Nieuws

Zonnepanelen Ikea: niet altijd de goedkoopste

13 oktober 2017
ikea fotovoltaïsche panelen

De Zweedse meubel- en decoratiegigant Ikea biedt vanaf nu ook zonnepanelen aan in samenwerking met een Brits bedrijf. Wat de prijs betreft, bieden ze je weinig nieuws. 

Laten we eerst en vooral twee zaken verduidelijken. Ikea is niet zelf gestart met de fabricatie en installatie van zonnepanelen. Dit nieuwe aanbod vloeit voort uit een samenwerking tussen Ikea en de Britse firma Solarcentury. In 2013 deed Ikea echter al eerder een poging om zich te mengen in de Belgische markt van zonnepanelen, maar dat draaide uit op een flop. 

Wat te denken over dit nieuwe aanbod? We hebben de kwaliteit van het voorgestelde materiaal niet onderzocht, maar op het vlak van de prijs biedt dit voorstel alleszins niets buitengewoons. 

Duurder dan onze groepsaankopen

“We hebben de prijzen geanalyseerd die worden aangeboden voor installaties van 2,7 tot 5,6 kW”, legt één van onze energiespecialisten uit. “Wanneer we de prijzen van Ikea dan vergelijken met de prijzen van onze groepsaankopen, dan stellen we vast dat die laatste bijna altijd goedkoper uitkomen. En dat zowel voor polikristallijn blauwe (de goedkoopste) als voor de monokristallijn zwarte.” 

Concreet betekent dit het volgende: “Voor de basiszonnepanelen polikristallijn blauw vraagt Ikea voor 4 kWp (de kilowattpiek, het is te zeggen het vermogen van de installatie bij een maximale zonnestraling) ongeveer € 5 180. Bij onze laatste groepsaankoop van september, verkregen we voor eenzelfde soort installatie prijzen gaande van € 4 160 tot € 5 210, afhankelijk van de veilingzone.”

Ons advies

Overweeg je zonnepanelen, dan raden wij je aan om sowieso meerdere offertes aan te vragen. Al zullen die nooit 100 % vergelijkbaar zijn. Vergeet ook niet dat er soms nog technische kosten bijkomen, zoals de aanpassing van je elektrische installatie of de plaatsing van een stelling. Zo’n kosten verhogen uiteraard het eindtotaal in vergelijking met de basisprijs die Ikea aangeeft op haar website. En hoeveel je betaalt voor je installatie heeft uiteraard een grote impact op het rendement.