icoon thermos

Hoe kies je een thermosfles?

Hoe kies je een geschikte thermosfles voor thuis, op kantoor of in de natuur, zonder dat hij deukt of lekt? Met onze tips blijft je koffie warm en je gazpacho koud. Er zijn een paar eenvoudige dingen waar je moet op letten voor je een nieuwe isoleerfles koopt.

Stap-voor-stap gids

Isolatie is het belangrijkste

Het belangrijkste wat een isoleerfles moet kunnen, is je drank voldoende warm of koud houden. Als we het op het werk aankomen, willen we natuurlijk dat onze koffie nog heet is. Het materiaal aan de binnenkant van de thermoskan speelt een grote rol. Ook de isolatie en het sluitsysteem zijn belangrijk. Het voornaamste element van een goede isolatie is de dikte van het luchtruimte tussen de wanden. Hoe groter de luchtruimte, hoe beter de isolatie, vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld dubbele beglazing doet voor een raam.
Terug naar boven

Let op het materiaal van je thermoskan

Je houdt natuurlijk rekening met het gewicht, stevigheid en de capaciteit van de isoleerfles, maar je controleert best ook het materiaal. Dat moet liefst “neutraal” zijn, want het komt in contact met je dranken. Roestvrij staal heeft het voordeel dat het een neutraal materiaal is dat de smaak niet beïnvloedt, geen schadelijke stoffen afscheidt en gemakkelijk te onderhouden is. Daarom geniet een thermos van roestvrijstaal onze voorkeur. 
Terug naar boven

Ook het ontwerp kan belangrijk zijn

Thermossen worden in alle kleuren en vormen verkocht. Maar kijk ook of de isoleerfles makkelijk te gebruiken is. Het openen en sluiten lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet altijd. Voor een van de door ons geteste isoleerflessen ging dat niet intiutief. Een goede thermos geeft duidelijk aan of die wel degelijk gesloten is. Wat ook een verschil maakt, is de kracht die je nodig hebt om de kan met één hand te openen.

En controleer de stabiliteit: de thermos moet ook kunnen blijven staan op een licht hellend oppervlak. Dat is nuttig als je je isoleerfles vaak mee naar buiten neemt en niet alleen op kantoor gebruikt. 

Terug naar boven

De diameter bepaalt het gemak bij het gieten

Let tenslotte op de diameter van de opening van de isoleerfles. Hoe breder, hoe minder risico op verbranding wanneer je bijvoorbeeld hete koffie in de thermos giet. Bovendien kan je met een grotere opening makkelijker zien hoeveel er in zit. 
Terug naar boven