Nieuws

Wacht jij ook al maanden op je eindafrekening voor gas en elektriciteit?

21 oktober 2022

Energieleveranciers moeten binnen de zes weken na het opnemen van de meterstanden hun eindafrekening opmaken. Toch krijgen wij veel berichten van mensen die al drie of vier maanden aan het wachten zijn op hun slotfactuur voor gas en elektriciteit. Hoe komt dat en wat kun je zelf doen?

We krijgen meerdere getuigenissen binnen van mensen die al drie of vier maanden wachten op de slotfactuur van hun gas- en elektriciteitsleverancier. Die eindafrekening krijg je sowieso jaarlijks, maar ook als je van energieleverancier bent veranderd. Zodra de netbeheerder je meterstanden heeft doorgegeven aan de leverancier moet die binnen de zes weken een slotfactuur opstellen. 

Waarom duurt het zo lang?

Onze expert Jordi Van Paemel geeft aan dat leveranciers als reden voor de vertaging vaak verwijzen naar een nieuw dataplatform dat binnen de energiesector wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen tussen netbeheerders en leveranciers. Hij voegt er meteen aan toe dat dat excuus wat flauwtjes is, want intussen bestaat dat dataplatform al een jaar.  

Wat kun je doen als consument?

  1. Contact opnemen met de leverancier: als eerste stap raadt Jordi aan om je energieleverancier te contacteren en aan te dringen dat je slotfactuur wordt opgestuurd. Helaas zijn klantendiensten van energieleveranciers dezer dagen vaak overbevraagd waardoor het moeilijk is om iemand aan de lijn te krijgen.
  2. Dien een klacht in via ons klachtenplatform: als je de klantendienst niet kunt bereiken of de wachttijd blijft aanslepen, dan kun je een klacht indienen via ons klachtenplatform.
  3. Bel ons voor advies op onze energielijn

Nog vragen over energie?

Als je nog andere vragen hebt over energie en de beste manieren om je factuur zo laag mogelijk te houden, raadpleeg dan onze Energiegids.

Energyguide

BEL ONS OP 0800 500 20