Nieuws

Problemen met uitvallende zonnepanelen? Laat het ons weten!

11 november 2021
zonnepanelen, opbrengst, uitvallende omvormer

Dit jaar was er een recordaantal klachten over uitvallende omvormers van zonnepaneelinstallaties, waardoor prosumenten een deel stroomproductie mislopen. Met de stijgende elektriciteitsprijzen wordt het probleem alleen maar scherper gesteld. Maar wat met het ondervonden nadeel? Samen met jou willen we de omvang van het probleem in kaart brengen.

Recent viel te lezen dat netbeheerder Fluvius ruim 2400 klachten had binnengekregen over uitvallende zonnepanelen tijdens de zomer. Dat is een toename van de klachten met 65 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook bij Test Aankoop kregen wij al tientallen klachten binnen over dit probleem.

Is de omvormer van jouw installatie ook al meer dan eens uitgevallen in zo’n situatie, laat het ons weten. Vul onze korte vragenlijst in zodat we de omvang van het probleem beter in kaart kunnen brengen.

 

 

Stroomnet niet aangepast?

In de eerste plaats zou het stroomnet in moeten staat zijn om de vele installaties van zonnepanelen aan te kunnen, ook en vooral als er veel zonlicht is en eigenaars van zonnepanelen net mogen verwachten dat die flink produceren. Het probleem zal er wellicht niet kleiner op worden nu zonnepanelen opnieuw populairder aan het worden zijn en er tal van nieuwe installaties bij komen.

Streven naar een oplossing

Half oktober klaagden we de situatie al aan en vroegen we aan de minister en netbeheerder Fluvius om het probleem aan te pakken. Met de resultaten van onze enquête zullen we sterker staan om met hen in overleg te gaan en een oplossing uit te dokteren.