Dossier

Je huis met zonnepanelen verkopen

23 januari 2018
Huis verkopen met zonnepanelen

Heb je beslist om je huis te verkopen ? Wat gaat er dan precies gebeuren met je zonnepanelen die op je dak staan ?

Is mijn huis meer waard?

Een PV-installatie (de panelen, de omvormer, de aansluiting op het elektriciteitsnet, ... ) maakt integraal deel uit van het huis, zoals alle andere zaken die vast deel uitmaken van het gebouw, bv. de uitegeruste keuken, de open haard, het bubbelbad, de elektrische garagedeur etc. Wanneer je je huis verkoopt, dan brengt de hoeveelheid en de kwaliteit van die apparatuur een meerwaarde met zich mee.

De waarde van een woning is gekoppeld aan de sterkte van de markt, afhankelijk van de de plaats en globale staat van het pand, en uiteindelijk wordt de prijs bepaald door wat de koper bereid is ervoor te geven. Er is dus geen systematische regel die zegt dat je zonnepanelen volledig naar waarde zullen worden geschat.

Je kan echter de huidige prijs van de installatie laten schatten om een hogere initiële vraagprijs te rechtvaardigen.Je kan je daarvoor bijvoorbeeld baseren op de prijs van een PV-installatie die ongeveer evenveel kost als de jouwe. Let wel op: de prijzen zijn de laatste jaren sterk gedaald. Ter illustratie: een residentiële installatie kost vandaag twee tot drie keer minder dan 5 jaar geleden.

Een andere mogelijkheid: becijfer het financiële voordeel dat de nieuwe eigenaar van de installatie zal verkrijgen. We verwachten in het algemeen dat de levensduur van PV-panelen tussen de 20 en 25 jaar is. Dus indien ze bijv. 10 jaar geleden geïnstalleerd zijn, zal de nieuwe eigenaar nog van gunstige energiefacturen kunnen profiteren voor de komende 10-15 jaar. Daar voeg je dan nog eventuele groenestroomcertificaten of premies aan toe. Om je te helpen bij je berekening stelt APERe, een associatie ter promotie van hernieuwbare energie, een “financiële simulator” op haar website ter beschikking (www.apere.org).