Nieuws

Aantal lagen niet bepalend voor kwaliteit van keukenpapier

01 maart 2022
Huishoudrol in de keuken

Verrassende vaststelling in onze test van keukenrollen: het aantal lagen zegt niets over de kwaliteit. Wel bepalend zijn het gewicht en de dikte van het papier en het vermogen om water en vet in de holten tussen de vezels op te nemen en vast te houden.

Saus gemorst? Snel opdeppen met keukenpapier. Kroketten gebakken? Een vel keukenpapier eronder om het frietvet op te vangen. Vuile kinderhandjes? Even schoonvegen met wat keukenpapier. Een doorsnee gezin jaagt er per maand gemakkelijk 2 à 3 huishoudrollen door, bleek onlangs nog uit onze gebruikerstest. Dat tikt aan op de duur. De moeite dus om prijs- en kwaliteitsbewust te kiezen.

Dikte, gewicht en absorptievermogen zijn bepalend

Je zou denken dat keukenpapier met drie lagen sterker is en beter absorbeert dan papier met slechts twee lagen, maar dat is een misvatting. Van de 19 huishoudrollen die we hebben getest, zijn er zowel twee- als drielagige papieren die een goed rapport krijgen. De beste drie hebben slechts twee lagen.

De factoren die huishoudrol sterk en absorberend maken, zijn het gewicht en de dikte van het papier en de mate waarin vocht en vet in de holten tussen de papiervezels worden opgenomen.

De grote merken hebben de beste papieren

Geen enkele keukenrol kwam slecht uit de test. Wat wel opvalt, is dat de merkproducten het hoogst scoren. Dat ligt voornamelijk aan het gebruik van TAD (Through Air Dried), een speciaal productieprocédé dat het papier extra absorberend maakt, waardoor met twee papierlagen de maximale absorptiegraad wordt bereikt. De hogere productiekosten worden wel doorgerekend in de prijs. Maar ook onder de huismerken zijn veel rollen van goede kwaliteit te vinden, die je vaak iets minder kosten.

Eén maxirol meestal niet het equivalent van twee gewone rollen

Maxirollen zijn nauwelijks dikker dan een klassieke rol, maar bevatten dubbel zoveel vellen. Ze worden als voordelig aangeprezen omdat één maxirol het werk van twee gewone rollen zou kunnen doen. Niet helemaal waar, ontdekten we. De claim gaat enkel op voor de maxirollen die volgens het speciale TAD-procédé zijn vervaardigd. Bij alle andere maxirollen slorpt het compact samengedrukte papier gemiddeld 20 % minder vocht op. Zo doe je met een duurdere maxirol eigenlijk niet zoveel profijt als men wil doen geloven.

Beste koop is gerecycleerd papier

Het stemt hoopvol dat we steeds meer kwalitatief hoogstaande papieren uit gerecycleerde vezels in de winkelrekken aantreffen. Ook met verpakkingen in papier of gedeeltelijk recycleerbaar plastic worden stappen in de goede richting gezet.

In onze test verdienen nu al vijf huishoudrollen ons groene label Eco & Efficiënt, waaronder de Beste Koop Boni Eco van Colruyt.

Prijs per rol en aantal vellen vergelijken

De prijzen variëren van € 0,99 tot € 5,60 per pak, maar om juist te vergelijken moet je kijken hoeveel rollen en vellen per rol je daarvoor krijgt. Met behulp van onze koopwijzer keukenpapieren vind je de meest absorberende, scheurvaste, gebruiks- en milieuvriendelijke keukenrol aan de beste prijs.

Naar de koopwijzer keukenpapier

63 Redelijke
kwaliteit
Keukenpapier
Referentieprijs  0,99
62 Redelijke
kwaliteit
Keukenpapier
Referentieprijs  1,05
68 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Groene
Keuze
Keukenpapier
Referentieprijs  1,69