Persbericht

Test Aankoop (her)lanceert petitie voor betaalbare energiefactuur

17 november 2021

Nadat Test Aankoop vorige week nog waarschuwde voor absolute recordprijzen voor gas- en elektriciteit, lanceert de consumentenorganisatie vandaag een petitie die pleit voor een grondige belastinghervorming.  De consumentenorganisatie wil met steun van de burger de federale en de gewestelijke overheden aanmoedigen om taksen en heffingen uit de elektriciteitsfactuur te halen om de consument beter te beschermen tegen prijsschokken en lanceert hiertoe een petitie: www.testaankoop.be/betaalbareenergie

4400 euro per jaar voor een basisbehoefte

De prijzen voor wie een variabel energiecontract heeft, net als voor wie een nieuw vast contract sluit, swingen volledig de pan uit. Volgens schattingen van Test Aankoop betaalt een gezin met een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh momenteel zo’n 1400 euro per jaar voor elektriciteit. Hoewel deze prijs transport, heffingen en btw meerekent, is dit een bittere pil om te slikken, vindt de consumentenorganisatie. “Voor aardgas is de situatie nog meer precair: wie in oktober een vast contract sloot voor aardgas, zou op jaarbasis zo’n 1.800 euro betalen, nu is dit al zo’n 2.500 euro. Inclusief nettarieven en taksen dikt de factuur aan tot wel 3.000 euro. Ongezien”, zegt Test Aankoop. De verbruikersorganisatie is zeer bevreesd dat de huidige explosie van de tarieven consumenten in financiële problemen zal brengen.

 

Tax shift

De meest spectaculaire stijging ziet Test Aankoop in de gasfactuur maar deze wordt ontzien van de meeste taksen en heffingen. Niettemin pleit de consumentenorganisatie ook hier voor een verlaging van het btw-tarief naar 6% voor een basisverbruik. Voor elektriciteit is de situatie helemaal anders: elektriciteit zelf bestaat slechts uit 32% van de factuur, het overige deel is opgebouwd uit distributienettarieven, transmissietarieven, taksen, heffingen en btw. Allemaal kosten waar de klant geen impact op heeft maar de overheid van haar kant wel een verantwoordelijkheid heeft, onderstreept Test Aankoop.

 

Een huis met vele kamers

De financiering van de 4 energieregulatoren in ons land, de ontmanteling van nucleaire installaties van Mol, de betaling van de openbare straatverlichting, het financieren van sociale maatregelen zoals het sociaal tarief, het gebeurt allemaal via de elektriciteitsfactuur. Het grootste deel van de taksen en de heffingen gaat echter naar de financiering van de energietransitie via bv. isolatiepremies of groenestroomcertificaten. Bovendien betaalt de burger op deze verplichtingen 21% btw.

Voor Test Aankoop is de boodschap al langer dan vandaag duidelijk: de elektriciteitsfactuur van de gezinnen moet worden herleid tot de essentie: de elektronen en het vervoer ervan. Beleidskosten die niet thuishoren in de factuur moeten eruit gehaald worden en anders gefinancierd worden.  De consumentenorganisatie ziet hiervoor twee pistes: ofwel via de algemene middelen of via een klimaatbijdrage op producten, brandstoffen of activiteiten met een negatieve CO2-impact.

De consumentenorganisatie herlanceert hiertoe een petitie die ze al eerder opzette en dewelke pleit voor betaalbare energie. “Via het herlanceren van de petitie voor betaalbare elektriciteit willen we de stem van de burger bij de overheid laten horen om dringend actie te ondernemen. Belastingen horen niet thuis in een instrument dat een basisbehoefte is voor iedereen en geen onderscheid maakt tussen rijk of arm”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

 

www.testaankoop.be/betaalbareenergie

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.