Nieuws

Wanneer je een bod moet doen om een woning te kopen

Je zult in je zoektocht naar een eigen woning ongetwijfeld vaststellen dat lang niet meer alle panden tegen een vaste prijs worden aangeboden. Vaak laat men diverse kandidaat-kopers tegen elkaar opbieden vanaf een bepaalde prijs. Met onze tips kom je niet onbeslagen op het ijs.

26 oktober 2021
bieden om een woning te kopen

Bij de verkoop van een woning mogen kandidaat-kopers strikt volgens de wet alleen tegen elkaar opbieden bij een openbare verkoop, georganiseerd door een notaris. Daar bestaan twee versies van:

  • de klassieke formule van de fysieke verkoop in een café of een andere vergaderzaal;
  • de onlineformule van Biddit.

Maar de vastgoedmarkt is zodanig geëvolueerd dat als je geïnteresseerd bent om een bestaande woning te kopen, je in de praktijk ook bij een gewone – "onderhandse" – verkoop vaak een bod moet uitbrengen vanaf een bepaalde richtprijs. Dat mag, zolang kandidaat-kopers niet tegen elkaar kunnen opbieden. Maar o zo dikwijls draait het daar in de praktijk toch op uit. Stort je vooral niet onvoorbereid in zo'n avontuur.

Opbod alom

Vastgoedmakelaars promoten geregeld het systeem van kopen onder gesloten omslag. Je stopt je bod dan in een omslag en bezorgt die dichtgekleefd aan de tussenpersoon. Jij hebt er geen idee van of andere mensen ook een bod hebben uitgebracht of hoeveel zij bieden. De idee is om op het einde van de biedperiode alle omslagen tegelijkertijd te openen en dan beslist de verkoper volledig vrij aan wie hij verkoopt. Maar naar verluidt maken sommige makelaars de enveloppes eerder open dan gepland en melden langs hun neus weg dat Iemand anders evenveel heeft geboden, "dus als je iets méér biedt, is het voor jou". 

Ook bij het onlineplatform Bidimo dat een aantal vastgoedmakelaars hebben gelanceerd, kun je bieden op een woning. Maar hier zie je wel degelijk of er méér wordt geboden en je kunt daar desgewenst boven gaan. Juridisch gezien is Bidimo daardoor voorlopig nog een twijfelachtige zaak. De toekomst zal uitwijzen of dit initiatief kan blijven.

Verder is het vooral aan de Belgische kust een gebruik om kandidaat-kopers een optie te laten ondertekenen om een appartement te kopen. Hoewel je dan denkt dat je het pand daadwerkelijk tegen de vermelde prijs zult kunnen kopen aangezien er nergens sprake is van bieden, zit het er dik in dat de vastgoedmakelaar jouw aankoopbelofte eerst nog tegenover andere kandidaat-kopers gebruikt waardoor in de praktijk uiteindelijk toch een opbod kan ontstaan. 

Weet waar je aan begint

Als je moet bieden om een woning te kopen, weet je op voorhand totaal niet voor hoeveel het pand uiteindelijk zal worden verkocht. En als er echt sprake is van opbieden tegen elkaar, moet je oppassen voor impulsief handelen en goed weten tot waar je kunt gaan.

Zeker als je een woonkrediet nodig zult hebben, moet je jezelf beschermen:

  • Maak vooraf gebruik van onze tool om uit te zoeken hoever je kunt gaan qua maandelijkse afbetaling
    Laat je bankier vervolgens het maximale leenbedrag bepalen. 
    Ga daarna op basis van onze onlinekoopwijzer hypotheekleningen met diverse bankiers onderhandelen. 
    Hou er rekening mee dat je de kosten die boven op de koopsom komen, meestal niet mee zult kunnen lenen.
  • Mocht de lening in de praktijk uiteindelijk toch een probleem blijken te zijn, dan zul je de aankoop alleen nog kunnen annuleren als de verkoper er akkoord mee is gegaan dat er een opschortende voorwaarde werd ingelast over de financiering. 

Zit je met vragen?

Er komt heel wat kijken bij de aankoop van een woning. Ga zeker een kijkje nemen in de talloze vragen die wij beantwoorden in ons dossier over de aankoop van vastgoed.

Je kunt met je vragen ook altijd terecht bij onze Adviesdienst. Je kunt onze experts online contacteren of je kunt elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag) bellen op het nummer 02 542 34 34.

BEL EEN EXPERT VAN ONZE ADVIESDIENST