vaatwasmiddel

Zo kies je het beste vaatwasmiddel

Om het meest doeltreffende vaatwasmiddel voor je vaatwasser te kiezen, moet je eerst achterhalen welk type je het best neemt: klassiek of alles-in-één, en capsules, vloeibaar of poeder. Ontdek onze antwoorden en tips in deze koopgids.

Stap-voor-stap gids

Wat zijn de verschillende soorten detergenten voor gebruik in de vaatwasser?

Vloeibare detergenten

Zij zijn sterk geconcentreerd en moeten daarom zorgvuldig worden gedoseerd. Omdat deze vaatwasmiddelen vrij dik zijn, lossen ze niet gemakkelijk op in water en kunnen ze na de afwas een waaseffect op de vaat veroorzaken.

Afwasmiddel in poedervorm

Ooit was dit het enige type vaatwasmiddel op de markt, tegenwoordig is het naast alle andere nog steeds te vinden. Vaatwaspoeder is gemakkelijk te doseren, maar is soms minder geconcentreerd dan vloeibaar afwasmiddel of capsules, wat kan resulteren in een lagere wasefficiëntie.

Klassieke vaatwascapsules

Vaatwasmiddelen in capsulevorm zijn populairder en handiger: ze zijn gedoseerd en klaar voor gebruik. Na vloeibare en poedervormige detergenten zijn capsules steeds populairder geworden voor het verwijderen van vuil en hebben zij geleidelijk hun aanvankelijke tekortkomingen overwonnen, zoals de onvolledige oplossing tijdens de afwascyclus en de doeltreffendheid in de droogfase.

Net als vloeibare en poedervormige klassieke vaatwasmiddelen vereisen standaardcapsules het gebruik van een spoelvloeistof om de vaat te laten glanzen en drogen en regenereerzout om kalkaanslag te voorkomen.

Alles-in-één-capsules

In tegenstelling tot klassieke capsules hoeven bij alles-in-één-tabletten geen spoelglansmiddel en regenereerzout te worden gebruikt omdat die al in de samenstelling aanwezig zijn. Als de afwasresultaten echter niet bevredigend zijn, kun je spoelglansmiddel (in een minimale dosering) gebruiken om een betere glans te verkrijgen. Als het water in je huis erg hard is (> 31°f), kan het waarschijnlijk geen kwaad regenereerzout toe te voegen.

Terug naar boven

Tips om te besparen op waterverbruik

  • Laat de vaatwasser pas draaien als hij helemaal vol is om het water- en elektriciteitsverbruik te verminderen.
  • Kies het ECO-programma indien beschikbaar op je toestel: dat duurt langer, maar verbruikt minder water en minder energie.
  • Onderhoud de filter door hem regelmatig schoon te maken.
  • Giet heet water met wat handafwasmiddel in potten en pannen met aangekoekt vuil alvorens ze in de vaatwasser te zetten.
Terug naar boven

Welke vaatwasmiddelen zijn het milieuvriendelijkst?

Ongeacht het soort vaatwasmiddel is het moeilijk ze als "groen" of ecologisch te beschouwen, door de overmaat aan verpakkingsmateriaal en omdat hun formules niet vrij zijn van schadelijke stoffen.

Wat de samenstelling betreft, kunnen geurstoffen zoals limoneen en hexylcinnamal worden vermeden, aangezien zij de doeltreffendheid van het product niet bevorderen en zeer giftig zijn voor het aquatisch milieu. Evenzo zouden vervuilende ingrediënten zoals polycarboxylaten (gebruikt om kalkaanslag in waswater te neutraliseren) kunnen worden vervangen door minder schadelijke verbindingen zoals citraten, die deze taak even goed vervullen en milieuvriendelijker zijn.

Met ons label "Eco & Efficiënt" kun je producten kiezen die aan onze milieucriteria voldoen en blijk geven van goede efficiëntie.

Terug naar boven

Bespaar op prijs, niet op kwaliteit

Al te vaak wordt aangenomen dat duurdere producten ook beter werken. Uit onze recente tests van vaatwastabletten en -capsules blijkt dat dit zeker niet in steen gebeiteld staat en dat er heel wat betaalbare alternatieven zijn. "All-in-1-capsules van bekende merken kunnen gemakkelijk een halve euro per vaatwasbeurt kosten, terwijl de goedkoopste tabletten die ook goed scoren amper 6 cent per keer kosten", zegt onze onderzoeker Damiano Kiss. "Met zo'n duur middel betaal je op jaarbasis aan meer dan € 130, terwijl je met die goedkope tabletten al gesteld bent voor minder dan € 20 per jaar."

Terug naar boven

Zelf je afwasmiddel maken doe je zo

In het algemeen laten de meeste commerciële detergenten ecologisch te wensen over door hun samenstelling. Als je op zoek gaat naar recepten om je eigen vaatwasmiddel te maken, zul je verschillende formules vinden. Wij hebben er verschillende getest en tonen je hier het "huisrecept" waarmee we in ons laboratorium de beste resultaten bereikten.


Ingrediënten

De verschillende ingrediënten zijn te vinden in supermarkten of drogisterijen. Het is aangeraden handschoenen te dragen omdat sommige ingrediënten, zoals natriumpercarbonaat, de huid kunnen irriteren. Het is ook belangrijk te weten dat je regenereerzout en spoelmiddel aan de afwasmachine moet toevoegen, aangezien zelfgemaakt afwasmiddel dat in tegenstelling tot alles-in-ééncapsules niet bevat. Je kunt een klein beetje azijn toevoegen om kalkafzetting te voorkomen.

- Natriumbicarbonaat: 5%
- Citroenzuur: 35%
- Natriumpercarbonaat: 25%
- Natriumcarbonaat: 35%

Voordelen: dit "zelfgemaakte" afwasmiddel is weinig belastend voor het milieu omdat het geen overtollige verpakking heeft (alleen een recipiënt) en de ingrediënten minder schadelijk zijn voor het milieu dan degene die je gewoonlijk in commerciële vaatwasmiddelen aantreft. Het biedt een goede wasefficiëntie en ook goede droogresultaten.

Nadelen: het wasrendement is echter lager dan dat van commerciële producten, met name voor de verwijdering van zetmeel- en eiwitresten, door het ontbreken van enzymen. Bovendien moet je opletten met het toevoegen van azijn want dat kan schadelijk zijn voor je vaatwasser.

Terug naar boven