Nieuws

COP 23: samen strijden voor het klimaat

15 november 2017
cop 23

De strijd tegen de klimaatverandering is niet alleen een zaak van de overheid, maar ook van de burger. Naar aanleiding van de huidige klimaattop COP 23 bekijken we hoe ieder van ons zijn steentje kan bijdragen.

Nog tot 17 november vindt in Bonn de 23e internationale klimaattop (COP 23) plaats. De bedoeling is om de uitvoering voor te bereiden van het Akkoord van Parijs, dat in werking moet treden in 2020. De voornaamste doelstelling van het Akkoord is om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

België hinkt achterop

De EU is goed op weg om de vermindering van broeikasgassen (CO², methaan, stikstofprotoxide) met 20 % te halen. Maar dat is helaas niet aan België te danken. Ons land heeft meer moeite om haar verbintenissen na te komen, met name door het gunstige belastingsysteem voor bedrijfswagens en onvoldoende investeringen in de infrastructuur van het openbaar vervoer.

Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet de overheid dus haar verantwoordelijkheid opnemen door ambitieuze doelstellingen voorop te stellen en te realiseren. Maar ook de burger draagt een verantwoordelijkheid.

Draag je steentje bij

Er zijn heel wat manieren om het klimaat een handje te helpen. Enkele voorbeelden.

In huis

 • Plaats thermostaten waarmee je in alle ruimten nauwkeurig de temperatuur kunt regelen.
 • Laat ’s nachts geen toestellen in stand-by staan. Trek bij voorkeur de stekker uit, want sommige toestellen hebben een elektrische transformator die blijft werken zolang hij op het stroomnet is aangesloten.
 • Koop energiezuinige toestellen (met A+++ of A++ label), die minder verbruiken.
 • Zet de verwarming 1°C lager en bespaar 7 % op je energiefactuur (in leefruimten is 19°C voldoende en in de slaapkamers volstaat 17°C). Aarzel niet om 's nachts de temperatuur te verlagen.
 • Isoleer je warmwaterleidingen om het warmteverlies te beperken.
 • Zorg voor een goed geïsoleerde woning om drastisch te besparen op verwarmingskosten.

Op zoek naar een vakman in je buurt voor energiebesparende ingrepen in je woning?

Neem deel aan onze actie Bespaar Energie

Aan tafel

 • Koop seizoensgroenten en vermijd groenten die geteeld zijn in verwarmde serres, want die kosten een hoop energie.
 • Kies voor streekproducten en verminder zo de uitstoot van het transport, bijvoorbeeld om een kiwi in te voeren vanuit Nieuw-Zeeland.
 • Kies voor bio-producten om de CO²-uitstoot door de productie van chemische meststoffen en pesticiden te verlagen.
 • Beperk je vleesconsumptie, want veevoeder heeft een zekere milieu-impact, doordat het onder andere leidt tot meer ontbossing voor de graan- en sojaproductie.

Onderweg

 • Gebruik zo veel mogelijk het openbaar vervoer. Dat is de beste manier om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In plaats van met je eigen auto te rijden, kan je beter te voet gaan, fietsen, steppen, met iemand meerijden of een auto delen om je koolstofafdruk te verkleinen. Neem zo min mogelijk het vliegtuig: zeker voor afstanden van minder dan 1 000 km neem je veel beter de trein.
 • Compenseer de emissies van je noodzakelijke reizen door een gift te storten voor het planten van bomen (sommige vliegtuigmaatschappijen bieden die mogelijkheid al bij de boeking van vliegtickets aan).

Op het werk

 • Zelfs e-mails zorgen voor een CO²-uitstoot. Verstuur dus geen onnodig zware berichten, maar verklein bijvoorbeeld afbeeldingen die je als bijlage verstuurt. Werk regelmatig je contactenlijst bij om geen onnodige e-mails te versturen. Een volle prullenmand kost eveneens energie: door 30 berichten te verwijderen, bespaar je evenveel energie als een lamp in één dag tijd verbruikt.