Tips

Huis-aan-huisverkoop: interessant of riskant?

01 september 2022
Man die huis-aan-huisverkoop doet

Als je wat tijd wilt uittrekken om offertes van meerdere leveranciers te vergelijken, kun je beter geen contract tekenen dat je bij een huis-aan-huisverkoop wordt voorgesteld.

Je kunt niet vergelijken

Meestal loop je het risico dat je een contract tekent zonder dat je het hebt kunnen vergelijken met het aanbod van andere leveranciers. Dat kan je een onaangename financiële verrassing bezorgen.

Je kunt de informatie niet degelijk checken

Regelmatig klagen consumenten over dubieuze praktijken. Je moet weten dat het loon van de verkopers vaak afhangt van het aantal verkochte contracten. Daarom nemen zij vaak niet de tijd om volledige, objectieve informatie te geven. 

Je krijgt niets te horen over de verzakingsperiode

Een klant die een contract ondertekent met een huis-aan-huisverkoper, heeft veertien dagen de tijd om de overeenkomst te verbreken. Dat moet de verkoper in principe vermelden. Het probleem is dat hij dit niet altijd doet. Hij riskeert namelijk zijn commissie te verliezen als de klant zich bedenkt. Daarom zwijgt hij over de verzakingsperiode.

Conclusie: te vermijden

We mogen natuurlijk niet veralgemenen - sommige verkopers handelen echt te goeder trouw - maar we raden toch af om een contract te sluiten met een verkoper die bij jou thuis langskomt. Neem altijd de tijd om pro en contra af te wegen. Gebruik onze koopwijzer of ons energieplatform.

Goed om te weten: de goedkoopste contracten worden bijna nooit aangeboden via huis-aan-huisverkoop en veel interessante leveranciers hanteren dit soort praktijken niet.