Nieuws

Zonnepanelensaga: laat de Waalse aanpak tot voorbeeld dienen

25 februari 2021
zonnepanelen rendement terugdraaiende teller

Uit de Pano-reportage op VRT van gisteravond bleek nogmaals de grote woede van de zonnepaneeleigenaars over de loze belofte van 15 jaar terugdraaiende teller. Test Aankoop roept de Vlaamse regering op om, zoals in Wallonië, de prosument de keuze te geven tussen een terugdraaiende meter en een bidirectionele meter

Met de aankondiging van een eenmalige financiële compensatie als antwoord op het arrest van het Grondwettelijk Hof dat een einde maakte aan de terugdraaiende teller, heeft de Vlaamse overheid wel snel gereageerd, toch is duidelijk dat deze toegeving het verlies voor heel wat prosumenten niet zal compenseren. En ze zal zeker niet het vertrouwen van de consument in zijn deelname aan de energietransitie herstellen. Veel consumenten hebben de voorbije jaren immers geïnvesteerd in zonnepanelen uitgaand van een financieel rendement op basis van de terugdraaiende teller, niet op basis van een eenmalige premie.

Overigens kun je met onze terugdraaichecker berekenen wat de impact van de huidige regeling is op jouw stroomfactuur.

Naar onze terugdraaichecker

Keuzemogelijkheid voor prosumenten zoals in Wallonië

Om het vertrouwen van de consument te herstellen stellen wij - niet voor het eerst - voor om het Waalse voorbeeld te volgen. Ten zuiden van de taalgrens krijgen prosumenten de keuze tussen een analoge terugdraaiende meter en een bidirectionele meter.

Wie kiest voor die laatste, krijgt de garantie dat hij nooit méér zal betalen voor het gedeelte nettarieven dan wat hij zou betalen via het forfaitaire prosumententarief. Dat vormt een stimulans om de productie van de eigen zonnepanelen maximaal direct te benutten.

Deze oplossing biedt soelaas voor twee problemen.
Eerst en vooral biedt ze een antwoord op de nieuwe discriminatie die vandaag ontstaat bij zonnepaneeleigenaars die al een digitale meter hebben moeten laten installeren en daarbij werden overtuigd door de belofte dat bij vervanging van de meter het systeem van de terugdraaiende teller automatisch behouden bleef. Zij kunnen immers niet meer voor een analoge meter kiezen en staan voor een voldongen feit.
Daarnaast biedt ze ook verlichting voor de groepen die het zwaarst worden getroffen door de afschaffing van de terugdraaiende teller: de warmtepompeigenaars of verbruikers met elektrische verwarming die omwille van hun hoge winterverbruik slechts een beperkt zelfverbruik kunnen realiseren. Het neemt meteen ook de nood weg om extra subsidies te geven voor deze groepen gedupeerden.

Rechtvaardige elektriciteitsfactuur

Wij roepen tegelijk opnieuw op om werk te maken van een betaalbaardere, transparantere en rechtvaardigere elektriciteitsfactuur die is ontdaan van heffingen, toeslagen en openbare dienstverplichtingen die er de voorbije jaren sluiks en mondjesmaat in werden verstopt.

Voor ons moet de factuur worden herleid tot haar essentie: de elektronen en het vervoer ervan. Ook al kan dit leiden tot een belastingverschuiving waarbij de middelen worden gehaald uit de algemene begroting of uit een rechtvaardige klimaatbijdrage. Op die manier profiteren ook mensen die financieel niet in staat zijn om zonnepanelen te leggen maar die nu wel via hun elektriciteitsfactuur bijdragen aan hun buurman die wél pv-panelen heeft.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

429 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/04/2021

mijn Digitale meter een slimme meter .........tzal wel zijn in voordeel van de Belgische staat ...............hier ook woon in een halfopenbebouwing met een epc waarde van 31 en maak gebruik van 8 zonnepanelen nu sedert een jaar huren dacht ik dat ik ook daarop ging besparen maar tegendeel bewijst anders woonde vroeger in een niet geisoleerd huis met gewone meter en betaalde 122 euro per maand en moest nog een kleine vergoeding nabetalen ........nu in mijn nieuw gebouwd huurhuis betaal ik 106euro iedere maand en moet nu een nabetaling doen van 733 euro begrijpen wie begrijpen kan ......na lang telefonisch contact en meerdere malen te hebben gebeld met fluvuis is dit door de nieuwe wetgeving van onze regering en nu stelde fluvuis voor om een thuisbatterij te laten installeren door mijn huisbaas................meneer je krijgt daar nu veel subsidies voor ..................ja ja in de tijd voor zonnepanelen kreeg je dat ook en nu zijn ze het dubbel en 3 aan het terug stelen en dit van de gewone werkende mens ...............hopelijk word daar iets aan gedaan .........vanwege een misnoegde test aankooplid

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/03/2021

Hier ook eens aan tellen wat het me jaarlijks extra kost met de DM . Hierbij was ik aan het kijken op mijn DM naar het totale verbruik tot nu toe en mijn totale injectie . Mijn vraag hierbij is volgende de 1.8.0 ( totale verbruik ) is dit het totale verbruik of telt deze niet wanneer ik verbruik en mijn zonnepanelen brengen meer op dan het verbruik op dat moment ?

Of is de 1.8.0 mijn totale verbruik en de 2.8.0 mijn totale injectie ? hoe zit dit juist ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/03/2021
, Gereageerd:

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2021

Sinds 6 weken bij de installatie( op 14/1 !!!) van de DM volg ik mijn verbruikshistoriek op de voet en stel vast dat ik ondanks mijn hoog verbruik dag 2287 kWh en nacht 2327 kWh toch in slaag om 157 kWh te injecteren op het net. Bijgevolg zou ik met mijn DM alert moeten zijn om mijn overbodige injectie via diverse verbruikers à la minute op te gebruiken?? Dit is toch de slimme meter ????

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2021

Op Facebook en hier zie ik weinig of geen Testaankoop tussenkomst. voor de gedupeerden. Waarom?
Ik hoor jullie ook niet in de inspecteur op radio 2? Daar worden VREG en Fluvius wel aan het woord gelaten? Zelfs geen weerwoord van een benadeelde consument daar?
Ik herhaal mijn vraag : waar in de wereld worden zonnepaneel eigenaars gedwongen om hun zonnepaneel elektriciteit onmiddellijk op te nemen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/03/2021

Ik heb al enkele keer aan testaankoop gevraagd hoeveel de nieuwe meter verkeerd meet, of hoe 'juist' deze meet, maar de vraag is niet interessant. Wel, de klassieke teller met schijf draait te snel bij een hoog verbruik ( zie op de meter, het aantal ampere tussen haakjes is het moment waarop er teveel zal worden gemeten ). Dit komt door de 'foucault-rem' voor de liefhebbers. Een effect dat men bij de nieuwe meters wellicht niet heeft. Iedereen zonder zonnepanelen kan daarvan profiteren, maar men heeft liever eerst de eigenaars van zonnepanelen uit te schakelen. Wees gerust dat het 'veelgebruik' wel weer zal worden ingevoerd om dan iedereen weer te laten dokken, tot meerdere eer en glorie van de aandeelhouders, de commissievoorzitters en de leden van de commissies en subcommissies die energie te duur houden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021


Op 1maart is er ongelijkheid gecreeerd voor de mensen met zonnepanelen die een digitale of analoge teller hebben.
1. We zijn bedrogen met onze digitale terugdraaiende teller
2. Nu is er ongelijkheid. Men moest eerst alle digitale tellers hebben geplaatst en pas dan, als ALLE mensen met zonnepanelen een digitale teller hebben het systeem omschakelen.
De theorieen van de ministers kloppen niet. Deze week geen enkele dag zon geweest. Mijn vrouw moet in theorie op de middag wassen. Met dit weer lukte dit ons de ganse week niet. Betaal maar electriciteit OOK overdag... en dan moet je ook nog eens overdag thuis zijn ook.
Ik heb van een zwembadbouwer vernomen dat al hun klanten met zonnepanelen nu al hun zwembad beginnen op te warmen, anders zijn ze de opgewekte elektriciteit toch kwijt. Normaal starten ze op in mei als de warmtepomp energie efficiënt werkt. Nu draait ze continu op elekriciteit.
Zonnepanelen leggen is goed voor het milieu!? Nu is het ons duidelijk dat het goed is voor hun zakken te vullen.

Test aankoop, er moet toch iets kunnen ondernomen worden voor deze ongelijkheid? Bij mijn buren draait het terug tot 2028 als ze geluk hebben en ik moet alle dagen zien of de zon genoeg schijnt om mijn vaatvasser aan te steken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021

Doe mee aan de acties in de FB groep (62000 leden) .Huidige actie : zet jullie voorschotbedrag bij je energieleverancier op het minimum , nl 5 euro en zet het verschil met je huidig voorschotbedrag op een spaarrekening. Dit is gewoon een signaal en perfect legaal . Dit gaan energieleveranciers niet leuk vinden en aankaarten bij oa de politiek.Ik zet ook mijn TA abonnement stop maar ik ga mijn moment zelf kiezen...na 29 jaar ook door testaankoop te zijn bedrogen. Als Testaankoop niks kan betekenen, gaan we het zelf doen ! Ik heb alleszins nog niks gezien van hun werk achter de schermen . Wie wel ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

Abbonement testaankoop is bij deze opgezegd

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

Via facebookgroep "Behoud terugdraaiende meter digitaal of niet!" is er een advocaat aangesteld, nl Stijn Verbist om hier een zaak van te maken. Waarom kan Test Aankoop dit ook niet?

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

In februari 2020 een verplichte digitale virtueel terugdraaiende meter moeten laten plaatsen omdat mijn analoge nachtteller al meer dan 1 jaar stuk was. Na een calvarietocht toch eindelijk gecorrigeerd factuur van Luminus gekregen.
Nu draait de teller dus niet meer terug. Hier wordt toch duidelijk gezondigd tegen het gelijkheidsprincipe waarbij de analoge meters nog enkele jaren blijven terugdraaien en waar de eigenaars dan nog de keuze! hebben om over te schakelen op een digitale meter of niet!
De mensen die nu al "in orde" zijn met de digitale meter hebben die terugdraaikeuze niet!
Hiervoor kan TA op basis van het gelijkheidsprincipe toch een rechtzaak aangaan!
ik vraag mij af wat het Grondwettelijk Hof denkt over deze grote onrechtvaardigheid.


Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021
, Gereageerd:

Ik vrees dat TA dit niet ziet zitten, Het gaat hun petje te boven...

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021

In April 2020 is bij mij ook een Digitale Meter geplaatst . Sinds 1 maart ' draait mijn teller dus ook niet meer terug ' . Er zou een eenmalige compensatie komen . Onder de voorwaarden voor deze compensatie staat :

- Uiterlijk 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter en tot 31 december 2025 de mogelijkheid de retroactieve investeringspremie aan te vragen .

Mijn meter is dus in april 2020 geplaatst , de 6 maanden na plaatsing van de digitale meter zijn dus al voorbij of zie ik dit verkeerd ? Kan ik binnenkort mijn compensatie wel aanvragen of is dit voor degene die een digitale teller voor +- Oktober geplaatst hebben niet van toepassing ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021

In April 2020 is bij mij ook een Digitale Meter geplaatst . Sinds 1 maart ' draait mijn teller dus ook niet meer terug ' . Er zou een eenmalige compensatie komen . Onder de voorwaarden voor deze compensatie staat :

- Uiterlijk 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter en tot 31 december 2025 de mogelijkheid de retroactieve investeringspremie aan te vragen .

Mijn meter is dus in april 2020 geplaatst , de 6 maanden na plaatsing van de digitale meter zijn dus al voorbij of zie ik dit verkeerd ? Kan ik binnenkort mijn compensatie wel aanvragen of is dit voor degene die een digitale teller voor +- Oktober geplaatst hebben niet van toepassing ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021

In April 2020 is bij mij ook een Digitale Meter geplaatst . Sinds 1 maart ' draait mijn teller dus ook niet meer terug ' . Er zou een eenmalige compensatie komen . Onder de voorwaarden voor deze compensatie staat :

- Uiterlijk 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter en tot 31 december 2025 de mogelijkheid de retroactieve investeringspremie aan te vragen .

Mijn meter is dus in april 2020 geplaatst , de 6 maanden na plaatsing van de digitale meter zijn dus al voorbij of zie ik dit verkeerd ? Kan ik binnenkort mijn compensatie wel aanvragen of is dit voor degene die een digitale teller voor +- Oktober geplaatst hebben niet van toepassing ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021
, Gereageerd:

Wie over zonnepanelen én een digitale meter beschikt (ongeveer 100 000 gezinnen), krijgt in 2021 een financiële compensatie in de vorm van een eenmalige investeringssteun die een rendement van 5% garandeert op de gemiddelde investering. 

De premie zakt naarmate men de komende jaren nog langer het voordeel van de terugdraaiende teller zal hebben genoten. Voor een gemiddelde installatie van 4 kWp betekent dat dus een verschil van zo’n 320 euro. De Vlaamse overheid heeft hierover een volledige tabel gepubliceerd. Jouw persoonlijke premie kun je berekenen op www.compensatieteller.be. De procedure voor de aanvraag van de premie zal later worden bekendgemaakt maar het is de bedoeling dat iedere prosument met een digitale meter dit jaar nog de premie uitbetaald krijgt. 

Meer info vind je in ons dossier via deze link:https://bit.ly/3caVQCa  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/03/2021
, Gereageerd:

Beste An,
Je stelt 'dat iedere prosument met een digitale meter dit jaar nog de premie uitbetaald krijgt'. Dit is simpelweg niet correct. Indien je zonnepanelen al te oud zijn is er geen premie meer. Los hiervan en al legio aangehaald, is een ongelijkheid gecreëerd, premie of niet, tussen de 100.000 en hun 'gelijken' met wel nog een analoge meter en die nu de facto de garantie krijgen tot minstens 2025 alleen hun netto verbruik gefactureerd te gaan krijgen. Alvorens de laatste van die 470.000 een digitale meter heeft zal het wel al 2028 zijn. Ik hoor of zie TA hierover niks standpunt innemen. We zouden misschien inderdaad beter de maandelijkse bijdrage twv €16,70 gebruiken om het elektriciteitsvoorschot te verhogen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/03/2021
, Gereageerd:

in april 2020 heb een instalatie laten plaatsen prijs zonnepanelen en omvormer 15.000 € waar ik een lening op 5 jaar heb genomen waar ik maandelijks 170 € voor betaal lees dat de max premie 1500 € is , vraag mij dan af waar mijn winst ligt ? ook met de bedoeling op mijn pensioen veel minder te moeten betalen

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021
, Gereageerd:

Hoe bedoelt u dat de maximum premie 1500 Euro is ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021

Ik wacht nog altijd op een reactie van TA ivm met de digitale meter die mij opgedrongen is het zij zo ok maar wat kunnen we nu doen om het verlies dat we hebben te compenseren na deze schandalige discriminatie digitale meter versus analoge die nog tot 2025 telt
Graag een antwoord

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021
, Gereageerd:

Daar wacht ik ook op en velen met ons. Ik vrees tevergeefs.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021

Ik zit al sinds de invoering van het prosumententarief met vragen over een billijke en correcte vergoeding zowel voor de door ons opgewekte en op het elektriciteitsnet gezette stroom als en de gebruiksvergoeding van dat zelfde elektriciteitsnet.
In die optiek vind ik dat wij als elektriciteitsproducenten eenzelfde behandeling moeten krijgen als iedere andere producent op de elektriciteitsmarkt.
Is het daarom niet mogelijk om met particulieren die willen participeren een coöperatie op te richten die dezelfde voorwaarden kan bedingen als de grote elektriciteitsmaatschappijen.
Ik ben leek en beschik niet over correcte adequate gegevens en kennis om na te gaan of dit als coöperatie van en voor de particulieren rendabel en doenbaar is. Ik zie daarin een taak voor Testaankoop
Als coöperatie zouden wij ook onze stroom kunnen verkopen aan de hoogste bieder

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021
, Gereageerd:

Volledig akkoord met uw visie, maar ik vrees dat TA ook in deze onze belangen niet zal verdedigen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021

Heb zonnepanelen met 11500 piek, heb alles nodig tijdens de winter voor mijn elektrische verwarming. Als ik volgens berekeningen 8500 kwh (2/3) in de zomer injecteer zal ik jaarlijks 1500 euro meer moeten betalen !
Ik ga terug zoals vroeger een Leuvense stoof moeten kopen !

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021

Ben nog altijd in blijde verwachting van een reactie op mijn berichtje van begin maart,
wie mij een afdoende oplossing of antwoord kan geven zal ik eeuwig gedenken in mijn gebeden of is er geen oplossing, ben benieuwd.

Zonnige groetjes

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

Rendement 5% ? wordt beloofd

Als ik naar de bank zou gaan en ik koop een termijnbelegging van 7500 euro op 15 jaar met 5% jaarlijks netto rendement,
Dan ontvang ik jaarlijks 375 euro rente netto en dit gedurende 15 jaar.
NA 15 jaar ontvang ik mijn geïnvesteerd bedrag terug van 7500 + 15 keer 375 = 13125 is het totale bedrag die ik nog steeds heb. (ik reken nog niet met de samengestelde intrest)
Ik betaalde heden jaarlijks een 1150 euro aan elektriciteit
Ik investeer 7500 euro in zonnepanelen met de garantie-belofte van een terugdraaiende teller van 15 jaar, waarbij ik heden 350 euro prosumententarief ga betalen en onderstel voldoende zelf te produceren
Ik moet dus jaarlijks 800 euro minder uitgeven en kan ik dus sparen.
Bij de onderstelling dat deze bedragen even gelijk blijven gedurende 15 jaar, dan heb ik na 15 jaar 12000 euro niet moeten uitgeven en meer ter beschikking gehad
CONCLUSIE: om aan een rendement van 5% te geraken heb ik dus zeker 15jaar een terugdraaiende teller nodig
Want na 15 j staat anders 13125 op de bankrekening met de termijnbelegging
Met zonnepanelen en 15 jaar terugdraaiende teller heb ik 12000 niet moeten uitgeven en dus nog op de rekening (+ nog rente na 1 jaar op 800 =40, enz…) .
De rekening kan je dus zo maken . DUS een CORRECTE regeling dringt zich op voor een beloofd rendement van 5%. En niet een beperkte compensatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

Ik heb 2maart test aankoop gebeld daar werd door een aardige dame de telefoon opgenomen daar heb ik de vraag gesteld wat test aankoop ging doen met de mensen met digitale meter
Omdat ik van mening ben dat dit onrechtvaardig is omdat mensen met een terugdraaien meter nog tot 5 jaar hun voordeel mee kunnen doen het is naar mijn mening allemaal of niemand,
Ze zij mij door te verbinden naar de afdeling die over deze materie bezichtigen is de telefoon is toen een keer overgegaan en ik werd verbroken dat vind ik op zich niet netjes.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021
, Gereageerd:

TA doet inde zonnepanelensaga NIETS.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021
, Gereageerd:

JA JA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,??????????????????????

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

mijn reactie al tweemaal verwijderd?

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021
, Gereageerd:

De mijnen ook. Efficiënter posten op Facebook. TA uit veel kritiek op anderen, maar verdraagt er zelf geen. Abonnement daarom stopgezet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021
, Gereageerd:

Beste Dirk,
Kan jij je buurman, die geen zonnepanelen heeft, depanneren? Trek van jou woning een kabel naar de woning van je buurman, en kom een prijs overeen. Jij bent geholpen, en je buurman ook.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021
, Gereageerd:

Beste Victor,

Ietwat kort door de bocht, zonder de nodige meting, beveiliging en schakeling gaat dit er voor zorgen dat jouw buurman ten allen tijde van al jouw elektriciteit gaat genieten.
Je moet dus zorgen dat er enkel elektriciteit naar hem vloeit als er overproductie is bij jou, dat die hoeveelheid kan gemeten worden en dat er de nodige veiligheid voorzieningen ter plaatse zijn.
Ik lees net in de krant vanmorgen (NB), dat dit zou verwerkt zitten in het voorstel van minister ZD, dus ja waarom niet! Je krijgt alvast 2,5 keer meer dan wat jouw leverancier je beloofd
Maar doe het op een verantwoorde manier, laat een bevoegd technicien dit uitvoeren
Mvg
André

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/03/2021
, Gereageerd:

Ik vertouw wel op de eerlijkheid van mijn gebuur . Van de overheid daarentegen ???????????.