreffende alternatieven voor zout

06 maart 2020
waterverzachter waterontharder kalkaanslag

Op Batibouw vonden we enkele firma’s die waterverzachters aan de man brengen die werken op basis van CO2 of korrels, en niet met het klassiek hars en zout. Wat ervan te denken? Welnu, de eerste tests van Test Aankoop geven aan dat sommige van die nieuwe technieken zeer doeltreffend zijn, soms zelfs tegen een lagere prijs.

Het water dat de watermaatschappijen verdelen, heeft niet overal in het land dezelfde hardheid. Te hard water – van meer dan 30° f (Franse graden) – zal aanleiding geven tot kalkafzetting in buizen, rond kranen en in bepaalde toestellen (boiler, …) die warm water gebruiken. Heb je te hard water, dan kan het soms nuttig zijn om een waterontharder te installeren.

Wat je dus zeker eerst moet doen, is erachter zien te komen hoe hard het water bij jou thuis is: hetzij via jouw waterdistributiemaatschappij, hetzij met behulp van een tester die je onder meer in doe-het-zelfzaken vindt. Vaak valt de hardheid van het water beter mee dan je zou denken. Bij een onderzoek van Test Aankoop uit 2015 bleek bij één op de vier families (op een totaal van 31) die al over een waterverzachter beschikten, dat het water eigenlijk toch al voldoende zacht was zonder ontharder en er daar dus geen nood aan was…

Zout en alternatieven

Kies je toch voor een waterontharder voor jouw leidingwater, dan is de vraag: welke te kopen? Wel, ruwweg kunnen we twee types onderscheiden:

  1. de meest voorkomende zijn de modellen met ionenuitwisseling, waarbij het harde water circuleert in een reservoir dat gevuld is met hars. Met deze techniek, die gebruik maakt van zout, wordt de hardheid van het water verminderd;
  2. bij het tweede type wordt het water op een zodanige manier behandeld dat de kalk zich niet afzet in het systeem. De initiële hardheid van het water verandert niet. Om de kalkkafzetting te vermijden worden verscheidene technieken toegepast;

Het eerste type op basis van zout heeft zijn doeltreffendheid al langer bewezen. Zo’n apparaat vermindert de hardheid van het water met een ionenwisselaar op harsbolletjes: de calcium- en magnesiumionen die in het water aanwezig zijn, worden vervangen door natriumionen. Deze hars moet wel regelmatig worden vernieuwd door met veel water te spoelen en door regeneratiezout toe te voegen.

Dit type waterverzachter kost behoorlijk veel: € 1 000 tot € 2 500 en meer, inclusief plaatsing. Bovendien moet je rekenen op € 200 à 400 per jaar voor het zout en het onderhoud. Tot slot is zo’n waterontharder met zout vrij omvangrijk, neemt hij veel plaats in en verbruikt hij per regeneratiebeurt veel water.

Als het kalk blijft zweven

De laatste jaren zijn er nieuwe technieken op de markt verschenen om kalkaanslag tegen te gaan. In tegenstelling tot de waterverzachter “met zout” haalt geen van deze alternatieve systemen het kalk echt uit het water. Het water behoudt dus dezelfde hardheid als het uit de kraan komt. Wel beweren deze technieken het samenklitten van calcium- en magnesiumionen in het water te voorkomen met behulp van fysische of chemische processen; het kalk blijft zweven in de stroom water en zet zich niet meer af.

We hebben al enkele systemen die van die nieuwe technieken gebruikmaken, kunnen testen op hun mogelijkheden om kalkvorming te verhinderen (en we zullen in de toekomst nog andere systemen testen). De eerste resultaten tonen alvast aan dat er vandaag drie waardige alternatieven zijn voor de klassieke waterverzachters met zout: de systemen met CO2-injectie, polyfosfaten en korrels blijken even doeltreffend tegen kalkvorming als systemen met zout, en de laatste twee zijn bovendien goedkoper. Het systeem met korrels dat we hebben getest, kost ca. € 400; de waterverzachter met polyfosfaten zelfs minder dan € 150. De waterverzachter met CO2-injectie kostte dan weer om een bij de € 2 000.

Onze raadgevingen

Beslis niet overhaast.

  • Vraag je in de eerste plaats af of je wel echt een waterverzachter nodig hebt. Voer een analyse van de hardheid van het leidingwater uit of informeer bij jouw watermaatschappij. Vormt alleen jouw boiler een probleem. Daar kun je de risico’s op kalkafzetting beperken door de temperatuur van het warm water lager in te stellen dan 60°C.
  • Als je uiteindelijk een waterverzachter overweegt, neem dan de tijd om de verschillende opties naast elkaar te leggen.
  • Als het mogelijk is, installeer je de verzachter enkel in het warmwatercircuit.
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

141 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/01/2022

Wie heeft ervaring met de AMFA4000 die zorgt dat er geen kalkafzetting is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/01/2022

Aangezien er zoveel merken zijn (Minimax, Culligan, ...) kan ik alleen maar aanraden om info te vragen bij verschillende installateurs. Er zijn verschillende soorten en merken waterverzachters op de markt dus gewoon offertes aanvragen bij verschillende spelers en prijzen vergelijken

bijvoorbeeld: www.waterverzachter-gids.be/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/01/2022

Ik wacht ook af naar een reactie met test door TA

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/01/2022

Iemand ervaring met het system Vulcan, electrolyse?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/12/2021

Ik sta op het punt een waterverzachter aan te schaffen. Mijn voorkeur gaat naar de nieuwe technologiën. Blijkbaar ook erg goed, veel goedkoper in aanschaf en geen gebruik van zout en dus minder onderhoud. Bovendien is voor een huurappartement belangrijk dat de huurder zo weinig mogelijk zorgen heeft.
Zijn er al beoordelingen van deze nieuwe toestellen voorhanden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/12/2021

Beste, heeft er iemand ervaring met Amfa 4000?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/12/2021

Beste, in 2019 werd er door testaankoop een artikel gepubliceerd over waterontharders, waarbij er zeer enthousiast werd verwezen naar nieuwe, goedkopere en even doeltreffende technieken voor ontharding dan de klassieke zout-ontharding. De conclusie was toen echter dat 'er nog geen conclusie was', want er was nog onvoldoende getest (bijv. nog maar één model van elk type getest), maar het enthousiasme in het artikel was aanstekelijk. Tenslotte werd er geschreven dat "de komende maanden zullen we nog meer duidelijkheid krijgen, naarmate we nog meer modellen, scenario’s en technieken testen".
Sindsdien is het oorverdovend stil. Er werd nog wel eens iets geschreven over waterontharding, er wordt regelmatig een verwijzing gemaakt naar het originele artikel, maar de testen blijven uit. Heb ik iets gemist? Want ik zit hier eigenlijk al heel lang op te wachten.
Gaan die testen nooit meer komen? En waarom dan niet? Of komen ze nog wel? En waneer dan wel?

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/12/2021
, Gereageerd:

Ik suit me graag bij de opmerking van Bart aan. Kijk ook reeds geruime tijd naar een update van dit artikel uit.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/10/2021

Beste, zou mij een waterverzachter willen aanschaffen. Heeft er iemand een Aqua Sensor gekocht en kan je ons die aanbevelen of wat zijn de min.ptn.
Is voor een appartement van 2 a 3 pers. 89 m2. Kalkgraad 36.
Bedankt voor jullie.raad. grtjs. Marc

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021

Ik wou een toestel kopen van een +/-1600 € maar er was een opstart en onderhouds programma. Dit laatste was bijna 250 €/jaar. Hiervoor koopt ik veel drinkbaar water. Dus niet ingegaan van hun voorstel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021

koop geen waterverzachter op een beurs maar lees test aankoop en informeer bij een vakman loodgieter

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021

ik heb 20 jaar een waterverzachter CULLIGAN gehad deze was versleten nooit problemen gehad na overleg met mijn vrouw een nieuwe aangeschaft en terug tevreden over zacht water we kunnen het niet meer missen een aanrader Marcel Loots

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021

Ik zou graag een ontkalker plaatsen in mijn stacaravaan.Maar ik ben bang dat deze in de winter kan bevriezen.Wat zou de oplossing kunnen zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2021

"No-calc" beweert op zijn site dat hun patronen de doorgang van 40m³ water kunnen "ontkalken".
Maar dat is verre van de realiteit !!!!
Is er nog iemand die zo'n systeem heeft laten installeren?

Jean-Marie

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2021

Iemand ervaring of beoordeling van het Duitse Permasolvent primus 2.0?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/09/2021

iemand ervaring met de SoluCalc van Vitaleau ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/09/2021
, Gereageerd:

We lezen even mee, we hebben hem zelf jammer genoeg nog niet getest. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/10/2021
, Gereageerd:

Dit staat nochtans wel op hun website te lezen bij getest en gecertificeerd
vitaleau.be/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2021
, Gereageerd:

Beste Bertrand, ik tracht op online testaankoop info te vinden over jullie testen van waterontharder. Kan jij mij aanduiden waar ik moet zoeken/klikken? Met dank bij voorbaat.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/09/2021

Wil onze waterverzachter vervangen door een systeem zonder zout(blokken), hetzij door MICROMET TYPE 75 (Pugh & Co) of ONEFLOW OFTWH-R (Watts). Iemand ervaring met deze merken en/of heeft TA een aanbeveling?

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/01/2022
, Gereageerd:

Beste Pol,
Ik zie nu pas je vraag
We hebben thuis een MICROMET TYPE 150 (is eigenlijk tweemaal een type 75). We hebben nog redelijk veel kalkaanslag. Ik wel de indruk dat het toestel zijn werk doet, maar eigenlijk zijn we niet echt 100% tevreden.
Ik ben dus ook nog steeds op zoek naar een modern toestel, maar wacht eigenlijk op een aanbeveling van Test Aankoop.
De laatste tijd zie ik veel reclame over Minimax, maar krijg dan vergelijkende info over Delta Wateronkalkers, en deze laatste komt er iets beter uit. Maar wat is waar en wat is pure commercie en marketing.
Groetjes
Ronny

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021

Beste mijnheer De Ridder, beste lezer,

U verwoordt perfect wat ik ook heb beleefd met Aquacare-Kinetico.
Blijf er weg beste lezer als je zou overwegen met Kinetico-Aquacre in zee te gaan.

Mvg
Frans Felix

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/07/2021

Ik heb eens gekeken bij Minimax. Maar de scores van waterhardheid die zij opgeven per gemeente verschillen sterk met die van de Watergroep. Zijn dat geen bedrieglijke praktijken om te doen kopen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

Beste Jozef, ik heb daarstraks je vraag die je ons ook toestuurde via het contactformulier op onze site alvast intern doorgegeven aan de experten van onze betrokken dienst. Zodra ik van onze experten een antwoord ontvang, stuur ik het door naar je emailadres. Als je denkt van slachtoffer te zijn van misleiding of bedrog kan je dit ook gerust melden aan de FOD economie via hun centrale meldpunt die dan de zaak verder zullen uitspitten:  https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/06/2021

Beste,
In ons gebouw, mede-eigenaarschap van 4 apartementen, is in 2016 een Aquabion, antikalksysteem met zinkanode geplaatst. Ik heb altijd de indruk gehad dat dit behoorlijk werkte. De laatste maanden dachten we eraan dat het misschien nodig is om de zink-anode te vervangen. Ik las nu recent in jullie uitgave van december 2019 dat Aquabion qua doeltreffendheid 'slecht' scoort. Ik zocht verder naar andere testresultaten maar als een testopstelling al niet behoorlijk is (vb: ondersteboven gemonteerd op de ingang van een waterverwarmer bovenaan) dan kan ik ook niet vertrouwen op de resultaten. Ik wil graag vertrouwen op testaankoop maar ik vind bij jullie ook niets terug van de testopstelling. Daarentegen bracht mijn zoektocht op internet mij wel bij volgend onderzoek: www.researchgate.net/.../225517551_Magnetic_water_treatment . Dit laat toch een zeer positief resultaat zien voor dit soort antikalk systeem. Kan ik dit onderzoek vertrouwen?
Bedankt om de klaarheid te scheppen!
Wim Verheyen

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/03/2021

Graag bevindingen over Natec, alternatief voor ontharders met zout, maakt gebruik van magneten en sinds 1987 op Batibouw

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies