Nieuws

Katten met "vouwoortjes" zijn binnenkort verboden

14 oktober 2021
Grijze Scottish Fold kat staat in het gras.

Vanaf 1 oktober is het in Vlaanderen verboden om de Schotse Fold kat te fokken en verkopen. Dit kattenras karakteriseert zich door de naar voren gevouwen oren.

De bekendste twee soort katten met de oortjes naar voren gevouwen zijn de Scottish Fold en de Highland Fold. Deze katten hebben een genetische misvorming van het kraakbeen in de oren. Het kattenras is ontstaan door de exploitatie van een genetisch afwijking. 

Hoewel dit er op het eerste gezicht misschien heel schattig uitziet, hebben dierenartsen ontdekt dat deze katten lijden aan verschillende kwalen. Het kraakbeen kan namelijk ook in andere delen van het lichaam worden aangetast. Dit veroorzaakt pijn vergelijkbaar met artritis en hierdoor kunnen de dieren kreupel worden. Daarom wordt dit ras verboden.

Als je al katten van dit ras hebt, mag je ze natuurlijk houden. Ze zullen echter moeten worden gesteriliseerd of gecastreerd, omdat fokken verboden is.

Hetzelfde verbod zal waarschijnlijk in Brussel en Wallonië worden ingevoerd. De Raad voor Dierenwelzijn heeft al eerder advies uitgebracht (in 2018 in Brussel, in 2019 in Wallonië) dat in dezelfde richting gaat. Het is echter nog niet omgezet in een wettelijk verbod. 

Meer weten over huisdieren? Lees dan gauw verder op ons huisdierenplatform

Naar platform huisdieren