Dossier

Circulair bouwen

06 juni 2023

Circulair bouwen houdt in dat je zo veel mogelijk materialen hergebruikt of nieuwe materialen koopt op basis van hernieuwbare grondstoffen. Je huis wordt bovendien zelf herbruikbaar doordat je minder aan elkaar lijmt, metst en last. Door gebruik te maken van omkeerbare technieken wordt het demonteerbaar. Maar hoe ga je precies te werk?

Circulair bouwen: materialen in een kringloop

De Belg heeft een baksteen in de maag. Elke dag worden er in ons land nieuwe gebouwen neergezet, om te wonen, te werken of te ontspannen. Maar al die nieuwe materialen hebben een milieu-impact. Circulair bouwen wil die impact beperken en houdt in dat we op een andere manier gaan denken, ontwerpen en bouwen. Maar wat is het, en hoe pak je het aan?

Grote milieu-impact

Als we een nieuw huis bouwen, heeft dat een behoorlijke milieu-impact. De materialen die we gebruiken, de bakstenen en de dakpannen, de houten en metalen constructie, schroeven, isolatie enz., worden voor onze bouwwerken nieuw geproduceerd en worden, als onze woning niet meer voldoet, afgebroken, gestort of verbrand. Met een circulair bouwproces wordt dit lineaire verloop omgebogen naar een kringloop.

Waarom circulair bouwen?

Principes van circulair bouwen

Hoe beperk je je milieu-impact? Daarvoor ga je heel anders te werk dan in een klassiek bouwproces. Oude materialen worden hergebruikt, vaak anders dan oorspronkelijk bedoeld. Nieuwe materialen komen van hernieuwbare grondstoffen. Er wordt minder gelijmd, gemetst en gelast, meer geschroefd, gevezen en geklikt. Met demonteerbare elementen wordt het huis aanpasbaar op lange termijn.

Lees meer over de principes van circulair bouwen

In de praktijk: dak, gevel, vloer en technieken

Hoe bouw je in de praktijk op een circulaire manier? Voor elk deel van het huis zijn er mogelijkheden en elementen om rekening mee te houden.

Een dak met pannen gaat lang mee en scoort dus hoog qua circulariteit. De isolatie die je gebruikt is bij voorkeur van hernieuwbare grondstoffen en zit los tussen de kepers. Vermijd isolatieschuim.

Meer over hoe je een circulair dak bouwt

Een circulaire gevel bestaat uit verschillende lagen die van elkaar kunnen worden gescheiden. Vaak is hij geprefabriceerd, om ter plaatse te worden geassembleerd en gemonteerd. Verbindingen zijn omkeerbaar, gevelbekleding is vaak demonteerbaar. Voor ramen en deuren heeft elk materiaal voor- en nadelen.

Meer over een circulaire gevel

Bij een circulaire vloer wordt niet alles vastgelegd in chape en wordt de vloerbekleding niet vastgelijmd. Een droge, houten opbouw is cruciaal, zeker voor de verdiepingen. Voor de vloerbekleding heb je de keuze uit tal van materialen die sterk kunnen verschillen qua milieu-impact en herbruikbaarheid.

Meer over een circulaire vloer

Buizen, kabels en leidingen voor water, elektriciteit en verwarming worden het best niet weggewerkt achter pleisterwerk, achter muren of in beton. Creëer een technische ruimte centraal in je woning die gemakkelijk toegankelijk is voor aanpassingen of vernieuwingen.

Meer over een circulaire technische ruimte

Tien tips om zelf mee aan de slag te gaan

Circulair bouwen is niet enkel mogelijk bij een nieuwbouw. Ook als je renoveert, kun je op een circulaire manier te werk gaan. Hergebruik materialen, vermijd verpakking, let op voor greenwashing ... Lees hier alle tips.

Lees de tips