Nieuws

Welke koksmessen blijven het langst scherp?

24 november 2022
scherp koksmes ligt op snijplank met gesneden koriander

Wat is het beste koksmes? Met die vraag gingen onze experts het labo in. Zij hebben groente, vlees, vis en kruiden gesneden. Conclusie: niet elk koksmes overleeft onze scherpe messentest. 
Zie je een professionele kok in een restaurant al prutsen met een klein keukenmesje? Waarschijnlijk niet, want elke goede chef weet dat een stevig koksmes onmisbaar is in de keuken. Als jij ook graag de keukenprins(es) uithangt, dan schaf je best direct een goed mes aan. Maar het ene mes is de ander niet: uit onze test van 15 koksmessen komt duidelijk naar voren dat er grote kwaliteitsverschillen tussen de messen zijn. 

Scherp, scherper, vlijmscherp

Tijdens de labotesten werd geanalyseerd hoe scherp de messen waren bij aanvang. Het is van belang dat je als consument een bepaald snijvermogen van een mes mag verwachten wanneer je deze "als nieuw" in de winkel koopt. Het is ook belangrijk dat een mes zo lang mogelijk meegaat en niet snel bot wordt. Daarom hebben onze experts de scherpte ook ná gebruik gemeten, door ze te onderwerpen aan een snijtest waarbij voor- en achterwaartse snijbewegingen werden nagebootst. De meeste koksmessen voldeden ruim voldoende aan die eisen, alleen het KAI koksmes wasabi Black (€ 55,-) scoorde ver ondermaats. Er waren goedkopere messen die beter scoorden dan dit mes, zoals de Beste Koop of onze Voordeligste Keuze, bijvoorbeeld.

Wat is het beste koksmes?

Uiteraard werden de koksmessen ook nog op andere punten getest, zoals de hardheid van het materiaal, of ze onze genadeloze valtest overleefden en of de messen goed bleven na een vaatwasbeurt (tip van onze expert: steek je koksmes nóóit in de vaatwasser). Ook ging er een panel van drie personen aan de slag met de messen. In een testkeuken sneden zij onder andere kaas, wortels en tomaten. Welk mes snijdt het prettigste? Liggen de koksmessen goed in de hand? Het panel gaf hun scores en bepaalden mee welk mes het label Beste van de Test ontving. 

Benieuwd welke koksmessen de hoogste scores ontvingen? Bekijk dan onze vergelijker met alle testresultaten.

67 Goede
kwaliteit
Koksmessen
Referentieprijs  8,99
70 Goede
kwaliteit
Koksmessen
Referentieprijs  12,99
66 Goede
kwaliteit
Koksmessen
Referentieprijs  14,95