Persbericht

Verlichtingsproducten krijgen nieuw energielabel

23 augustus 2021

In het voorjaar van 2021 is de EU begonnen met de invoering van nieuwe energielabels voor verschillende productgroepen, waaronder koelkasten, diepvriezers, wasmachines, vaatwassers, televisies en elektronische beeldschermen. Vanaf 1 september wordt daar een nieuwe categorie aan toegevoegd. Ditmaal ligt de focus op verlichtingsproducten. Zoals met de vorige apparaten het geval was, zal het energielabel ‘nieuwe stijl’ worden aangevuld met nuttige productinformatie op de verpakking en via extra informatie op de EU-productendatabank.

Nieuw label

Hoewel het oude energielabel consumenten met succes ondersteund heeft bij het besparen van energie en innovatie heeft gebracht in de richting van energie efficiëntere producten, bleek de vorige schaal die gehanteerd werd om de energieprestatie van toestellen aan te duiden, gedateerd. Vooral de hoogste klasse, A +++, begon aardig vol te geraken. Dat laatste label was zelfs bijna een standaard geworden. Binnen het nieuwe label verdwijnen de plusjes en wordt er terug gewerkt met categorieën gaande van A tot G. Er wordt ook anders gemeten om tot het label te komen. Koelkasten, diepvriezers, wijnkoelkasten, wasmachines, wasdrogers, vaatwassers, tv’s en computerschermen zijn sinds 1 maart dit jaar al herlabeld met dien verstande dat retailers nog producten die met het oude label op de markt zijn gebracht voor 1 november 2020 mogen verkopen tot 30 november 2021. Vanaf 1 september is het de beurt aan lichtbronnen. Elektrische lampen die al vóór 1 september 2021 aan detailhandelaren zijn geleverd, mogen nog met het oude etiket worden verkocht tot 28 februari 2023 om te voorkomen dat er nieuwe verpakkingen moeten worden geproduceerd of dat producten die binnenkort zullen worden uitverkocht, opnieuw moeten worden geëtiketteerd. In onlinewinkels moet het nieuwe etiket vanaf 1 september voor alle producten binnen een periode van 14 werkdagen worden aangebracht.

 

Slechter rapport

Test Aankoop wijst erop dat de nieuwe labels veel strikter zijn waardoor toestellen die vroeger in de hoogste energieklasse vielen, het nu zullen moeten stellen met een label B, C of lager terwijl ze niet noodzakelijk minder zuinig zijn dan voordien onder een A +++ -label. “Voor de consument kan dit wel schrikken zijn, vandaar het belang om de mensen goed te informeren. De EU heeft bewust de lat heel hoog gelegd om fabrikanten te dwingen om nog energiezuinigere toestellen te maken. Superzuinige producten die ook een A scoren onder het nieuwe regime zijn voorlopig nog een zeldzaamheid”, klinkt het bij de verbruikersorganisatie.

 

EU-productendatabank

Naast het energielabel biedt de etiketteringsregeling aanvullende nuttige productinformatie op de productverpakking en in een nieuwe, publiek toegankelijke EU-productendatabank (EPREL). Het gaat bijvoorbeeld om informatie over de kleur van de lichtbronnen, de dimbaarheid, de gemiddelde levensduur en andere kwaliteitskenmerken zoals kleurweergave en flikkering. Alle gegevens die niet direct op de productverpakking staan, zullen beschikbaar zijn in de EU-productendatabank (EPREL). Deze bevat momenteel informatie voor de productgroepen die in het voorjaar van 2021 al een nieuw energielabel hebben gekregen en zal in september 2021 worden aangevuld voor verlichtingsproducten.  

 

Ecocheques

Lichtbronnen, die vóór 1 september 2021 op de markt zijn gebracht, met nog het vroegere etiket van het Europees energielabel A+ of A++ (hoogste energieklasse voor lichtbronnen in de vroegere schaal), kunnen tot 28 februari 2023 met ecocheques aangekocht worden.

Voor lichtbronnen met het nieuwe energielabel kunnen ecocheques worden gebruikt voor de klassen A, B, C of D.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.