Nieuws

Waar moet ik op letten als ik een woning probeer te kopen via Biddit?

Lijk je het huis van je dromen te hebben gevonden, maar wordt het openbaar verkocht en moet je online bieden? Met onze tips pak je dat verstandig aan.

07 juli 2021
kopen via Biddit

Notarissen kunnen vastgoed dat ze aanbieden voor een openbare verkoop, op het onlineplatform Biddit zetten. Je moet dan niet in een rokerig café gaan zitten zoals vroeger om een bod uit te brengen, maar achter je computer. 

Stalen zenuwen en een goede voorbereiding zijn dan geen overbodige luxe. We helpen je alvast met enkele tips.

8 tips om te bieden via Biddit

 1. Ga het pand tijdig bezichtigen en ga daarbij heel aandachtig te werk. Het wordt immers verkocht "in de staat waarin het zich op de dag van toewijzing bevindt". Achteraf kun je in principe dus niet meer klagen over de slechte staat van de woning.
 2. Lees op de website alle ingesloten documenten zoals het bodemattest, het EPC-certificaat en de verkoopvoorwaarden. Ga na of de voorwaarden geen bepalingen bevatten die voor jou nadelig zijn: als een waarborg wordt gevraagd om te mogen bieden, als er geen opschortende voorwaarde is over het verkrijgen van een lening, als er een voorkooprecht in is omschreven, als de kosten van de openbare verkoop ten laste van jou worden gelegd, als er een huurovereenkomst bestaat, als je het pand niet meteen zult kunnen betrekken enz.
 3. Zorg dat je vooraf grondig je huiswerk hebt gedaan als je een hypotheeklening nodig zult hebben om de woning te verwerven: enerzijds becijferen hoe ver je met het woonkrediet kunt gaan, anderzijds je persoonlijke marktonderzoek doen zodat je weet bij welke kredietgever je terecht zult kunnen. Want als de verkoopvoorwaarden geen opschortende voorwaarde bevatten over het verkrijgen van een lening, zul je toch niet meer aan de aankoop onderuit kunnen als jouw bod het haalt en zul je de aankoopprijs binnen zes weken moeten betalen.
 4. Maak tijdig een account aan op de website van Biddit. Want de biedperiode duurt slechts 8 kalenderdagen.
 5. Maak gebruik van de rekenmodule op de website van Biddit om het biedingsproces vooraf uit te proberen.
 6. Denk na over volgens welk systeem je zult bieden:
  – Je kunt handmatig een bedrag ingeven.
  – Je kunt een automatische bieding instellen. Daarbij leg je vooraf vast tot waar je maximaal wilt gaan. Je springt dan telkens boven het hoofd van iemand anders, tot je limiet is bereikt. Je wordt op dat ogenblik verwittigd en beslist dan om te stoppen of toch verder te bieden.
 7.  Hou er rekening mee dat de biedingen tijdens de laatste vijf minuten vóór het einde van de biedperiode vaak elkaar in hoog tempo opvolgen. Bij elk nieuw bod binnen de vijf minuten vóór het einde wordt de biedperiode verlengd met vijf minuten. Zo kunnen de volgende biedingen de biedperiode telkens met vijf minuten verlengen. Jij hebt telkens hooguit enkele minuten om na te denken over je eventuele volgende bod. Let wel: je kunt op dat ogenblik alleen meespelen als je reeds tijdens de normale biedingsperiode een bod hebt uitgebracht.
 8. Besef goed dat als jouw bod het haalt, er voor jou normaliter geen weg terug is. Tenzij de eigenaar beslist om het pand terug te trekken en niet te verkopen, bijvoorbeeld omdat hij het bod niet hoog genoeg vindt. Maar als hij je bod aanvaardt, zal het heel snel gaan. Zodra de notaris het proces-verbaal van toewijzing heeft opgesteld, heb je vijf dagen om de registratierechten en het ereloon van de notaris te betalen en zes weken om de aankoopprijs op tafel te leggen. 

Zit je met een vraag?

Er komt heel wat kijken bij de aankoop van een woning. Ga zeker een kijkje nemen in de talloze vragen die wij beantwoorden in ons dossier over de aankoop van vastgoed.

Verwar Biddit niet met Bidimo. Dat tweede is ook een onlinebiedingsplatform, maar dan uitgaand van vastgoedmakelaars, waardoor het niet gaat over huizen die openbaar te koop worden aangeboden via een notaris.

Je kunt met je vragen ook altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag), op het nummer 02 542 34 34.

BEL DE EXPERTS VAN ONZE ADVIESDIENST

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2021

Het verloopt allemaal niet zo eerlijk. Mijn woning staat momenteel te koop via biddit in een deelgemeente van Aalst. In de advertentie wordt diverse informatie bewust verzwegen. Zo vermeld men niet dat ongeveer 3 are van de grond is onteigend en dat er provinciale verplichtingen aan vasthangen. Hierom vermeld men ook geen grondoppervlak, maar het staat op de fotos alsof het er bij hoort. Ook alle afmetingen op het illustratie plan zijn groter dan in werkelijkheid en obstakels zoals schouwen e.d. verwijdert zodat het aantal vierkante meters bewoonbaar veel groter lijkt. Men adverteerd met 6 kamers, doch 1 kamer kan voor niet veel meer gebruikt worden dan berging en een tweede is niet veel groter. Ook met het EPC verslag is geknoeid. Verder is er structurele schade welke niet vermeld wordt, en er zijn nog diverse zaken die niet correct zijn. De minimale verkoopsprijs waarvoor het weg kan gaan ligt ook een stuk hoger dan het schattingsrapport, dus de koper zal te veel betaald hebben.
Ik heb hierover opmerkingen aan de notaris overgemaakt, doch zonder gevolg of zelfs een reactie. Biddit zelf kan je niet contacteren.
Bij fraude bestrijding heb ik een klacht ingediend, doch zij zeggen dat dit enkel kan via de provinciale kamer van notarissen, maar ook hier geen respons.
De wetgeving "verborgen gebreken" wordt volop met voeten getreden, doch deze is zo omslachtig dat dit geen resultaat zal geven.
Kortom, informeer bij buren en elk mogelijke instantie en als informatie op de site Biddit ontbreekt zit er een luchtje aan. Overweeg heel goed uw bod want de kans is heel groot dat u te veel zal bieden zoals op vele andere veilingsites.
Heel veel verkopen op biddit komen uit (vecht-) scheidingen en daar telt enkel zo veel mogelijk opbrengst om de kosten van de scheiding te beperken en notaris en advocaten te kunnen betalen.
Misschien moet testaankoop er eens werk van maken om te testen met potentiele kopers / verkopers over de toegepaste wanpraktijken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2021
, Gereageerd:

Bedankt voor het delen van uw ervaringen! Ik geef het verder intern door. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/07/2021

Wat ik zeer teleurstellend vind aan het platform biddit is de lok prijzen die steeds gehanteerd worden ! Een huis dat 300.000+ waard is word ingesteld op 120.000€ Wanneer er dan geboden word en het haalt bv 275.000 word het goed ingetrokken omdat eigenaars mikken op 340.000€. Als bieder ben je dan wel verplicht het pand te kopen ook al is het pand het niet waard ! Maar de eigenaar ( verkoper) mag wel een onrealistische prijs instellen om hogere prijs uit te lokken. Dit zou veranderd moeten worden dat een eigenaar verplicht is te verkopen als de aangegeven prijs geboden is. Nu als potentiele koper gaat hier véél tijd aan verloren omwille van pand bezoeking en opvragingen stedenbouw enz + het bieden zelf. Als de 1 verplicht is te kopen bij een geboden prijs , dan vind ik dat de andere ook moet verplicht worden te verkopen !

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies