Onkruid verwijderen op een natuurlijke manier

Onkruid bestrijden zonder gif
De tijd dat je chemische onkruidbestrijdingsmiddelen kon kopen in de winkel, ligt definitief achter ons.. Producten met actieve stof glyfosaat zijn sinds september 2018 verboden voor particulieren.
Wat zijn de alternatieven? Het onkruid met de hand uittrekken is de goedkoopste oplossing. Als je daar tegen opziet, bestaan er gelukkig nog heel wat alternatieven om mos, gras en paardenbloemen tussen je terrastegels, de klinkers van je oprit of de straatstenen weg te krijgen.
Algemene gouden raad: verwijder onkruid – op een ecologisch verantwoorde manier – in het voorjaar, vooraleer het zaden vormt, en laat het niet te hoog opschieten. Zo heb je minder werk en blijf je ook langer verlost van ontsierende plantengroei op jouw oprit, tuinpad of terras.
Na het verdwijnen van onkruidverdelgers op basis van glyfosaat, moet je als particulier je toevlucht zoeken tot zogenoemde ecologische alternatieven met pelargonzuur of azijnzuur als werkende stof. Deze producten zijn minder schadelijk voor het bodem- en waterleven, maar zijn ook een stuk minder effectief, zo blijkt uit onze meest recente tests.
Bij deze tests probeerden we met deze middelen plantjes als paardenbloem, weegbree, klaver en madelief te bestrijden. Het effect was zo goed als verwaarloosbaar. Bij sommige producten waren de blaadjes na een week wel verdord of afgestorven, maar na een maand staken de plantjes toch weer de kop op. De verdelgers geraken dus niet tot in de wortels en ze hebben zeker niet, zoals vaak op de verpakking staat vermeld, een effect "na 1 uur". Bovendien zijn ze vaak niet goedkoop.
Gebruik je ze toch, dan is het nog steeds belangrijk dat je de veiligheidsvoorschriften op de verpakking goed leest en toepast.

In het rayon van het tuingereedschap vind je heel wat handige hulpmiddelen om onkruid te wieden: schoffels, hakken, krabbers, onkruidstekers, messen, borstels en rollers.
Lang gehurkt of op je knieën voorover gebogen zitten is belastend voor je rug. De meeste gereedschappen zijn wel verkrijgbaar met een lange steel, zodat je je niet moet bukken of neerhurken.
Je kunt ook opteren voor een elektrisch aangedreven onkruidborstel waarmee je rechtopstaand over het terrein kunt gaan. Het toestel heeft aan de ene kant een wiel en aan de andere kant een ronddraaiende borstel waarmee de ondergrond wordt geschuurd en ontdaan van ongewenste begroeiing. We hebben recent zo'n elektrische onkruidverwijderaar van Kärcher getest, hier lees je de resultaten.
Al deze "mechanische" manieren om onkruid te verwijderen vragen tijd en moeite; je kunt het karwei anderzijds ook beschouwen als een activiteit in de buitenlucht die jouw geest ontspant.
Pro
|
Contra
|

Je kunt met een onkruidbrander over de ongewenste planten heen gaan. De hitte doet de cellen in het onkruid barsten, waardoor de plant uiteindelijk afsterft. Het beste is de plant tot as te herleiden, al is ook dat geen garantie dat hij na een tijdje toch terugkomt.
Onkruidbranders met gasfles
Deze stoten een vlam uit die het onkruid onmiddellijk verbrandt. Je moet de behandeling om de 4 weken herhalen.
Pro
|
Contra
|
Elektrische onkruidbranders
Deze hebben een klokvormig mondstuk op de stang waarmee de hete lucht op één punt geconcentreerd wordt. Er komt dus geen vlam bij te pas.
Pro
|
Contra
|
Veiligheidsvoorzorgen
Bij onvoorzichtig gebruik van een onkruidbrander kan er brand ontstaan. Met deze tips hou je het veilig.
Het juiste moment om onkruid te verbranden
- Best ‘s ochtends wanneer het onkruid nog vochtig is
- Niet in de volle zon
- Niet na een lange periode van droogte
- Niet als er veel wind is
Een goede voorbereiding
- Verwijder eerst takjes en dorre bladeren
- Zet houten tuinmeubels op veilige afstand
- Blijf uit de buurt van houten dierenhokken, tuinhuisjes …
- Houd de tuinslang of een emmer met water of zand klaar
Beschermende kledij
- Draag gesloten schoenen, geen slippers
- Trek een lange broek aan in een niet-synthetische stof
Controle na afloop
- Controleer alle behandelde plekken op nasmeulende resten
Bepaalde middeltjes om onkruid tegen te gaan dateren nog uit "grootmoeders tijd". Soms werken ze eigenlijk helemaal niet, en als ze dat wel doen, houden ze vaak weinig rekening met het milieu.
- Zo gieten nog heel wat mensen zetmeelhoudend heet water, bijvoorbeeld kookvocht van aardappelen of pasta, over het onkruid. Dit doet de planten wel even verschrompelen en afsterven, maar ze worden niet afgebroken tot in de wortels. Het is dus geen permanente oplossing. Bovendien kun je je afvragen of het wel een goed idee is om te gaan rondlopen met een pot kokend water
- Javel of bleekwater wordt ook nog veel gebruikt voor terrassen en opritten. Maar in dit product zit natriumhypochloriet, een stof die je beter niet inademt en die niet in contact mag komen met je huid, en die erg schadelijk is voor het bodemleven en het grondwater.
- Zout doet bepaalde planten ook afsterven, maar als je het te veel op dezelfde plaatsen strooit, zal je bodem erg zout worden. Daardoor zullen andere plantjes, die goed gedijen in een zoute bodem, net de kop opsteken. Een zoute bodem droogt ook uit, wat funest is voor bomen en struiken.
- Azijn ten slotte kan erg negatieve gevolgen hebben voor de waterkwaliteit. Gebruik je dit om planten (tijdelijk) weg te krijgen, doe dit dan zeker niet in de buurt van een afvoergoot.

Er zijn heel wat manieren om te voorkomen dat er ongewenste planten in je tuin opduiken. Je kunt de nodige barrières inbouwen bij de (her)aanleg van je tuin, maar ook een regelmatig onderhoud kan soelaas brengen.bij het onderhoud.
- Bedek de bodem tussen je aanplantingen met een laag van minstens 5 cm hakselhout, dode bladeren of schors. Daar zal het onkruid niet gemakkelijk doorheen geraken. Heb je een grote tuin en wat bomen staan, dan kun je eventueel overwegen om een hakselaar aan te schaffen.
- Als je een padje, een terras of oprit aanlegt, breng dan eerste worteldoek aan, waardoor het onkruid wordt tegengehouden.
- Regelmatig onderhoud is erg belangrijk: doe wekelijks een rondje met de schoffel, de hark of de hak om het opschietende onkruid te verwijderen.
- Borstel ook geregeld je terras, pad of oprit om te vermijden dat zaadjes in de voegen belanden, waaruit onkruid kan groeien.
- Maak gebruik van barrières zoals balken of schuttingen.