Nieuws

Overschakelen van aardgas naar propaan: winst niet gegarandeerd

19 januari 2023
propaan

Propaan is momenteel goedkoper dan aardgas. Het lijkt een reden om snel van aardgas over te schakelen op propaangas. Dat is echter niet altijd mogelijk. En als het wel kan, moet je goed overwegen of het sop de kool wel waard is.

Propaan momenteel goedkoper dan aardgas

Verwarmen met aardgas is zeer duur geworden, al lijkt de prijs ervan intussen een daling te hebben ingezet. Het is dan ook niet meer dan logisch dat ieder naar goedkopere opties zoekt. Propaangas dient zich momenteel als een goedkoper alternatief aan.

In december kostte propaan zo’n 11 eurocent per kWh, terwijl aardgas maar liefst ca. 18 eurocent per kWh kostte. Dit verschil van 7 eurocent per kWh geeft op een jaarverbruik van 10 000 kWh een verschil van maar liefst € 700.

Via ons energieplatform kom je te weten welk energiecontract momenteel voor jou het meest interessante is.

Naar ons energieplatform

Aardgas was traditioneel goedkoper dan propaan

In het verleden was propaan nochtans altijd duurder dan aardgas. Als we de tarieven over een lange periode, sinds 2010, bekijken, betaalde je gemiddeld amper 6,3 eurocent per kWh voor aardgas en 9,1 eurocent per kWh voor propaan, of 46 % meer. Als we de afgelopen jaren bekijken, betaalde je gemiddeld € 280 per jaar méér voor verwarming met propaan in vergelijking met aardgas.

Kortom, het is geen uitgemaakte zaak dat propaan altijd goedkoper zal blijven dan aardgas. In januari 2023 was het voordeel van propaan ten opzichte van aardgas trouwens al geslonken naar 2 à 3 eurocent per kWh (tegenover 7 eurocent in december 2022).

Propaan vergt investeringen en aanpassingen

Terwijl aardgas gewoon uit het leidingennet komt, moet je bij propaan een tank voorzien. Die neemt niet alleen plaats in, maar je moet ook voldoende ruimte rondom laten en bijvoorbeeld 3 m van een naburige eigendom of openbare plek blijven. Soms moet je nog meer afstand voorzien. Dat zal niet bij iedereen mogelijk zijn.

Als je een bovengrondse tank huurt, moet je per jaar rekenen op € 70 huur en zo’n € 70 voor het onderhoud. Dat komt ongeveer overeen met de jaarvergoeding die je voor aardgas betaalt. Bij een ondergronds reservoir zul je de eerste negen jaar zelfs bv. € 300 per jaar betalen. Je wordt dan wel eigenaar, waarna je nog enkel onderhoudskosten moet betalen.

Je zult trouwens een langdurig contract van 5 tot 9 jaar moeten aangaan met de firma die de propaantank levert.

Momenteel kun je via Testaankoop wel een gratis installatie van een propaantank krijgen (ter waarde van € 500).

Lees meer over de gratis installatie

Tegelijk zul je een verwarmingstechnieker moeten vragen om jouw toestellen (kookfornuis, ketel, warmwatersysteem) aan propaangas aan te passen. Zo mag je mag rekenen op € 250 tot € 400 om een aardgasketel voor propaangas aan te passen. Eventueel zul je zelfs je toestel moeten vervangen. De technieker zal ook moeten nagaan of alle leidingen in huis geschikt zijn voor propaan.

Veranderen naar propaan: denk twee keer na

Wij raden aan om niet halsoverkop te beslissen. Vraag verschillende offertes op bij firma’s die propaantanks verhuren of verkopen. Vraag tegelijk bij je verwarmingstechnieker na welke aanpassingen eventueel nodig zullen zijn en wat ze zouden kosten.

Hou er ook rekening mee dat propaan pas sinds de huidige energiecrisis goedkoper is dan aardgas. Het kan dus best dat dit voordeel van tijdelijke aard is en dat verwarmen met propaan uiteindelijk opnieuw duurder dreigt uit te vallen. Het is aan jou om uit te maken of je het risico wilt nemen.

Trouwens, de beste raad die we kunnen geven, is nog altijd om het energieverbruik te verminderen door de woning beter te isoleren. Daarvan ben je zeker dat je het voordeel van een lagere verwarmingsfactuur ervan gedurende tientallen jaren zult genieten.

Via ons interactief huis kom je te weten hoe je de isolatiewerkzaamheden concreet kunt aanpakken.

Naar ons interactief huis