Getuigenis

Installateur past niet de hele schoorsteen aan, wij helpen onze abonnee voorschot terugkrijgen

28 april 2023
schoorsteen niet aangepast

Als onze abonnee een inzethaard laat plaatsen, blijkt de schoorsteen achteraf slechts gedeeltelijk aangepast door een onzorgvuldige vakman. Onze abonnee laat Testaankoop tussenkomen in het geschil. En krijgt uiteindelijk zijn geld terug.

Schoorsteen is niet conform

Mijnheer V. Sciabica uit Dilbeek, heeft thuis een open haard, maar wil met het oog op meer veiligheid een inzethaard laten plaatsen. Hiertoe aanvaardt hij het bestek van Etablissements Smulders Sprl en betaalt hij een voorschot van
€ 2 000.

In oktober 2022 komt een team de inzethaard plaatsen en de schoorsteen tuberen – daarbij wordt in de bestaande schoorsteen een dunnere inoxbuis aangebracht voor de afvoer van de verbrandingsgassen - maar dat verloopt niet zoals gepland. In tegenstelling tot wat in het bestek staat, tuberen de installateurs de schoorsteen slechts gedeeltelijk. De nieuwe inoxbuis komt slechts tot aan de zoldervloer, waar hij opnieuw wordt aangesloten op de oude gemetselde schoorsteen.

Dit verontrust de klant, mijnheer Sciabica, die geen genoegen neemt met de geruststellende woorden van de installateurs. Hij doet daarom een beroep op een technisch adviseur van zijn gemeente, die hem bevestigt dat de installatie niet conform is.

De installateur wil niet luisteren

Met een overduidelijk verslag dat gewag maakt van verschillende gebreken, en een negatief advies van de lokale brandweer in handen, geeft mijnheer Sciabica zich niet gewonnen.

Er ontstaat een dovemansgesprek per brief tussen enerzijds de installateur, die de betaling van het saldo van de factuur opeist en de inzethaard wil opstarten om de conformiteit van de werken aan te tonen, en anderzijds mijnheer Sciabica, die alle vertrouwen in het bedrijf heeft verloren en terecht de terugbetaling van zijn voorschot en betaling van de reparatiekosten eist (de open haard is niet langer bruikbaar en de schoorsteen op zolder is beschadigd).

Gelukkig is mijnheer Sciabica ook lid van Testaankoop en daarom doet hij een beroep op onze juridische dienst om de installateur tot rede te brengen.

Testaankoop pakt de zaak aan

In onze brieven herinneren wij de installateur eraan dat:

  • in tegenstelling tot wat hij beweert, een gedeeltelijke tubering niet conform aan de veiligheidsvoorschriften is en dus niet volgens de regels van het vak;
  • het duidelijk blijkt uit het bestek dat een gedeeltelijke tubering verboden is;
  • de werkzaamheden op een gebrekkige manier zijn uitgevoerd die tegen de veiligheidsvoorschriften ingaan en op korte, middellange en lange termijn schade kunnen veroorzaken;
  • het verbazingwekkend is te beweren dat onze abonnee foute afmetingen zou hebben doorgegeven, aangezien hij de opmetingen niet geeft gedaan en dit soort werk logischerwijs onder de verantwoordelijkheid van de installateur valt in zijn hoedanigheid van vakman en aannemer op de werf.

Uiteindelijk stemt de installateur ermee in om het voorschot aan mijnheer Sciabica terug te betalen en komt hij terug om zijn inzethaard op te halen.

Contact opnemen met Testaankoop voor hulp

Een geschil met een bedrijf? Neem dan contact op met Testaankoop om je rechten te doen gelden. Reageert een bedrijf niet op je klacht? Stuur dan een formele klacht met onze ondersteuning via onze Klachtenmodule.

Naar de klachtenmodule

Krijg je geen antwoord van een bedrijf of heb je vragen over je rechten, neem dan telefonisch contact op met onze Juridische Adviesdienst, van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur (vrijdag tot 16.00 uur).

Bel onze juridische experts