Nieuws

Energieleverancier Essent zoekt overnemer

19 januari 2021
elektriciteitsfactuur

In de pers is gemeld dat energieleverancier Essent, dat in Vlaanderen en Wallonië zo’n 6 % van de markt in handen heeft, in de etalage zou staan. We betreuren dat de energiemarkt op die manier weer wat minder concurrentieel dreigt te worden.

In de jaren na de vrijmaking van de energiemarkt was het quasi ondenkbaar dat een leverancier zou verdwijnen. De laatste jaren stellen we echter een steeds verregaandere consolidatie vast waarbij leveranciers hun activiteiten stopzetten of worden opgeslokt door andere spelers. Het overkwam eerder Belpower, Join, Energy People, Comfort Energy, Zeno en Poweo. Vandaag zou Essent aan dat rijtje worden toegevoegd.

Steeds minder concurrentie

Samensmeltingen en overnames zijn niet meteen goed nieuws voor de consument. Minder spelers betekent immer minder concurrentie, met alle risico’s voor oplopende prijzen.
Al is het concurrentieniveau vandaag sterk verschillend van gewest tot gewest. In Brussel bijvoorbeeld zijn er beduidend minder leveranciers actief dan in Vlaanderen of Wallonië.

Essent, dat geen contracten aanbood op de Brusselse markt, was een gevestigde waarde in het energielandschap. Het was de eerste leverancier die een prepaid tarief voorstelde, het relatief goedkope ‘variabel vooraf’, waar we overigens nooit echt enthousiast over zijn geweest… Essent kampte vorig jaar ook met informaticaproblemen met hun nieuwe facturatiesysteem. Dit zorgde voor heel wat klachten van consumenten in onze klachtenbox vorig jaar.

Wat met jouw energiecontract?

Als jouw energieleverancier door een andere leverancier wordt overgenomen, hoef je als klant geen schrik te hebben over jouw energiecontract, dat mee zal worden overgenomen. Dat zagen we ook in 2019, toen Poweo werd opgeslorpt door de Total-groep, die ook Lampiris onder zijn vleugels heeft. Uiteraard is het wel afwachten tot de overnemer gekend is wat de precieze voorwaarden zullen zijn.

Wie in de tussentijd zijn energiecontract wenst te herbekijken, kan nog steeds terecht op ons energieplatform om snel en gemakkelijk een vergelijking te kunnen uitvoeren.

Naar ons energieplatform