Hoe houd je jouw zwembad veilig en schoon?

Hoe maak je je zwembad veilig voor kinderen?
Op een bloedhete dag is niets heerlijker dan een frisse duik in koel water. En aangezien er vandaag zwembaden van een behoorlijk formaat te koop zijn tegen een spotprijs, is de verleiding groot om het goede oude opblaasbadje te vervangen door een model waarin ook volwassenen meer kunnen dan alleen pootjebaden.
Van het plonsbadje waarin je twee emmers water van 10 liter kiepert, kom je al snel terecht bij bassins van 2.000 tot 5.000 of zelfs 10.000 liter om vast in te graven of enkel in de zomer buiten te zetten. Vanzelfsprekend kun je het water dan niet meer dagelijks verversen. Bovendien moeten kinderen dan te allen tijde in de gaten worden gehouden, zelfs als ze kunnen zwemmen.
Bij een zwembad horen sowieso bepaalde veiligheidsmaatregelen. Waakzaamheid is geboden voor kleine kinderen en zelfs voor honden of katten die een frisse duik nemen. En controleer ook geregeld de kwaliteit van het water om te vermijden dat je door een kweekbodem van bacteriën zit te baggeren.
Veilige waterpret voor kinderen: waar moet je op letten?
Zelfs al kan je kind zwemmen, toch kan het op een gegeven moment in paniek slaan. Laat het dus geen moment alleen en neem de nodige veiligheidsmaatregelen in acht. In ons land zijn dergelijke maatregelen niet verplicht, zoals in Frankrijk, maar ze zijn wel sterk aan te raden.
- Laat het zwembad nooit onbewaakt achter. Als er meerdere volwassenen aanwezig zijn, duid dan iemand aan die de kinderen in de gaten houdt. Anders kan iedereen denken dat iemand anders dit doet.
- Zorg ervoor dat je kind zwembandjes of een zwemvest draagt. De allerkleinsten kun je in een zwembadzitje laten plaatsnemen, zodat ze niet uitglijden.
- De maximaal aanbevolen temperatuur van het water is 30 °C voor zwembaden en voetbadjes die thuis worden gebruikt. Dit is bepaald door de Belgische wet van 2004, overgenomen door de Kind&Gezin. Dit geldt ook voor thuis.
- Vergeet niet om, na het zwemmen, alle drijvende voorwerpen, zoals speelgoedjes, boeien en opblaasbare voorwerpen, op te ruimen. Ze blijven immers aantrekkelijk voor kinderen. Sluit de toegang tot het zwembad af met een afsluiting of door het trapje weg te nemen. Het bad helemaal afsluiten is niet altijd eenvoudig, maar een afdekzeil - hetzij uit stof, hetzij uit een harder materiaal - kan het altijd begeven onder het gewicht van een kind of een huisdier en kan hen zelfs verhinderen om terug uit het water te geraken.
- Houd je smartphone of gsm bij de hand. Zo kun je altijd meteen de hulpdiensten (112) bellen indien nodig.
Je kunt ook inspiratie halen bij de verplichtingen die sinds 2004 van kracht zijn in Frankrijk. Daar zijn eigenaars van zwembaden, zelfs als die niet ingegraven zijn, verplicht om te kiezen uit een van de vier volgende veiligheidsmaatregelen die door de wet worden voorgesteld: een hek rond het zwembad, een afdekzeil, afdekking of rolluik dat voldoet de norm NF P90-308; een zwembadoverkapping of een alarm.
Wat kost een zwembad in de tuin per jaar?
Het onderhoud van je zwembad kost geld. Iets waar je liever niet aan denkt maar wel aan zou moeten denken. Hoeveel kost een zwembad https://www.test-aankoop.be/woning-energie/doehetzelf-tuin/dossier/onderhoud-zwembad/zoveel-kost-het aan onderhoudsproducten en waterverbruik, afhankelijk van hoeveel weken je het zwembad laat staan en hoe groot het is.
Hoe houd je je zwembad proper?
Als je er niet naar omkijkt, dan is een zwembad zonder automatische filtering al snel onbruikbaar. De reden? Het water staat voortdurend stil en doordat er geen enkele stroming is daalt het zuurstofgehalte, verandert de pH en neemt het CO2-gehalte toe.
Daarbij komen dan nog de stofdeeltjes en resten van cosmetica, zonnecrème en dergelijke, die de baders zelf met zich meebrengen. De natuur draagt ook haar steentje bij: onvermijdelijk komen er pollen, blaadjes, insecten en dergelijke in het water terecht. Het water geregeld controleren en ervoor zorgen dat het schoon blijft, is dus absoluut noodzakelijk.
In het gedeelte "Hoe onderhoud je je zwembad?" leggen we uit hoe je het best tewerk gaat met een alleenstaand zwembad of plonsbad zonder permanente installatie om te filteren of schoon te maken.
We hebben ook tips voor als je het graag veilig wilt houden voor je huisdieren.
Denk je er aan om het water uit je zwembad te recupereren om je planten te begieten of je gazon te besproeien? Lees dan zeker onze tips over "Zwembadwater hergebruiken".
Een zwembad gebruiksklaar maken voor de zomer en het vervolgens ook onderhouden, vraagt heel wat aandacht en regelmatige controles. Zo ga je te werk.
Om te beginnen
- Zorg ervoor dat het zwembad en de bijhorende stukken schoon zijn;
- Vul het bassin met kraanwater in plaats van regenwater;
- Controleer de pH (met de controlekit) door onderin een staaltje te nemen, niet aan het wateroppervlak;
- Doe een "schokbehandeling chloor (door aanvankelijk een hoge dosis toe te voegen) en laat het zwembad 48 uur rusten terwijl de pomp draait.
Elke dag
- Controleer het chloorgehalte eens per dag en de pH eens per week. Pas ze aan indien nodig. Wanneer u op dezelfde dag de pH en het chloorgehalte meet, begin dan door de pH bij te stellen en wacht nadat u chloor hebt toegevoegd minstens 15 min. voor je het water in gaat;
- Haal ‘s avonds alles wat aan de oppervlakte drijft (blaadjes, insecten,...) uit het water en reinig de bodem met de bodemzuiger. Dek het bassin af en doe de volgende dag een laatste controle voor je erin duikt;
- Voeg dagelijks vers water toe om het verdampte en door het baden verloren gegane water te compenseren en om iets meer zuurstof te verkrijgen;
Een keer per week
- Controleer de pH. Hiervoor vind je manuele testkits, teststrookjes of digitale testers in de winkel.
Een of twee keer per week
- Een behandeling tegen algen en een vlokmiddel, in functie van het zwembad en de waterkwaliteit.
Noodzakelijke onderhoudsproducten
- Chloor om bacteriën te verwijderen. Je hebt een product nodig dat specifiek geschikt is voor zwembaden, want met gewone chloorkorrels of -tabletten krijg je niet het gewenste effect. Wil je geen chloor gebruiken, dan bestaan er alternatieve systemen, zoals producten op basis van broom of van actieve zuurstof. We raden aan om het water gedurende een lange tijd te filteren nadat je een schokbehandeling met chloor hebt toegepast.
- PH plus en PH min producten om de pH-waarde op het gewenste niveau te krijgen. PH min (een zwak zuur) verspreidt zich gelijkmatig in het water en vooral in de diepere zones van het zwembad. Volstaat dit niet - wat zelden het geval is- dan moet je een sterk zuur gebruiken. Giet de PH plus veeleer in de skimmer (nadat je het hebt aangelengd met water), om zo het water niet troebel te maken. De hoeveelheden van deze producten hangt af van de gemeten pH-waarde. Meestal vind je richtlijnen voor de dosering op de verpakking van het product.
- Vlokmiddel. Dit is interessant als vervuilende deeltjes te klein zijn voor de filter. Dit product brengt deze deeltjes samen en de volgende dag kun je de vlokken opzuigen met je zwembadstofzuiger.
- Een algendodend middel.
Kits om de pH en het chloorgehalte te controleren vind je in gespecialiseerde winkels en in grote winkels. Je vindt er ook filterpompen en de bodemstofzuigers (beide aan te raden als je het water liever niet te vaak vervangt)
Maar opgepast, de onderhoudsproducten zijn mogelijk gevaarlijk en je houdt ze dus altijd buiten het bereik van kinderen. Gebruik ze voorzichtig en in de geschikte dosissen, bepaald in functie van het product (zie gebruiksaanwijzing) en van het volume water van jouw zwembad. Gebruik je te weinig, dan zal het aantal microben exploderen en verhoog je het risico op oorontstekingen, bindvliesontstekingen, schimmels, diarree ... Gebruik je te veel, dan zwem je in een chemische cocktail.
Om het volume van jouw zwembad te berekenen en zo de correcte dosering van onderhoudsproducten te kunnen bepalen, kun je de volgende berekeningen volgen om het aantal m³ te bekomen:
- Voor een rechthoekig zwembad: breedte x lengte x gemiddelde diepte.
- Voor een ovaal zwembad: lengte x breedte x gemiddelde diepte x 0,89.
- Voor een rond zwembad: diameter x diameter x gemiddelde diepte x 0,78.
Houd het water in het oog
Het water is groen
Dit betekent dat er algen in zitten.
- Een slechte pH kan algen doen ontstaan, zeker als het warm is. Begin met de pH terug op het juiste niveau te brengen, tussen 7,2 en 7,6. Heeft je zwembad een filter, maak hem dan schoon want misschien is hij vuil geworden. Vervolgens haal je al het vuil uit het water met een schepnetje of een handstofzuiger. Ten slotte ga je het water desinfecteren met behulp van een schokbehandeling met chloor, of met broom of met calciumhypochloriet in poedervorm of in korrels, afhankelijk van wat je normaalgezien gebruikt. Voeg een flocculent toe om het water sneller te doen zuiveren en om het zwembad schoon te maken. Je kunt ook al een algendodend middel gebruiken om de vorming van algen te voorkomen.
- Zijn er meststoffen in je zwembad gevallen, bv. wanneer je je gazon aan het bemesten was, dan dragen die ook bij aan de vorming van algen. Ze bevatten heel wat nitraten en fosfaten, voedingsstoffen die zeer in de smaak vallen bij algen. Is dit bij jou het geval, dan moet je opnieuw een schokbehandeling met chloor toepassen en een algendodend middel gebruiken en moet je het zwembad vervolgens schoonmaken.
Heb je echter een klein zwembadje en is het water bij jou vol algen, dan is het beter om het volledig leeg te maken, het zwembad proper te maken en nieuw water te nemen. Dat zal uiteindelijk minder duur uitvallen.
Het water is troebel of gekleurd
De pH van je water is te laag of het bevat te veel metaalzouten. Je moet de pH op het gewenste niveau krijgen en, als dit niet volstaat, een vlokmiddel toevoegen.
Het water irriteert de ogen
Dit betekent dat er te veel chloramines (organische chloorverbindingen) in zitten, te veel organische stoffen of dat de pH te laag is. Je moet de pH-waarde aanpassen en een desinfecterende behandeling uitvoeren met een alternatief voor chloor.
Het water irriteert de huid
Dit betekent dat de pH te laag ligt of dat er te veel chloor in het water zit. Je moet de pH-waarde op het gewenste niveau brengen en een minder irriterend alternatief voor chloor gebruiken.
De wanden van het zwembad zijn slijmerig of glad
Als ze slijmering aanvoelen, betekent dit wellicht dat er te weinig chloor in het water zit. Controleer de pH en stel het bij indien nodig, en voeg dan chloor toe.
Is het zwembad glad, dan zitten er wellicht te veel algen in. Voeg een dosis algendodend middel toe, breng de pH in orde en voeg dan chloor toe.
Een zwembad onderhouden en de waterkwaliteit op peil houden, daar hangt een prijskaartje aan. Welke kosten zitten verbonden aan het onderhoud van je zwembad?
Acht weken in gebruik, vier soorten zwembaden
De zomervakantie duurt iets meer dan acht weken. We gaan uit van deze periode om de som te berekenen die je betaalt aan onderhoudsproducten, aan water en aan elektriciteit, voor vier types zwembaden.
De prijs die je betaalt voor het zwembad zelf, die nemen we niet op in de berekening. Dat bedrag verschilt immers van merk tot merk en van winkel tot winkel, en kan soms lager liggen door een actie of promotie. Maar voor een klein zwembad (2,44 meter diameter, 3 m³ water) moet je toch al rekenen op zo’n € 60, een middelgroot zwembad (3,60 m diameter, 7 m³ water) met pomp kost minstens € 200. Heb je zeeën van plaats in je tuin en droom je van een welhaast Olympisch zwembad (10 op 5 meter, 63 m³ water), dan ligt de prijs op € 2 000 met accessoires.
Tenzij deze bij het zwembad wordt geleverd, moet je een afdekzeil kopen, afgestemd op de grootte van je zwembad, die het water beschermt tegen bladeren en andere dingen van buitenaf die het water vuil kunnen maken. Je hebt ook een chloorvlotter of chloordispenser nodig, een basisschoonmaakset met een schepnet en een bodemstofzuiger, eventueel een zandfilterpomp en ten slotte onderhoudsproducten.
Wat betreft die onderhoudsproducten hebben we alleen een basisgamma mee opgenomen in de berekening, d.w.z. chloor, pH-regelaar en vlokmiddel, maar geen producten voor wanneer het water van kleur verandert of wanneer er zich algen beginnen te vormen enz. Deze producten maken geen deel uit van een onderhoudsset, maar zijn pas nodig in specifieke gevallen.
We hebben alle prijzen berekend op basis van de prijzen van mei 2023. Het gaat om richtprijzen. Ook voor water en elektriciteit hanteren we gemiddelde prijzen : € 0,43/kWh voor elektriciteit en € 5,58/m³ voor water (op basis van 100 m³ voor een gezin van drie personen). Deze prijzen verschillen afhankelijk van de regio waarin je woont, de type teller …
Voor een klein zwembad van 3 m³
Basisuitrusting: € 16 voor het afdekzeil, € 8 voor de chloordispenser, € 40 voor het schoonmaakset. Totaalbedrag: € 64
Waterverbruik: 3 m³ om het zwembad te vullen + dit water om de twee weken vervangen. Dit heeft een aanzienlijk budget omdat je al het water vervangt bij elke onderhoudsbeurt. Totaalbedrag: € 67
Energieverbruik: € 0, aangezien je voor dit type zwembad geen pomp of stofzuiger nodig hebt.
Onderhoudskosten: in dit geval gaat het zo goed als uitsluitend om chloor. Totaalbedrag: € 4
Totaalbedrag voor onderhoud, uitgezonderd de basisuitrusting: € 71 voor acht weken.
Voor een middelgroot zwembad van 7 m³ met patroonfilter
Basisuitrusting: € 28.5 voor het afdekzeil, € 8 voor de chloordispenser, € 40 voor het schoonmaakset en € 50 voor de patroonfilter. Totaalbedrag : €126.5
Waterverbruik: 7 m³ water om het zwembad te vullen + bijvullen afhankelijk van de verdamping (1 % per week). Totaalbedrag: € 42
Energieverbruik: ongeveer €21 voor een pomp van 45W.
Onderhoudskosten: filter vervangen en onderhoudssproducten vervangen. Totaalbedrag: € 43
Totaalbedrag voor onderhoud, uitgezonderd de basisuitrusting: € 106 voor acht weken.
Voor een middelgroot zwembad van 7 m³ met zandfilter
Basisuitrusting: € 28.5 voor het afdekzeil, € 8 voor de chloordispenser, € 40 voor het schoonmaakset en € 149 voor de zandfilter. Totaalbedrag : € 225.5
Waterverbruik: 7 m³ water om het zwembad te vullen + bijvullen afhankelijk van de verdamping (1 % per week). Totaalbedrag: € 42
Energieverbruik: € 42 voor zandfilter van 90W.
Onderhoudskosten: met onderhoudsproducten. Totaalbedrag: € 31
Totaalbedrag voor onderhoud, uitgezonderd de basisuitrusting: ongeveer € 115 voor acht weken.
Voor een groot zwembad van 63 m³
Is een gewoon zwembad om wat af te koelen voor jou niet voldoende? Als je echt veel ruimte hebt, dan kun je een zwembad van 10 op 5 meter zetten. Maar dit is slechts voor weinigen weggelegd, ook gezien het budget dat je ervoor moet opzijzetten.
Basisuitrusting: meestal is het afdekzeil en schoonmaakset inbegrepen.
Waterverbruik: 63 m³ om het zwembad te vullen + bijvullen afhankelijk van de verdamping (1 % per week). Totaalbedrag: € 380
Let wel: de prijs van het water stijgt naarmate je er meer van verbruikt. Daardoor kunnen de kosten oplopen tot € 482 in Vlaanderen (comforttarief voor ongeveer 24 m³), tot € 372 in Wallonië en € 301 in Brussel.
Energieverbruik: € 212 voor een zandfilter van 450W.
Onderhoudskosten: Onderhoudsproducten. Totaalbedrag: € 123
Totaalbedrag voor onderhoud, uitgezonderd de basisuitrusting: ongeveer € 715 voor acht weken.
We moeten niet alleen opletten voor de kinderen wanneer ze in het zwembad of in de buurt ervan spelen. Sommige huisdieren voelen zich evengoed aangetrokken tot waterpartijtjes. Welke voorzorgsmaatregelen kan je nemen?
Risico op verdrinking
Niet alle honden kunnen zwemmen. En katten nog veel minder. Maar het water of wat erin drijft, kan een bepaalde aantrekkingskracht op hen uitoefenen. Als ze in het water vallen, kan dat gevaarlijk zijn als je niet in de buurt bent en kunt ingrijpen. Elk jaar verdrinken honden door uitputting omdat ze niet op eigen kracht uit het zwembad geraken.
Je kunt alvast enkele voorzorgsmaatregelen nemen:
- Het zwembad afschermen met gesloten hekken als je niet in de tuin bent.
- Een stevig afdekzeil uit harde stof plaatsen (als de stof soepel is, kan het dier erdoor vallen).
- Alle drijvende voorwerpen zoals speelgoed en opblaasbare voorwerpen telkens opruimen wanneer jij niet langer gebruik maakt van het zwembad, want die zouden de aandacht kunnen trekken.
- Je hond aanleren om niet naar het zwembad te gaan tenzij je daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft.
- Een klein zwembadje speciaal voor honden naast het grote zwembad plaatsen. Zo kan je huisdier tegelijkertijd met jou van het koele water genieten zonder het risico te lopen op verdrinking.
- Een alarmsysteem installeren dat afgaat wanneer je hond onverwacht in het zwembad terechtkomt.
- Je hond een hondenzwemvest aandoen (te verkrijgen in een dierenspeciaalzaak) zodat hij niet kan zinken.
- Een dierenreddingshelling installeren. Dat is een helling die je aan de rand van het zwembad vastmaakt en die schuin naar de bodem afloopt. Je moet het dier dan wel leren hoe hij zich eraan kan vastgrijpen en zichzelf uit het zwembad kan trekken.
- Een trap met brede treden plaatsen (ook handig voor kinderen trouwens). Maar ook hier moet je het dier eerst leren hoe hij de trap moet gebruiken.
Risico op vergiftiging of irritatie van de huid en de luchtwegen
De producten die je gebruikt om het zwembadwater te behandelen en zo de netheid en de hygiënische kwaliteit van het water te waarborgen, kunnen ongemakken veroorzaken bij je huisdieren, zelfs als je ze correct verdunt in het water. Als een dier van dat water drinkt, kan hij spijsverteringsproblemen krijgen.
Daarnaast kunnen producten zoals chloor huid- en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken.
Risico op vervuild water
Dit is een risico voor jezelf, niet voor je huisdier.
Ook al verzorg je je huisdier heel goed, hij kan toch stof, vuil en zelfs parasieten met zich dragen die in je zwembad terechtkomen. Er zijn ook rassen die makkelijk haar verliezen. Daarom moet je het zwembadwater dagelijks extra goed reinigen.
Bovendien durft een hond en nog méér een kat wel eens zijn klauwen in het plastic zetten waardoor een lek ontstaat. Dat probleem kun je voorkomen met een zwembad met stalen wanden.
Wil je het water van je zwembad recycleren om je tuin of gazon te besproeien of te begieten? Hou er rekening mee dat er verschillende chemische producten in het water zitten om het zo lang mogelijk “zwembaar” te houden. Hoe kan je je zwembadwater dan hergebruiken?
Om het water te kunnen hergebruiken moet je dus in de eerste plaats al deze producten verwijderen of neutraliseren en altijd nog een keer goed de verschillende gehaltes (chloor, actieve zuurstof, broom, al naargelang de gebruikte producten) nameten voordat je het begint uit te gieten.
Zo ga je te werk:
Chloor
Om chloor te verwijderen uit water kun je een dechlorianateur gebruiken, wat hetzelfde is als je water naar een paar grote bakken overbrengen om de chloor van daaruit gedurende een paar dagen te laten verdampen.
Actieve zuurstof
Actieve zuurstof is een ecologisch product dat het water verzadigt met zuurstof. Het lost vanzelf op, zoals chloor. Ook hiervoor kun je het water dus laten overlopen naar grote bakken, om het daar een tijd te laten uitdampen.
Broom
Broom moet worden geneutraliseerd met een ander product, op basis van natriumthiosulfaat (dat ook de effecten van chloor neutraliseert).
PH-regulatoren zijn op zich niet schadelijk voor de bodem of voor planten.