Hoe wij testen

Hoe wij ledlampen testen

28 oktober 2019

Elk jaar testen wij tientallen ledlampen. De volledige levensduur uittesten is niet meer mogelijk, maar er zijn tal van andere criteria waarop de verschillende lampen zich kunnen onderscheiden. Hoe we daarbij te werk gaan, lees je hier.

Lichtopbrengst

We meten hoeveel licht elke lamp produceert, het verschil (in percent) tussen het labresultaat en de waarde vermeld op de verpakking, alsook de eventuele verschillen tussen meerdere exemplaren van eenzelfde lamp. Op basis daarvan valt op te maken of de informatie van de fabrikant betrouwbaar is en hoe stabiel zijn productieproces is.

Efficiëntie

Hiermee wordt bedoeld hoeveel lichtopbrengst (in lumen) je uit 1 watt kunt halen. Standaard ledlampen halen gemiddeld 100 lumen per watt, met uitschieters tot 130 of zelfs 150 lumen per watt.

Bij de ledspots ligt de gemiddelde lichtopbrengst intussen rond 80 lumen per watt, met uitschieters tot 100 lumen per watt. Bij de spots liggen de waarden over het algemeen dus lager, wat te maken heeft met hun vorm en compactheid. Maar die waarden zijn nog altijd uitstekend ten opzichte van die van halogeenspots.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in graden Kelvin en geeft aan hoe warm of koud het witte licht van ledlampen is. Het verschil heeft vooral te maken met het aandeel blauw licht dat wordt uitgestraald.

We bekijken of er verschillen in kleurtemperatuur zijn tussen meerdere exemplaren van eenzelfde lamp, alsook het verschil tussen de waarde die op de verpakking staat en de meting door het lab.

Kleurweergave

Lampen moeten de kleuren van voorwerpen trouw kunnen weergeven in vergelijking met een natuurlijke lichtbron. Vooral de rode kleur blijkt het moeilijkst op een realistische manier weer te geven. Hoe goed lampen het doen op het vlak van kleurweergave, wordt aangegeven door de CRI of dus de “colour rendering index”. De norm ligt op 80 %. De betere producten halen meer dan 90 en geven vooral ook het rood zeer goed weer.

Stralingshoek

Bij de spots wordt ook nagekeken wat de stralingshoek van de lamp is. Die bepaalt hoe nauw of breed je de lichtbundel op een bepaald voorwerp kunt richten.

Levensduur

Het is quasi onmogelijk om een levensduur van 15 jaar en langer te testen. Wat wel kan worden nagegaan, is de invloed van een te hoge temperatuur op de levensduur van de lampen. Een goede raad: zorg voor voldoende ruimte rond de lamp zodat de warmte weg kan. Dat is des te belangrijker bij inbouwspots.

Reeds lid? Meld je aan voor een versie van deze video mét testresultaten.