Nieuws

Let op voor vaste vergoeding op je gas- en elektriciteitsfactuur!

24 oktober 2018

De vaste vergoeding kan sterk verschillen van het ene contract tot het andere (tussen € 0 en € 120!). Bovendien factureren sommige leveranciers het onmiddellijk voor een heel jaar, en dus niet pro rata voor het aantal dagen dat je klant bleef.

Je gas- en elektriciteitsfactuur is opgebouwd uit verschillende componenten. Naast de prijs per verbruikte kWh, de nettarieven en de heffingen, is er ook nog de vaste vergoeding, die de vaste kosten van de leverancier dekt.

Deze vergoeding bedraagt gemiddeld € 40 à € 45, al kan dat bedrag sterk verschillen. Kijken we bijvoorbeeld naar elektriciteit, dan zien we dat deze vergoeding in Vlaanderen varieert tussen € 0 (Essent, Ecopower en Energie 2030) en € 121 (Aspiravi Nature fix en flex). In Brussel en Wallonië gaat het om bedragen tussen € 0 (Essent en Energie 2030) en € 85 (LampirisTop).

Hou hier rekening mee, zeker als je weinig energie verbruikt. Vooral als je zonnepanelen hebt, let je best goed op. In dat geval heb je er alle baat bij om voor een lage vaste vergoeding te kiezen, zelfs als je daarbij een iets hoger tarief per kWh betaalt.

Vind alle info in onze koopwijzer

Onze koopwijzer gas en elektriciteit houdt rekening met het bedrag van de vaste jaarlijkse vergoeding. Dit bedrag vind je terug in het detail van de voorgestelde contracten.

Naar de koopwijzer gas en elektriciteit

Onze koopwijzer toont je ook of deze vergoeding al dan niet pro rata wordt berekend volgens het aantal dagen dat je klant bleef. Zo rekenen sommige leveranciers (zoals Essent, Mega of Zeno) de volledige vaste vergoeding per begonnen contractjaar aan, zelfs wanneer je na enkele maanden verandert van leverancier.

Naar onze mening vormt dit een verdoken verbrekingsvergoeding, iets waar we al jaren tegen strijden. Veel klanten zullen hierdoor namelijk geneigd zijn om minder snel van leverancier te veranderen. Wij hebben onze bezwaren in het verleden al bekendgemaakt bij de FOD Economie en bij minister van Consumenten Kris Peeters, al bleef onze oproep tot op heden zonder gevolg.

Weet ook dat de Ombudsdienst voor Energie recent om dezelfde reden zes leveranciers voor het gerecht heeft gedaagd. Een initiatief dat we steunen, en we zullen deze zaak dan ook van nabij opvolgen en de reactie van de betrokken leveranciers goed analyseren. Indien nodig zijn we bereid om de zaak zelf verder in handen te nemen via een procedure ten gronde (aangezien de Ombudsdienst voor Energie enkel minnelijke schikkingen kan treffen).