Nieuws

Een ongewenst energiecontract opgesolferd door Luminus? Zo maak je het ongedaan!

31 januari 2022
luminus laakbare praktijken

Het regent klachten over laakbare verkooppraktijken van energieleverancier Luminus. Zijn verkopers zetten consumenten zonder hun toestemming om naar een nieuw energiecontract. We vertellen wat je het best doet als ook jij een ongewenst contract aangesmeerd kreeg.

“Op 17/01/2022 contacteerde Luminus mij telefonisch. Nog dezelfde dag kreeg ik een link naar een persoonlijke prijsberekening. Aan de telefoon werd gezegd dat dit voorstel geheel vrijblijvend was. Amper zes minuten later stuurde Luminus mij al een e-mail met een bevestiging van mijn contract. Ik had echter nooit toegestemd en wou dit voorstel gewoon vrijblijvend bekijken.”

“Ik kreeg op woensdag 10/01/2022 telefoon van een Luminus-medewerker om een offerte voor gas en elektriciteit voor te stellen. Ik gaf daartoe mijn gegevens door. Ik vroeg meermaals of ik toch geen contract aan het sluiten was. Volgens de medewerker ging het enkel om een offerte. Toch kreeg ik een bevestigingsmail voor een contract.”

Via ons klachtenplatform alleen al liepen de afgelopen maand zo’n 100 klachten tegen Luminus binnen. Bij een dertigtal daarvan werd ongewenst een energiecontract aangesmeerd. Consumenten krijgen een telefoontje van een callcenter van de leverancier en zodra je aanvaardt om een prijsofferte te ontvangen die je vervolgens aanklikt, blijkt een contract te zijn gesloten. Dit ondanks de bewering van de verkoper dat het om een vrijblijvende prijsberekening gaat.

Onwettige praktijken

Drie jaar geleden legde Test Aankoop via een undercoverreportage al bloot op welke misleidende manier Luminus-verkopers in MediaMarkt-filialen te werk gingen. Ook toen bleek men gegevens van consumenten te verzamelen om hun willens nillens een nieuw contract op te solferen.

Het is ongehoord dat leveranciers consumenten zonder expliciete toestemming omschakelen naar een nieuw contract. Het consumentenakkoord, de gedragscode voor energieleveranciers die ook door Luminus werd ondertekend, verbiedt dit nochtans. Een prijsofferte openklikken volstaat niet!

Luminus benadrukte destijds veel belang te hechten aan de kwaliteit van het werk van zijn verkooppartners; elke overtreding van de gedragscode kon zelfs tot ontslag leiden. Toch lijken de problemen vandaag nog niet van de baan.

Je kunt tot 14 dagen herroepen

Heeft een verkoper jou aan de telefoon ongewenst een energiecontract aangesmeerd? Weet dan dat je 14 kalenderdagen de tijd hebt om dat te herroepen, bv. via onze modelbrief. Zo ben je zeker dat je de formulering correct en juridisch waterdicht is. Voor een snellere behandeling van je dossier kun je Luminus ook telefonisch contacteren via 078 15 02 10 (van maandag tot vrijdag van 9h tot 18h).

Komt de herroeping toch niet in orde? Dan kun je deze praktijk aangeven bij het meldpunt van de Federale Overheidsdienst Economie of via onze klachtenbox. Ook onze advocaten zijn steeds bereikbaar voor advies op het nummer 02 892 37 05.

Wij raden in elk geval aan om niet te zwichten voor het aanbod van een verkoper van energiecontracten, hoe verleidelijk ook. Het verdient de voorkeur om eerst zelf alle contracten van alle leveranciers op de markt te vergelijken, zonder dat je daarbij onder druk wordt gezet.

Belt men jou voor een energiecontract? Sluit het gesprek dan snel af en doe zelf de vergelijking of neem contact op met onze diensten die helpen zoeken naar het meest voordelige tarief.

Naar het meest voordelige tarief op ons energieplatform