Dossier

Hoe houd je jouw zwembad veilig en schoon?

09 juni 2023

Een zwembad in de tuin vraagt heel wat aandacht, niet alleen voor de waterkwaliteit, maar ook voor het verdrinkingsgevaar dat kinderen en dieren kunnen lopen.

Hoe maak je je zwembad veilig voor kinderen?

Op een bloedhete dag is niets heerlijker dan een frisse duik in koel water. En aangezien er vandaag zwembaden van een behoorlijk formaat te koop zijn tegen een spotprijs, is de verleiding groot om het goede oude opblaasbadje te vervangen door een model waarin ook volwassenen meer kunnen dan alleen pootjebaden. 

Van het plonsbadje waarin je twee emmers water van 10 liter kiepert, kom je al snel terecht bij bassins van 2.000 tot 5.000 of zelfs 10.000 liter om vast in te graven of enkel in de zomer buiten te zetten. Vanzelfsprekend kun je het water dan niet meer dagelijks verversen. Bovendien moeten kinderen dan te allen tijde in de gaten worden gehouden, zelfs als ze kunnen zwemmen. 

Bij een zwembad horen sowieso bepaalde veiligheidsmaatregelen. Waakzaamheid is geboden voor kleine kinderen en zelfs voor honden of katten die een frisse duik nemen. En controleer ook geregeld de kwaliteit van het water om te vermijden dat je door een kweekbodem van bacteriën zit te baggeren.

Veilige waterpret voor kinderen: waar moet je op letten?

Zelfs al kan je kind zwemmen, toch kan het op een gegeven moment in paniek slaan. Laat het dus geen moment alleen en neem de nodige veiligheidsmaatregelen in acht. In ons land zijn dergelijke maatregelen niet verplicht, zoals in Frankrijk, maar ze zijn wel sterk aan te raden.

  • Laat het zwembad nooit onbewaakt achter. Als er meerdere volwassenen aanwezig zijn, duid dan iemand aan die de kinderen in de gaten houdt. Anders kan iedereen denken dat iemand anders dit doet.
  • Zorg ervoor dat je kind zwembandjes of een zwemvest draagt. De allerkleinsten kun je in een zwembadzitje laten plaatsnemen, zodat ze niet uitglijden.
  • De maximaal aanbevolen temperatuur van het water is 30 °C voor zwembaden en voetbadjes die thuis worden gebruikt. Dit is bepaald door de Belgische wet van 2004, overgenomen door de Kind&Gezin. Dit geldt ook voor thuis.
  • Vergeet niet om, na het zwemmen, alle drijvende voorwerpen, zoals speelgoedjes, boeien en opblaasbare voorwerpen, op te ruimen. Ze blijven immers aantrekkelijk voor kinderen. Sluit de toegang tot het zwembad af met een afsluiting of door het trapje weg te nemen. Het bad helemaal afsluiten is niet altijd eenvoudig, maar een afdekzeil - hetzij uit stof, hetzij uit een harder materiaal - kan het altijd begeven onder het gewicht van een kind of een huisdier en kan hen zelfs verhinderen om terug uit het water te geraken.
  • Houd je smartphone of gsm bij de hand. Zo kun je altijd meteen de hulpdiensten (112) bellen indien nodig.

Je kunt ook inspiratie halen bij de verplichtingen die sinds 2004 van kracht zijn in Frankrijk. Daar zijn eigenaars van zwembaden, zelfs als die niet ingegraven zijn, verplicht om te kiezen uit een van de vier volgende veiligheidsmaatregelen die door de wet worden voorgesteld: een hek rond het zwembad, een afdekzeil, afdekking of rolluik dat voldoet de norm NF P90-308; een zwembadoverkapping of een alarm.

Wat kost een zwembad in de tuin per jaar?

Het onderhoud van je zwembad kost geld. Iets waar je liever niet aan denkt maar wel aan zou moeten denken. Hoeveel kost een zwembad  https://www.test-aankoop.be/woning-energie/doehetzelf-tuin/dossier/onderhoud-zwembad/zoveel-kost-het aan onderhoudsproducten en waterverbruik, afhankelijk van hoeveel weken je het zwembad laat staan en hoe groot het is.

Hoe houd je je zwembad proper?

Als je er niet naar omkijkt, dan is een zwembad zonder automatische filtering al snel onbruikbaar. De reden? Het water staat voortdurend stil en doordat er geen enkele stroming is daalt het zuurstofgehalte, verandert de pH en neemt het CO2-gehalte toe.

Daarbij komen dan nog de stofdeeltjes en resten van cosmetica, zonnecrème en dergelijke, die de baders zelf met zich meebrengen. De natuur draagt ook haar steentje bij: onvermijdelijk komen er pollen, blaadjes, insecten en dergelijke in het water terecht. Het water geregeld controleren en ervoor zorgen dat het schoon blijft, is dus absoluut noodzakelijk.

In het gedeelte "Hoe onderhoud je je zwembad?" leggen we uit hoe je het best tewerk gaat met een alleenstaand zwembad of plonsbad zonder permanente installatie om te filteren of schoon te maken.

We hebben ook tips voor als je het graag veilig wilt houden voor je huisdieren.

Denk je er aan om het water uit je zwembad te recupereren om je planten te begieten of je gazon te besproeien? Lees dan zeker onze tips over "Zwembadwater hergebruiken".