Potgrond

Hoe kies je potgrond?

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om de beste potgrond te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Niet te oud en goed beschut

Potgrond is een natuurlijk product en kan dus veranderen door de tijd en bv. door het weer. Het is daarom belangrijk dat de potgrond die je koopt niet te oud is. Helaas vinden we slechts bij enkele merken een productiedatum. Een “te gebruiken voor”-datum zou nog veel beter zijn, maar dit is voorlopig helemaal een utopie.

Potgrond ligt dus bij voorkeur niet te lang opgeslagen in een winkel of magazijn en het liefst in een droge, afgesloten ruimte. Merk je in de winkel dat de zakken buiten onder een afdak of zelfs helemaal onbeschermd liggen, dan koop je het best elders. Maar maak ook zelf deze fout niet: laat de zakken niet buiten in de zon of in de vorst liggen.

Terug naar boven

Noodzakelijke bestandsdelen

De ideale potgrond bestaat uit voldoende organisch basismateriaal, om structuur te geven en om water en mineralen vast te houden. Dit wordt getest door het product te verbranden, zodat al het organische materiaal verdwijnt.

Ook de koolstof–stikstofverhouding moet goed zitten. Die bepaalt in welke mate het organisch materiaal wordt afgebroken en voedingsstoffen worden vrijgegeven. 
Ten derde is goede potgrond niet te nat, omdat hij dan te kleverig is en moeilijk te verdelen over bakken of zaaibedden. Anderzijds is het erg moeilijk om potgrond die te droog is terug voldoende vochtig te maken zodat hij bruikbaar wordt.

Ten slotte mag potgrond geen zware metalen bevatten. Wij vonden die gelukkig nergens terug. Daarnaast hebben we nog getest of er geen ongewenste zaden van onkruid waren meeverpakt, maar ook op dit vlak waren er geen problemen.

Terug naar boven

Vermelding samenstelling

Potgrond heeft verschillende mogelijke soorten organisch basismateriaal: veen of turf (organisch materiaal dat in de bodem is afgebroken), bestanddelen zoals kokos, zand, klei of perliet (vulkanisch gesteente) of plantaardig materiaal (compost of vezels van planten). Deze worden aangevuld met voedingsstoffen en additieven. Turf is vaak het hoofdbestanddeel en kan variëren in kwaliteit. Hoe dieper het in de bodem zat, hoe beter het is. Maar turf is ook omstreden vanwege zijn impact op het milieu.

Soms bevat een potgrond kokos. Ook hier is de milieu-impact een pijnpunt omdat dit bestanddeel van nog veel verder moet komen dan turf en omdat de productie ervan gepaard gaat met een verlies van biodiversiteit. Bestanddelen met een lagere milieu–impact zijn houtvezels en groencompost.

Ben je benieuwd wat er in jouw potgrond zit, dan vind je op de verpakking wel terug wat er in zit, maar niet hoeveel van elk bestanddeel is gebruikt. Wij vinden het de hoogste tijd dat fabrikanten dit nauwkeuriger gaan aangeven.

Overigens bevatten ook bijna alle biologische potgronden turf. Om te weten welke producten bio zijn, zoek je het best naar een opschrift als “potgrond toegelaten in de biologische landbouw”. Aan dit opschrift is wel geen onafhankelijke controle of certificering verbonden.

Terug naar boven

Luchtigheid en waterabsorptie

Goede potgrond bevat voldoende lucht en is doorlatend, maar houdt ook voldoende water vast. Een goed evenwicht tussen lucht en water in de poriën is daarvoor van belang.

Als je water geeft, moet een deel van het water snel genoeg worden afgevoerd zodat er voldoende lucht overblijft, anders kunnen de wortels gaan verstikken. Anderzijds moet de potgrond het water voldoende vasthouden en op het juiste moment afgeven, zonder dat dit te veel inspanningen vraagt van de planten. In de praktijk geef je alleszins het best op regelmatige tijdstippen een matige hoeveelheid water dan af en toe veel water. Het overblijvende water opvangen met een schaal onder de bloempot heeft niet echt zin.

Terug naar boven

Voeding

Stikstof, kalium, fosfor, calcium … Een goede potgrond bevat deze noodzakelijke voedingsstoffen. Maar hier geldt niet het devies “hoe meer, hoe beter”: te veel voedingsstoffen doen meer kwaad dan goed voor je planten. Daarnaast is ook de snelheid waarmee de voedingsstoffen worden afgegeven minstens zo belangrijk. Komen ze te snel vrij, dan kan dit nadelige gevolgen hebben.

Op de verpakkingen van de meeste merken staat aangeduid “bevat voeding voor X aantal weken”, maar dit is erg moeilijk te checken.

Terug naar boven

Volume

Op de verpakking vind je het volume potgrond in liter. Maar dit is het volume dat de potgrond aanneemt wanneer hij volledig opgeschud en luchtig is. Nadat hij is samengeperst, verpakt, vervoerd en opgeslagen zal het volume altijd wat lager uitvallen. Je moet er dus rekening mee houden dat je iets minder krijgt dan verwacht.
Hiermee houden we natuurlijk ook rekening wanneer we de prijzen vergelijken. Sommige merken kosten een halve euro of meer per liter, bij andere betaal je slechts 5 cent per liter. Sommige soorten potgrond zijn speciaal voor moestuiniers en zijn vaak duurder, maar uit onze tests is gebleken dat hun resultaten niet noodzakelijk beter zijn.

Terug naar boven