Omschakeling van arm naar rijk gas: antwoorden op jouw vragen

Als je in Brussel, Antwerpen, Vlaams-Brabant of Waals-Brabant woont, heeft de terugtrekking van Nederland als gasleverancier waarschijnlijk betrekking op jou. Dat geldt evenzeer voor enkele gemeenten in de provincies Luik, Henegouwen en Namen.
Geen paniek, het zal geen impact hebben op de gasvoorziening want andere landen (Qatar, Noorwegen, …) leveren reeds gas aan de rest van België en zorgen ervoor dat ook jouw provincie van gas voorzien zal worden.
Het is echter wel zo dat die omschakeling een aantal veranderingen aan het distributienetwerk met zich meebrengt.
Bovendien is het mogelijk dat je drukregelaars bijgesteld moeten worden omdat het nieuwe gas een andere samenstelling heeft. Het Nederlandse gas, het zogenaamde arme (Low of L) gas heeft immers een lagere calorische waarde en zal vervangen worden door rijk (High of H) gas waarvan de druk anders afgesteld wordt.
Misschien. Enkele gemeentes uit de vermelde provincies krijgen vandaag al rijk gas, andere dan weer niet. Om te kijken welk soort gas er in jouw gemeente gebruikt wordt, surf je naar www.gasverandert.be. Vul je postcode in en je kent meteen het antwoord.
Neen. De omschakeling gebeurt geleidelijk aan per zone, tot in 2029 volgens de huidige planning. Om te weten wanneer jouw gemeente aan de beurt is, surf je naar de website www.gasverandert.be. Je geeft vervolgens je postcode in om toegang te krijgen tot de planning van je netbeheerder.
Ter info: die planning kan aangepast worden in functie van de werken of als Nederland bijvoorbeeld beslist om sneller te stoppen met het aanleveren van gas. De vermelde data dienen dus louter ter indicatie.
Indien je gasdrukregelaar (de regelaar die het drukniveau bepaalt) aan de buitenkant van je woning is geplaatst, word je ingelicht over de datum van de omschakeling maar zul je er geen hinder van ondervinden. Dat is bijvoorbeeld het geval in Brussel en het centrum van Antwerpen waar de regelaar systematisch buiten de woningen geplaatst wordt. In dat geval moet je niet aanwezig zijn wanneer de regelaar afgesteld wordt.
Indien je gasdrukregelaar zich in je woning bevindt, dient een technicus van je netbeheerder bij jou langs te komen. De aanpassingen worden echter snel en gratis uitgevoerd. In sommige gevallen moeten een aantal gastoestellen (vooral een aantal verwarmingsketels) ook afgesteld worden. Dat kun je laten samenvallen met de volgende periodieke controle van je verwarmingsketel.
Eerst en vooral dien je de code op je toestel na te kijken. Op basis hiervan kun je bepalen of een grondige technische controle en / of afstelling noodzakelijk is.
Met uitzondering van speciale branders, zoals branders die een stookoliebrander vervangen en zelden gebruikt worden door particulieren, dienen de meeste toestellen in theorie niet afgesteld te worden om perfect op rijk gas te kunnen werken.
Sommige verwarmingsketels zijn tijdens de ingebruikname of het onderhoud wel afgesteld om zo goed mogelijk op arm gas te werken of om strikt aan de “EPC”-eisen te voldoen. In dat geval moet de verwarmingsketel opnieuw afgesteld worden na de omschakeling naar rijk gas en in sommige gevallen zelfs tijdens de overgangsperiode, voor die omschakeling.
De benamingen die in België het meest voorkomen zijn I2E+, I2E(S) en I2E(R). De benaming I2E(S) of I2E(R) vind je op het typeplaatje van uw toestel. Hier vind je een tabel met de handelingen die je naargelang de code dient uit te voeren:
Categorie toestel | I2E+ ou I2 (ouder dan of begin jaren '90) |
I2E(S) ou I2E(S)B |
I2E(R) ou I2E(R)B ou I2R (ouder dan of begin jaren '90) |
I2N |
Type toestel (beperkte lijst) |
niet-condenserende boiler, boiler, fornuis, convectors, inserts | boiler of condenserende boiler | boiler met hoog vermogen (≥ 70 kW) en/of boiler met gasbrander ter vervanging van mazoutbrander | boiler nieuw model met automatische gasregelaar (zeldzaam type) |
Technische controle nodig? | nee | ja, tenminste als de installateur bevestigt dat het toestel niet ontregeld is | nee, afstellen is nodig | nee |
Afstellen nodig? | nee | nee, behalve als de zegel gebroken is om het toestel af te stellen op arm gas | ja | nee |
Aantal afstellingen | niet van toepassing | indien nodig tijdens de technische controle en na de overschakeling | Vanaf de omschakeling (indien mogelijk: binnen twee maanden voor en na de omschakeling) |
niet van toepassing |
Andere bijstellingen voor omschakeling | nee | nee | nee | nee |
Voor andere toestellen ouder dan 1978 of geïmporteerd uit andere landen, zijn de afstellingen voor de omschakeling per geval verschillend. Het is niet uitgesloten dat er onderdelen of zelf het volledig toestel vervangen zullen moeten worden.
Je gebruikelijke verwarmingsspecialist of een technicus van de fabrikant van het toestel kan je inlichten. Je vindt de lijst met erkende technici uit je buurt op de website gasverandert.be.
Uitgezonderd enkele oude toestellen, toestellen die in het buitenland gekocht zijn of toestellen met een ‘speciale’ brander, hoeven de meeste toestellen niet afgesteld te worden om op rijk gas te werken. De consument hoeft dan ook niet te betalen voor technische controles en afstellingen. We vragen aan de autoriteiten om die omschakeling kosteloos te houden door aandacht te besteden aan verschillende punten. Zo moet de consument geïnformeerd worden, dient de visuele controle gestimuleerd te worden en dient er opgetreden te worden tegen alle onwettige of frauduleuze praktijken rond de switch: onnodige aanpassingen, gedwongen verkoop van nieuwe toestellen, onnodige controles, enz.
We vinden dat de kosten voor de technische controle van de I2E(S)-toestellen en hun eventuele afstelling gedragen moeten worden door de professional die de toestellen onwettig afgesteld hebben.
Volgens de huidige gegevens waar we over beschikken, zal er geen enkele nieuwe wet zijn die de controle van je gastoestellen verplicht maakt bij de omschakeling van L-gas naar H-gas. Enkel de wetgeving betreffende het onderhoud van gastoestellen zal van toepassing zijn. Je zult dus geen enkele controleur over de vloer krijgen. Je aanspreekpunt tijdens de omschakeling is je verwarmingsspecialist, of eventueel de fabrikant of importeur van je verwarmingsketel.
Let dus op voor eventuele oplichters en bedriegers die zogenaamd je installatie komen controleren. Ze treden je woning binnen, eisen geld van je voor hun “diensten” of kijken zelfs rond om later te kunnen inbreken.
Na de omschakeling naar rijk gas kan het maximale vermogen van een toestel zelfs een beetje hoger liggen. Dat verandert echter niets voor de meeste toepassingen en is eerder gunstig voor de ogenblikkelijke bereiding van warm water zoals bij een badverwarmer of een wandketel. Tijdens de overgangsperiode, wanneer de druk van het gas een beetje gedaald is en er nog sprake is van arm gas, zullen die boilers tijdelijk iets minder krachtig zijn en zal het water misschien iets minder hard stromen als je dezelfde temperatuur wilt behouden. Maar algemeen genomen zou je geen enkel verschil mogen merken.
Volgens de informatie van de sector zijn de werken aan het gasnet inbegrepen in het huidige budget van Fluxys en de netbeheerders. Je zult dus geen bijkomende factuur ontvangen.
Indien je exact dezelfde temperatuur wenst, zul je een beetje minder rijk dan arm gas verbruiken. Je zult dat merken op je meter maar niet op je factuur. Als je vandaag arm gas gebruikt, zul je iets meer m³ verbruiken om hetzelfde vermogen op te wekken als met rijk gas. Dat verschil, dat te wijten is aan de lagere calorische waarde van arm gas, wordt gecompenseerd via een andere conversiefactor wanneer het aantal m³ wordt omgezet in het aantal gefactureerde kWh.
Voor hetzelfde comfort verbruik je iets minder m³ maar niet minder kWh wanneer je rijk gas gebruikt. Het is uiteindelijk een nuloperatie.