Nieuws

Het einde van de terugdraaiende teller: antwoorden op jullie vragen

15 januari 2021
zonnepanelen terugdraaiende teller

Wat betekent het arrest van het Grondwettelijk Hof over de terugdraaiende meter nu concreet voor wie zonnepanelen bezit? Als je al een digitale meter hebt, ga je dan extra moeten betalen? Als je nog een analoge meter hebt, kun je dan de plaatsing van een digitale meter weigeren? De vragen zijn legio. Onze antwoorden willen je meer duidelijkheid verschaffen.

Er komen massaal veel vragen bij ons binnen over de saga rond de terugdraaiende teller. Begrijpelijk, want het oordeel van het Grondwettelijk Hof heeft een grote impact op de investering die van honderdduizenden Vlaamse prosumenten hebben gedaan, en beroert de gemoederen.

De reacties op sociale media zijn niet bepaald positief. Veel consumenten voelen zich bedrogen of spreken van woordbreuk van de overheid. Test Aankoop tracht je een antwoord te geven op de meest gestelde vragen. We zullen deze stelselmatig aanvullen met nieuwe informatie.

Naar de veelgestelde vragen

Intussen roepen we de regering op om zo snel mogelijk met een gepaste oplossing naar buiten te komen. Zonnepanelen vormen een belangrijk puzzelstuk in de noodzakelijke energietransitie en zij die erin geïnvesteerd hebben, hebben recht op een stabiel beleidskader. De regels zijn de voorbije jaren meermaals “en cours de route” gewijzigd, wat de investeringszekerheid fnuikt en tot ongenoegen leidt bij de consument. Nochtans is het vertrouwen van de consument cruciaal als Vlaanderen de doelstellingen inzake met hernieuwbare energie wil kunnen realiseren.

Heb je nog vragen? Bel dan onze energielijn.

02 542 33 86