Nieuws

E-mail volstaat niet voor verkoop woning: wat u moet weten

10 maart 2017
Verkoop van onroerend goed via e-mail

Naar aanleiding van een recente uitspraak van een rechter, raden we u voorlopig aan om niet uitsluitend te vertrouwen op e-mail om uw akkoord te geven voor de koop of verkoop van een woning. Wij stellen een modelbrief ter beschikking die u meer zekerheid biedt!

Eerder deze week was er een opmerkelijke uitspraak in een juridische strijd rond de verkoop van een huis, die in laatste instantie was afgesprongen. Een rechter van het Hof van Beroep in Antwerpen heeft geoordeeld dat de e-mails die waren uitgewisseld tussen de koper en verkoper niet aanvaard konden worden als bewijs dat er een akkoord was. In eerste aanleg hadden de potentiële kopers nog gelijk gekregen.

Snel meer duidelijkheid graag!

Voor het verkopen van een onroerend goed, moet er niet alleen een akkoord zijn over wat er precies wordt verkocht en de prijs. Men moet namelijk ook kunnen aantonen dat er een akkoord is. En precies wat dit laatst element betreft, is er nu dus onduidelijkheid ontstaan over de vormvereisten.

Nochtans is het gebruik van e-mail momenteel sterk ingeburgerd in de vastgoedsector. In een soortgelijke zaak, had een rechter in Gent eerder trouwens nog een sms-bericht aanvaard als bindend.

Het is dus essentieel dat er zo snel mogelijk meer duidelijkheid komt over de toelaatbaarheid van e-mails als bewijs van een akkoord. Het is mogelijk dat er nog een uitspraak in Cassatie volgt, maar Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo heeft in elk geval reeds verklaard dat hij de lacune in de wetgeving wil aanpakken.

Denk nu echter niet dat u niet gebonden bent nadat u als koper via e-mail een bod hebt gedaan, of als verkoper via e-mail een bod hebt aanvaard. Het is immers goed mogelijk dat andere rechters de interpretatie van de rechter van het Hof van Beroep in Antwerpen niet zullen volgen. 

Hoe op zeker spelen?

U wilt absoluut op zeker spelen bij de aankoop of verkoop van een onroerend goed?

Dan is dit het advies dat we u momenteel kunnen geven:

  • Als u de verkoper bent van een onroerend goed en u wilt zekerheid over een bod, vraag dan aan de potentiële koper om zijn bod schriftelijk te bevestigen met onze modelbrief. De potentiële koper is dan gebonden voor de termijn die vermeld is in deze brief.

    NAAR ONZE MODELBRIEF

  • U kunt als verkoper de brief met het bod meteen “voor akkoord” ondertekenen, maar u kunt ook de geldigheidstermijn vermeld door de potentiële koper benutten om uw eventuele gesprekken met andere geïnteresseerde partijen af te ronden.
  • Eventueel kan nog gebruik worden gemaakt van fax om het document door te sturen, aangezien de bewijslast van dit communicatiemiddel nog niet in vraag gesteld is.
  • Beide partijen hebben er in elk geval alle belang bij om zo snel mogelijk de eigenlijke koop-verkoopovereenkomst te ondertekenen bij de notaris (ook wel “compromis” genoemd). Ook hiervoor stellen we verschillende modeldocumenten ter beschikking, afhankelijk van of het gaat over een huis, appartement of bouwgrond.

Naar onze modeldocumenten

Hebt u hierover nog vragen? Aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met onze Adviesdienst op 02 542 34 34 (elke werkdag, 9-12.30 u. en 13-17 u., maar op vrijdag tot 16 uur).

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren