Dossier

Effectieve methoden om schimmel in huis te voorkomen

06 juni 2023
schimmel-in-huis

Schimmel in huis kan niet alleen je woning aantasten, maar ook serieuze gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Leer hoe je schimmelvorming voorkomt en welke gezondheidsrisico's je zo kunt vermijden. Neem nu de controle over je huis en gezondheid!

Risico's voor de gezondheid veroorzaakt door schimmel

Gezondheidsproblemen veroorzaakt door schimmel in huis

Schimmel in huis kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Sommige schimmels kunnen immers problemen veroorzaken zoals irritaties, verergering van astma, allergische reacties (huidontsteking, neusverkoudheid, chronische bronchitis) en overgevoeligheid. Hoofdpijn, vermoeidheid en geheugenverlies kunnen eveneens voorkomen.

Risicogroepen bij blootstelling aan schimmels

Zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen, evenals personen met gezondheidsproblemen aan de luchtwegen of een verzwakt immuunsysteem lopen nog meer risico als zij aan deze schimmels worden blootgesteld.

Het opsporen van schimmel in huis

Schimmelsoorten en hun kenmerken

De meeste woningen zijn besmet met schimmels van het type Cladosporium, Aspergillus, Stachybotrys, Penicillium, Alternaria, Chaetomium.

Tekenen van schimmel aanwezigheid

Schimmel kan eender welke kleur hebben: zwart, wit, rood, oranje, geel, blauw of paars. Zo vormt de Stachybotrys kleine zwarte of groenzwarte kolonies. Een muffe of aardachtige geur verraadt de aanwezigheid van schimmels.

Ze geven echter niet allemaal een geur af. Zelfs zonder geur getuigen vochtplekken, vochtigheid of tekenen van een waterlek van problemen met het vochtgehalte en is er een kans op het verschijnen van schimmels.

Andere mogelijke vlekken in huis

Er kunnen ook vlekken in huis opduiken die niet toe te schrijven zijn aan schimmels. Zo kunnen vlekken op het tapijt dicht bij de elektrische radiator veroorzaakt worden door vervuiling van buitenaf die je woning binnendringt. Een ander voorbeeld zijn roetvlekken of –deeltjes, afkomstig van de rook van een kaars of een sigaret.

Witachtige mousse op vochtige muren kan dan weer te wijten zijn aan muurkanker.

Preventieve maatregelen tegen schimmelvorming

Je kunt de vorming van schimmels vermijden door onder meer de vochtigheidsgraad onder controle te houden, jouw woning tamelijk droog te houden en handelingen te vermijden die veel vocht met zich meebrengen:

 • Verlucht je huis 's morgens en 's avonds gedurende 10 à 15 minuten zodat het vocht naar buiten kan. 
 • Vergeet ook niet jouw meubels te verluchten
 • Met een thermometer-hygrometer kun je het vochtgehalte bepalen.
  Probeer dit onder de 50 % te houden bij een temperatuur van 20 °C. 
 • Herstel waterlekken in muren en plafonds. 
 • Droog je wasgoed niet aan een wasdraad in huis, maar in de droogtrommel of buiten aan een waslijn. 
 • Open tijdens en na jouw douche of bad de badkamerramen.
  Een ventilatiesysteem kan ook helpen. 
 • Doe tijdens het koken een deksel op je potten en pannen
 • Gebruik tijdens het koken ook altijd de afzuigkap