Dossier

Tips om goed te wassen

26 juni 2020
Tips voor bij het wassen

Of je was kraaknet uit de wasmachine komt, is afhankelijk van de vraag of je het juiste wasmiddel gebruikt. Daarnaast is de manier waarop je de vlekken te lijf gaat ook van belang. Lees ook zeker goed de wasvoorschriften.

Wasvoorschriften: waslabels voor textiel

Ook al is dat niet verplicht, meestal zit er in kledingstukken wel een waslabel. Maar vaak schrijven die een mildere behandeling voor dan nodig. Fabrikanten zijn voorzichtig, omdat ze verantwoordelijk zijn voor mogelijke beschadiging van kleding die volgens de onderhoudsvoorschriften werd behandeld. Hoe kun je doeltreffend en toch veilig wassen, drogen en strijken?

Met de hand of in de machine?

Zelfs al schrijft het etiket handwas voor, toch blijkt dat niet altijd noodzakelijk. Vaak kun je die kledingstukken ook in de wasmachine stoppen, als je tenminste voorzichtig te werk gaat. Zo kies je het best een zacht programma (“delicaat” of wol, naargelang de stof) en een lage temperatuur (voor de meeste stoffen maximaal 30° C). Het best droog je deze kledingstukken ook niet in de droogkast, beter is om ze plat te leggen of eventueel op de wasdraad te hangen. Strijken mag, maar dan wel op een niet al te hoge temperatuur.

"Delicaat" of "gewoon" programma?

Als het label een delicaat programma aanbeveelt, gaat (linnen en katoenen) kleding volgens onze tests inderdaad minder krimpen dan wanneer je het katoenprogramma gebruikt. Anderzijds zijn vlekken moeilijker te verwijderen dan met een “gewoon” of “synthetisch” programma. Probeer alleszins de temperatuur bij het wassen en het strijken te beperken. En bij voorkeur steek je deze kledingstukken niet in de droogkast.

Droogkuis of wasmachine?

Als het etiket aanraadt het kledingstuk naar de stomerij te brengen, dan volg je deze raad maar beter op. Niet alleen kan het na een wasbeurt in de machine meer krimpen, vooral de aanblik en het aanvoelen van de kleding veranderen door het water.

Matige temperatuur of niet?

Wat gebeurt er als je een kledingstuk te warm wast, droogt of strijkt? Katoenen en/of linnen kleding die gewassen wordt op 60° in plaats van op 30° zou wel eens licht kunnen krimpen of verkleuren. Desalniettemin worden de meeste vlekken beter verwijderd als de was op een hogere temperatuur gebeurt en kan een hogere strijktemperatuur soms helpen om de plooien beter glad te strijken.