Persbericht

Testaankoop verheugd over voorstel om deur-aan-deurverkoop te beperken

03 maart 2023
huis-aan-huisverkoop elektriciteit

Testaankoop bindt al sinds 2016 de strijd aan tegen de agressieve deur-aan-deurverkoop van energieleveranciers. Vandaag stellen ministers Van der Straeten, Clarinval en Dermagne en staatssecretaris Bertrand een Koninklijk Besluit voor om de praktijk aan banden te leggen. Een contract kan niet meer afgesloten worden bij een dergelijk bezoek, aangezien er een verplichte periode van 3 dagen bedenktijd wordt ingevoerd. Een zeer goede zaak, vindt Testaankoop, al had die periode best wat langer mogen zijn.

Drie dagen bedenktijd

Wie al eens een verkoper van energiecontracten aan de deur heeft gehad, weet dat dit best een invasieve manier van verkopen is. Consumenten voelen zich onder druk gezet. Met het voorstel valt een deel van de druk weg: de verkoper zal namelijk geen contract meer mogen afsluiten ter plaatse. Er moet verplicht een bedenktijd van drie dagen gegeven worden aan de consument.

Dat is zeer goed nieuws, vindt Testaankoop. De deur-aan-deurverkoop is een praktijk  die de consumentenorganisatie  al  sinds 2016 wil ingeperkt zien. Een totaal verbod, wat volgens de organisatie nog altijd de beste oplossing zou zijn om consumenten te beschermen, is in een huidige context niet mogelijk. De bedenktijd is dus het beste compromis, al had Testaankoop liever een bedenktijd van 14 dagen gezien. Dat is ook het advies dat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven de regering gaf in juni vorig jaar

 

Zoek het goedkoopste contract

De consumentenorganisatie hoopt dat consumenten op deze manier minder snel in een veel te duur energiecontract worden gedwongen. Uit een recentie studie van CREG blijkt dat er nog veel marge is voor gezinnen om goedkopere energiecontracten te vinden. Bijna een derde van alle Vlaamse gezinnen heeft een elektriciteits- of gascontract dat tot de 10 duurste van de markt behoort.

Vergelijken blijft dus de boodschap. Zeker wanneer een verkoper via deur-aan-deurverkoop een contract voorstelt, loont het de moeite om het voorstel te vergelijken met andere contracten op de markt. De verkoper heeft er namelijk alle belang bij om een duurdere optie voor te stellen. Testaankoop heeft daarvoor zelf een vergelijker, waarmee consumenten op elk moment op zoek kunnen gaan naar het goedkoopste energiecontract op de markt.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.