Nieuws

Engie Electrabel Active: tariefplan met slimme thermostaat

18 mei 2016
Engie

De nieuwe tariefformule zou u moeten helpen met besparen. Maar zo veel als dat ze meer kost dan de goedkopere aanbiedingen? Nee, dat wellicht niet.

Engie Electrabel lanceert een nieuwe tariefformule voor gas en elektriciteit: Active, met een zogenoemde “slimme thermostaat”. Daarmee zou het mogelijk zijn om te besparen op uw verbruik.

Aanpassen van op afstand

Een slimme thermostaat, daarmee kunt u van op afstand opvolgen en bepalen hoe warm het in uw woning is. Bent u bijvoorbeeld op weg naar huis, dan kunt u van op uw smartphone de verwarming al wat hoger zetten. Of u bent in alle haast vergeten om de verwarming af te zetten toen u vertrok? Dan kunt u dit van op afstand nog rechtzetten. Engie is al lang niet meer de eerste die zo’n systeem voorstelt.

Duurder dan gewone formule

De nieuwe tariefformule hanteert ook nieuwe prijzen voor gas en elektriciteit. Active zit met haar tarieven boven de andere formules van Engie, zoals Direct en Easy, en daarbovenop betaalt u nog eens € 3,5 per maand voor het abonnement van de slimme thermostaat. 

Kiest u voor beide energiebronnen, dan betaalt u voor een gemiddeld gebruik ruim € 300 meer dan voor een van de goedkoopste formules op de markt. Kiest u de Active-formule voor enkel gas of enkel elektriciteit, dan betaalt u ook nog eens € 170 voor de levering en de installatie van de thermostaat, die anders gratis is.

Echt nodig?

Kunt u met de slimme thermostaat echt besparen, en zo de meerprijs terugverdienen? Het is maar vanwaar u begint. Producenten spreken al gauw over besparingen tot 15 %, maar dat is pas wanneer u voorheen uw verwarming de hele dag liet opstaan, ook als er niemand thuis was. 

Een gewone omgevingsthermostaat is voor de meeste mensen dan ook ruim voldoende om de temperatuur en het verbruik in de hand te houden. Bovendien is die thermostaat afgesteld op uw verwarmingsinstallatie; als u er nu een andere thermostaat aan zou koppelen, zouden heel wat functies en instellingen verloren gaan. Wilt u echt uw verbruik op de voet volgen, dan is bv. het systeem van Nest (zonder abonnement) meer aan te raden. 

Opgelet ook voor de contractduur van de Active-formule: die bedraagt vier jaar, als u het eerder zou opzeggen dan betaalt u maximaal € 170 (indien u na een maand al opzegt).

Wilt u weten welke leverancier voor uw gebruik het meest voordelige tarief aanbiedt?