Overschakelen op "rijk" gas, wat betekent dat?

Levering van arm en rijk gas: gevolgen en overgangsprocedures
Ons land wordt bevoorraad met zowel “rijk” als “arm” gas. Dat eerste heeft een hoge calorische waarde en komt meestal uit Qatar of Noorwegen. Het tweede heeft een lage calorische waarde en komt uit Nederland. Maar Nederland is de uitvoer aan het inperken om er in 2030 volledig mee te stoppen.
Voor welke regio's heeft de verandering van type van aardgas gevolgen?
De ongeveer 500 000 huishoudens in Brussel zijn al overgeschakeld van arm naar rijk gas. Nu is het de beurt aan Waals-Brabant om de overgang naar rijk gas in te zetten. Inwoners van Waver en de omliggende gemeenten hadden tot eind mei de tijd om hun gasinstallaties te laten controleren.
De overschakeling heeft ook gevolgen als je woont in de provincies Antwerpen, Limburg of Vlaams-Brabant, en ook voor inwoners van enkele gemeenten in de provincies Luik, Henegouwen en Namen. Maar hoe dan ook is er geen reden tot paniek.
Afstelling van je toestellen op rijk gas
Het feit dat je toestellen (verwarming, warm water, fornuis, convector …) voortaan op een ander soort gas zullen werken, maakt in de meeste gevallen geen verschil. Elk toestel dat sinds 1978 op de Belgische markt wordt verkocht, is er op voorzien om op de twee soorten gas te werken, zonder enige aanpassing.
Advies voor niet-aangepaste toestellen
Er zijn wel enkele uitzonderingen waarmee je rekening moet houden:
- Oudere toestellen of toestellen die in het buitenland gekocht zijn en niet aangepast zijn op ons aardgasnet: in die gevallen is het mogelijk dat je onderdelen of het volledige toestel zult moeten vervangen.
- Sommige verwarmingstoestellen zijn misschien ook ontregeld toen ze in werking werden gesteld of bij een onderhoud om te beantwoorden aan de EPB-normen voor arm gas. In dat geval, of wanneer je twijfelt, vraag je het best even na bij je installateur.
Praktische procedures voor het bijstellen van toestellen
Voor de meeste toestellen kun je wachten met de bijstelling tot na de omschakeling van arm naar rijk gas. Meestal kun je de nodige aanpassingen binnen een jaar laten uitvoeren, slechts in enkele zeldzame gevallen zul je sneller moeten bijregelen.
In de praktijk kan de aanpassing van je verwarmingsketel vaak gebeuren op het moment van het onderhoud.
Meer informatie nodig?
In ons dossier Omschakeling van arm naar rijk gas kun je checken of een van jouw toestellen moet worden aangepast of bijgeregeld opdat het is aangepast aan het nieuwe type gas. Indien ja, dan lees je ook of dat voor of na de overschakeling moet of kan gebeuren. En je leest er ook dat je toevoer van gas op geen enkel moment onderbroken zal zijn, noch dat er bij de omschakeling ook maar enig ontploffingsgevaar zou zijn.