Dossier

Verwacht geen mirakels van elektrische verwarming

11 oktober 2019
elektrische verwarming

Sommige verkopers beloven je buitengewone besparingen met elektrische verwarmingssystemen zoals infraroodverwarming of verwarming met lage inertie. Je doet er goed aan om hen niet op hun woord te geloven.

Infraroodverwarming

De laatste jaren wordt het idee versterkt bij de consument dat "infraroodverwarming" een zeer efficiënt alternatief zou zijn. Er is nochtans niets alternatiefs of wonderbaarlijks aan dit soort verwarming.

Een verwarmingstoestel kan warmte voornamelijk op twee manieren verspreiden: door warme lucht te sturen of door te stralen. Een convector die lucht vermengt, zal warmte afgeven via de warme lucht. Een vloerverwarming of straalpaneel zal ze voornamelijk afgeven door straling. Deze straling is gewoonweg infrarood, elk verwarmd element geeft er af.

Zogenaamde elektrische “infraroodverwarming" is stralingsverwarming die geen warme lucht uitblaast of vermengt: het kan gaan om een paneel met een groot oppervlak of een klein oppervlak dat wordt verhit tot zeer hoge temperaturen, zoals een weerstand in de rode stand.

Wie dicht bij dergelijke radiator staat, voelt hoe de infraroodstraling hem direct verwarmt. Merk echter op dat je vrij dicht bij de radiator en ertegenover moet zitten om het effect ervan volledig te voelen en dat de radiator dus slechts één zijde van het lichaam direct verwarmt. Slechts aan één kant van het lichaam warmte krijgen is niet noodzakelijkerwijs erg comfortabel over een lange periode. Het regelen van een dergelijke verwarming is ook moeilijk, het systeem heeft geen nauwkeurige meting van wat de persoon ontvangt.

Bij langdurig gebruik in een huiskamer zal infraroodverwarming uiteindelijk ook de muren en vervolgens indirect de lucht verwarmen. Een situatie die gelijkaardig is aan die van de elektrische convectors. De zogenaamde meerwaarde van verwarming "doordat je niet de hele kamer hoeft te verwarmen" zal er dus niet meer zijn.

In de praktijk kan elektrische stralingsverwarming een oplossing zijn in de badkamer, waar een deel van het lichaam direct kan worden verwarmd zonder te wachten totdat de hele kamer warm is. Let op: het toestel werkt op het maximum en de meter draait: verwacht dus geen grote besparingen.

Buiten huishoudelijk gebruik zijn er nog twee gevallen die soms worden aangehaald als voorbeelden om je te overtuigen van de efficiëntie van de systemen:

  • in een fabriekshal waar het onmogelijk is om het hele volume te verwarmen en een minimum aan comfort moet worden verschaft aan de werknemers op hun werkpost;
  • op een buitenterras: "interessant" heeft in dit geval absoluut niet betrekking op rationeel energiegebruik of op het milieu: de winst is voor de café-eigenaar die meer klanten ontvangt. 

Deze situaties zijn moeilijk te extrapoleren naar de verwarming van een woning.