icoon koksmes

Hoe kies je een koksmes?

Op zoek naar het beste mes? Wij leggen uit wat het verschil is tussen een Japans en Europees mes, hoeveel een goed mes kost en hoe je een koksmes kunt onderhouden. 

Inhoud

Japans of Europees mes?

Er bestaat een klein verschil tussen Europese en Japanse messen. De Europese messen zijn over het algemeen iets dikker, waardoor deze meer geschikt zijn voor het grovere werk. Zo kun je met gemak een meloen met dikke schil doormidden snijden met een Europees mes. De Japanse messen zijn iets lichter en uitermate geschikt voor het fijne werk. Het gebruik van een goede stabiele snijplank is daarbij belangrijk, niet alleen bij meloenen snijden natuurlijk, maar ook andere voedingswaren. Tip: leg een handdoek onder je plank voor extra stabiliteit. Een houten of kunststof snijplank is daarbij het minst schadelijk voor je mes. 

Terug naar boven

Hoeveel kost een goed mes?

Wij hebben 15 messen getest tussen de 9 en 135 euro.

Het mes Global G2 koksmes lemmet 20cm is de op één na duurste uit onze selectie (€ 103,49), maar scoort eigenlijk op alle vlakken uitmuntend. Het mes kreeg daarom ook het label Beste van de Test van ons. Hij is de scherpste van allemaal, wordt het minst vlug bot en werd enorm geapprecieerd door ons panel. Dit mes ligt ook zeer goed in de hand en weegt slechts 157g.

Voor wie iets minder geld wil uitgeven aan een koksmes, is het mes Metro Professional Koksmes gesmeed een uitstekende keuze. Deze was iets minder scherp bij aanvang, maar behield zijn scherpte toch wel gedurende een lange tijd. We zagen ook wat verkleuringen aan het handvat nadat het mes in de vaatwasser was geweest.

Als je echt op de centen let, dan hebben wij ook een Voordeligste Keuze voor je. Het mes Ernesto Koksmes art. nr 100340873004 is met een aankoopprijs van € 8,99 de goedkoopste uit onze test. Het mes was niet zo scherp bij aankoop en werd ook redelijk vlug bot, dus zal je ze wel regelmatig moeten slijpen. Het is een ideaal mes voor iemand die sporadisch een koksmes gebruikt.

Terug naar boven

Hoe slijp ik een mes?

Hoe scherper je koksmes, hoe makkelijker je je groente, vlees of vis snijdt. Zorg daarom dat je tijdig je messen slijpt. Het beste is om het slijpen over te laten aan een professional, omdat zelf slijpen niet altijd de beste resultaten oplevert. Je mag daarbij rekenen op een prijs van 5 tot 10 euro per mes, afhankelijk van de lengte van het lemmet en het soort mes. Als je dit toch liever zelf doet, dan heb je verschillende mogelijkheden:

  • Wetstaal Een wetstaal gebruik je altijd onder een hoek van 20°. Hiermee kun je eigenlijk alleen kleine oneffenheden verwijderen, dus dat is niet ideaal om je mes te slijpen.
  • Slijpsteen Met een slijpsteen kan je prima resultaten behalen, maar dat is niet zo gemakkelijk en vergt redelijk wat oefening. Het belangrijkste is dat je constant in dezelfde hoek slijpt. Hou er ook rekening mee dat je Japanse messen in een andere hoek moet slijpen dan Europese messen.
  • Manuele of automatische messenslijper Je hebt ook toestellen waar je het mes doorheen kan halen. Er bestaan zowel manuele als elektrische modellen. Deze zijn niet duur en gemakkelijk in gebruik. Wel altijd even het mes afspoelen na het slijpen. Let ook hier op dat je voor Europese messen een slijper nodig hebt die in een hoek van 20° slijpt en voor Japanse messen een slijphoek van 15°.
Terug naar boven

Mag een koksmes in de vaatwasser?

Hoewel sommige fabrikanten stellen dat hun messen “dishwasher proof” zijn, raden wij dit ten zeerste af. Allereerst zal je mes veel sneller bot worden als je het in de vaatwasser doet. Het mes kan ook beschadigd raken doordat het in contact kan komen met andere harde materialen. Ook kunnen etensresten op het lemmet intrekken als je het niet direct na gebruik afwast. Bovendien zal het handvat sneller verkleuren. We gaven daarom extra punten aan de koksmessen waarbij vermeld stond dat zij níet vaatwasbestendig zijn. Omdat we toch graag de proef op de som wilden nemen, hebben we de messen in een vaatwasser gestoken. Ondanks dat we geen noemenswaardige verkleuringen of corrosie terugvonden op het lemmet, zagen we wel degelijk dat bepaalde handvaten verkleurd waren.

Wij adviseren je daarom om je koksmessen zelf met de hand af te wassen. Direct na gebruik, reinig je het mes in een sopje of met een schotelvod. Leg je messen nooit los in de keukenlade, maar gebruik een messenblok of magnetische strip om deze op te bergen.

Terug naar boven