Hoe kies je de beste keukenrol
Keukenrol is er in vele soorten en maten: met twee of drie lagen, hele of halve vellen, effen of bedrukt, ... Deze kooptips helpen je de beste keukenrol voor jouw huishouden te kiezen.
Welke soort keukenrol zijn er?
Je hebt de keuze uit een breed scala van keukenrollen, die verschillen op de volgende punten:
- Aantal lagen - papier met twee of drie lagen
- Papier al dan niet uit duurzame bronnen of gemaakt van gerecycleerd materiaal
- Verpakking – plastic of ecologisch verantwoorde verpakking
- Aantal vellen per rol – standaard- of maxirol
- Formaten – klassiek formaat of halve vellen om afval te beperken
- Effen of bedrukt papier
Waarop letten als je keukenrol kiest?
Absorberend vermogen
Keukenrol wordt voornamelijk gebruikt om vloeistoffen op te nemen. Een goed absorptievermogen is daarom essentieel. In tegenstelling tot wat je zou denken, is een goede absorptie niet zozeer een kwestie van het aantal lagen, maar van het productieprocedé en de schijnbare dikte van het papier.
Sommige merken gebruiken Through-Air Drying of TAD, een productieprocedé waarbij de vezels worden gedroogd en het papier luchtiger en volumineuzer blijft. Vocht en vet worden beter opgenomen en vastgehouden in de holten tussen de vezels, waardoor een hoge efficiëntie kan worden bereikt met slechts twee lagen.
Tweelagig papier dat op deze manier is gemaakt, komt als beste uit onze absorptietests. De hogere productiekosten worden wel doorgerekend in de prijs. Deze keukenrollen behoren dan ook tot de duurste.
Omgekeerd blijkt keukenrol gemaakt van gerecycleerde vezels over het algemeen minder absorberend in onze tests. Dat komt omdat cellulosevezels meerdere raffinageprocessen ondergaan, waardoor hun vermogen om vocht op te nemen en vast te houden afneemt.
Stevigheid
Een andere taak voor keukenrol is het oprapen van voedselresten, die al dan niet nat kunnen zijn. Scheurbestendigheid en stevigheid zijn daarom ook belangrijk.
Minder lagen betekent niet noodzakelijk minder stevigheid. In onze vergelijker kun je zien wat er gebeurt als we de verschillende papieren uitrekken en onderwerpen aan een perforatietest, zowel in droge als in natte toestand.
Onze tests tonen aan dat keukenpapier gemaakt met TAD-technologie de neiging heeft om gemakkelijker te scheuren in de afrolrichting, zowel droog als nat. Dat kan tot gevolg hebben dat de vellen minder keurig afgescheurd kunnen worden langs de voorgesneden lijn.
Gebruiksvriendelijkheid
Wat is er vervelender dan een vel keukenrol afscheuren en met een half afgescheurd stuk in je handen te staan of een stuk van het volgende vel mee te trekken. Onze laboratoriumtests hebben de efficiëntie van de afscheurlijnen geanalyseerd. De meeste geteste keukenrollen deden het goed. Vier van de vijf producten die iets minder goed presteerden, waren papieren vervaardigd met het TAD-procedé.
Bovendien moet het eerste vel gemakkelijk van de rol loskomen, zonder dat je er al te veel aan moet trekken, en mag het laatste vel niet te veel aan de kartonnen koker blijven kleven, zodat 100 % van de vellen bruikbaar zijn. In onze tests voldeden op één na alle producten aan deze criteria.
Zachtheid
Als je keukenrol als servet of zakdoek gebruikt, wordt zachtheid een essentieel criterium. Van de TAD-producten die we hebben getest, stonden er vier van de vijf onderaan de ranglijst. Aan de andere kant, en in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bleken de gerecycleerde papieren uit onze test behoorlijk zacht te zijn.
Het kan echter aangewezen zijn om contact van gerecycleerd papier met gevoelige delen van het gezicht te vermijden, omdat het sporen van optische witmakers kan bevatten, chemische middelen die worden gebruikt om papier een helderwit uitzicht te geven.
Milieuvriendelijkheid
Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen, kies dan voor duurzaam papier en duurzame verpakking.
Duurzaam papier
Als je de planeet een dienst wilt bewijzen, dan kies je het best voor keukenrol gemaakt van gerecycleerde vezels met het Europese Ecolabel. Dat heeft als doel de milieu-impact van productie en consumptie te verminderen.
Sommige merken pakken ook uit met de labels FSC (Forest Stewardship Council) of PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Die garanderen dat de vezels afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.
Als keukenrol in contact komt met voedsel, of als je het papier bij het organisch afval wilt gooien, kies dan ongebleekt, composteerbaar papier zonder opdruk.
Opgelet: onze tests detecteerden sporen van optische witmakers in de onderzochte gerecycleerde papieren. Hoewel we niet exact weten om welke concentratie van die chemicaliën het gaat, is het beter om contact met voedsel en gevoelige delen van het gezicht te vermijden, vooral met vochtige of vette oppervlakken, zoals een stuk vlees, gekookt witlof of gefrituurd voedsel.
Over het algemeen presteerden keukenpapieren gemaakt van gerecycleerde vezels minder goed in onze tests dan de papieren vervaardigd met nieuwe vezels. Toch zijn sommige gerecycleerde papieren wel van goede kwaliteit.
Als je het nog ecologischer wilt aanpakken, is een keukenspons of een microvezeldoek een duurzaam alternatief.
Vergeet tot slot niet dat keukenrol, net als tissues en papieren zakdoeken, niet door het toilet mogen worden gespoeld, omdat dat de zuivering van afvalwater kan verstoren.
Duurzame verpakking
Je ecologische voetafdruk is ook kleiner als de verpakking gemaakt is van gerecycleerd of recycleerbaar papier of plastic. Ook rollen met halve vellen kunnen helpen om minder te verbruiken.
XL-formaten (bv. 1 = 2) beperken het volume dat nodig is voor transport. Maar let op, claims kunnen soms misleidend zijn (zie hieronder, onder Prijs).
Tot slot bieden sommige producten zoals Boni Eco, Okay Adapt en Nalys Wish keukenrollen met halve vellen aan, wat toelaat om zuiniger papier te gebruiken. Een pluspunt omdat je zo minder afval hebt, maar het kan de prijs van de rol wel de hoogte in stuwen.
Prijs
Richt je niet op de prijs per pak of per rol. Om erachter te komen welke keukenrol het goedkoopst is, moet je je kijken hoeveel rollen en vellen per rol je daarvoor krijgt. Wij hebben in onze vergelijker de gemiddelde prijs per rol genomen en op basis daarvan de prijs berekend voor 50 vellen (of 100 halve vellen), zodat je correct kunt vergelijken.Let op voor claims over de grootte van de keukenrol, vaak zijn dat meer marketingpraatjes dan wat anders. Een hogere prijs kan gerechtvaardigd lijken als één XL-formaat meerdere standaardrollen vervangt. Sommige geteste maxirollen slorpen echter minder goed vocht op, waardoor je riskeert meer vellen te moeten gebruiken. Resultaat: duurdere keukenrol waarmee je eigenlijk minder profijt doet dan men wil doen geloven.
Conclusie
Je keuze hangt af van hoe je de keukenrol wilt gebruiken. Ga voor:
- goed absorberend papier als je vaak vloeistoffen opveegt
- sterk papier als je regelmatig etensresten opraapt
- extra zacht papier als je het vooral als zakdoek of handdoek gebruikt
Daarnaast kun je ook rekening houden met je budget en ecologische overwegingen.