Keukenpapier

Hoe kies je keukenpapier?

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het beste keukenpapier te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Absorberend vermogen

In tegenstelling tot wat je zou denken, speelt het aantal papierlagen geen doorslaggevende rol, wel het gewicht (grammage) en de dikte van het papier en het vermogen om vocht en vet op te nemen in de holten tussen de papiervezels. 

De TAD (Through Air Dried) productietechnologie maakt keukenpapier extra absorberend, waardoor twee lagen volstaan voor maximale absorptie. TAD is wel een duur procédé dat enkel in merkproducten van grote fabrikanten wordt toegepast. Je betaalt de hogere productiekosten wel mee in de prijs. Ook bij huismerken zonder TAD-technologie zijn er keukenrollen die vocht en vet goed absorberen, en die zijn doorgaans voordeliger in aankoop.

Keukenpapier uit gerecycleerde vezels moet meer dikte hebben om het verlies aan absorberend vermogen door de meervoudige papierraffinages te compenseren.
Terug naar boven

Scheurvastheid

Keukenpapier mag niet gaan scheuren of zijn absorberende eigenschappen verliezen wanneer je eraan trekt. Kijk na hoe goed de papieren standhouden als ze worden uitgerokken in droge en vochtige toestand.
Terug naar boven

Gebruiksvriendelijkheid

Met een degelijke keukenrol kun je de vellen netjes langs de perforaties afscheuren. Het eerste vel van een nieuwe rol moet zonder veel moeite loskomen en het laatste vel mag niet te veel aan de kartonnen rol blijven plakken.
Terug naar boven

Milieuvriendelijkheid

Wil je het milieu sparen, koop dan gerecycleerd huishoudpapier met het Europese ecolabel. Dat bestaat uit gerecycleerde vezels of vezels van duurzaam geëxploiteerd hout. De ecologische voetafdruk van huishoudrol wordt ook minder zwaar als hij wordt verpakt in papier of in gedeeltelijk recycleerbaar plastic. Hoe dunner de kartonnen rol en hoe meer vellen papier er op de rol zijn gewikkeld, hoe ecologischer, want dat verkleint het volume voor het transport.

De ecotrend gaat steeds vaker hand in hand met hoge kwaliteit. Verschillende huishoudrollen kregen ons groene label Eco & Efficiënt toegekend.

Nog een voordeel van gerecyleerd papier is dat je het met ecocheques kunt betalen.

Wil je het nog groener aanpakken, dan zijn de keukenspons of microvezeldoekjes
duurzame alternatieven. In biowinkels en op internet vind je ook wasbaar en herbruikbaar keukenpapier op basis van bamboe of katoen.
Terug naar boven

Prijzen correct vergelijken

Staar je niet blind op de winkelprijs per pak. Om te weten welke keukenrol het voordeligst is, moet je kijken naar het aantal rollen in de verpakking en het aantal vellen per rol.

Opgelet: sommige huishoudrollen hebben vellen die maar half zo groot zijn dan de gangbare lengte van een vel huishoudpapier.

Maxirollen bevatten dubbel zo veel vellen als een klassieke keukenrol. Ze worden als voordelig aangeprezen omdat één maxirol het werk van twee gewone rollen zou doen. Die claim gaat echter enkel op voor de maxirollen met papier dat volgens het speciale TAD-procédé is vervaardigd, lees: enkel merkproducten. Bij alle andere maxirollen is het papier zodanig compact samengedrukt dat het gemiddeld 20 % minder vocht opslorpt. Zo doe je met een duurdere maxirol eigenlijk niet zoveel profijt als men wil doen geloven.
Terug naar boven