Antwoord van expert

Helpt isolatiebehang om muren te isoleren?

28 juli 2023
Isolatiebehang

Kun je isolerend behang gebruiken om de muren van je huis te isoleren? We leggen uit hoe deze zogenaamd hoogwaardige wandbekleding werkt, zodat je de juiste keuze voor je huis kunt maken.

Wat is isolatiebehang?

Laten we beginnen bij het begin: een isolator is een materiaal dat warmte of koude tegenhoudt wanneer er een temperatuurverschil is tussen binnen en buiten. Hoe dikker het materiaal, hoe beter de muur waarop het is aangebracht zal isoleren. Een isolerend materiaal houdt dus de lucht vast, waardoor er minder warmte of kou van binnen naar buiten en omgekeerd kan. Traditioneel behangpapier, dat slechts uit een dunne laag papier bestaat, heeft geen isolerende waarde.

De verschillende gebruikte technologieën

Er bestaan al heel lang isolerende onderlagen voor behangpapier. Die lagen hebben algemeen genomen een dikte tussen 2-3 mm en 10 mm. Ze zijn meestal gemaakt van: 

  • of polystyreen; 
  • of kurk.

De dunste onderlagen zijn verkrijgbaar op rollen, terwijl de dikkere materialen aangeboden worden als platen om aan de muur te plakken. 

De enige isolatiebehangproducten die we effectief op de markt hebben kunnen vinden, zijn traditionele behangproducten waarop al een dun laagje polystyreen of petrochemisch isolatiemateriaal is aangebracht. 

Hoe doeltreffend is isolatiebehang?

De meeste aangeboden producten hebben een isolatielaag van 3 mm en worden op rol verkocht: 

  • Thermische weerstand van isolatiebehang R= 0,07m²K/W
  • Thermische weerstand van een traditionele dubbele bakstenen muur R= 1,15m²K/W

Bepaalde webshops vermelden zelfs dat je tot 20 % energie kunt besparen met isolatiebehang. Wanneer we isolatiebehang aanbrengen op een dubbele bakstenen muur merken we echter dat de R-waarde stijgt van 1,15 naar 1,22, wat neerkomt op een verbetering van de warmteweerstand van 6 %.

Testen en verkregen resultaten

Onze expert, Philippe Mercier, heeft de berekening gemaakt met isolatiebehang van 3 mm uit polystyreen voor een woonkamer die het hele jaar door verwarmd wordt tot 20°C. "Verwacht geen hogere jaarlijkse besparing dan 25 kWh per vierkante meter oppervlak dat in contact staat met de buitenlucht."

Nemen we het voorbeeld van een grote woonkamer met 15 m² uitwisselingsoppervlak en een verwarmingssysteem met een totaal rendement van 70%. Zonder rekening te houden met de ramen kunnen we 400 tot 500 kWh halen, ofwel een besparing van 2% op een gemiddelde jaarlijkse verwarmingsfactuur. "Niet echt cijfers om commercieel mee uit te pakken maar ondanks alles toch een besparing". 

De beperkingen van isolatiebehang 

Naast isolatie speelt uiteraard ook het comfort een belangrijke rol. Als je muren te koud zijn, zal de gevoelstemperatuur lager liggen, ook al verwarm je de woonkamer tot 20 °C. 

Isolatiebehang zorgt niet voor meer comfort

Jammer genoeg is isolerend materiaal van 3 mm niet dik genoeg om je comfort opmerkelijk te verbeteren: met isolatiebehang zou de gevoelstemperatuur stijgen van 18,9 tot 19 °C, als je de ruimte verwarmt tot 20 °C en het buiten 0 °C is. 

De beste oplossing? Isoleer je woning

Zoals gezegd zal je "comfort" in werkelijkheid niet meteen verbeteren. Financieel kan isolatiebehang wel interessant zijn. Naargelang het gekozen product betaal je tussen 50 en 100 euro voor 15 m², voor het volgende voordeel per jaar: 

  • Elektrische verwarming: 115 euro 
  • Centrale verwarming op stookolie: 40 euro 
  • Centrale verwarming op gas: 45 euro 

De beste oplossing is nog steeds om je huis grondig te isoleren, hetzij langs de buitenkant, hetzij langs de binnenkant waar mogelijk. Wij helpen jou op weg aan de hand van vijf vragen.

Alles over isoleren in vijf vragen