Nieuws

Van amfibie tot zoogdier: déze dieren mag je als huisdier hebben

22 juli 2020
Close-up van roze varkentje met zwarte vlekken.

Misschien heb je een kat of een hond als gezelschapsdier. Maar wat als je kippen, konijnen, muizen of zelfs leguanen, lama’s of buffels wilt houden? Mag dat zomaar? 

Welke huisdieren zijn toegestaan?

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië en het Brussels Gewest bestaat er een zogeheten “positieve” lijst van zoogdieren en reptielen die je wel en niet mag houden als huisdier. Die lijsten zijn uitgebreid, de lijst met reptielen in Vlaanderen bevat bijvoorbeeld al 422 reptielensoorten. Dit verschilt overigens wel van gewest tot gewest, kijk dus goed of het dier dat je wilt houden hierin voorkomt. Er bestaat overigens nog geen soortgelijke lijst van vogels en insecten, maar dat houdt niet in dat zomaar alles is toegestaan. Bekijk daarvoor ook de regels per gewest. 

 

kameleon

 

Deze dieren staan per gewest op de positieve lijst:

Vlaanderen

Hier vind je de positieve lijst met zoogdieren voor Vlaanderen
Hier vind je de positieve lijst met reptielen voor Vlaanderen

Meer info vind je op de website van Vlaanderen Dierenwelzijn.

Brussels Gewest

Hier vind je de positieve lijst met zoogdieren voor Brussel
Hier vind je de positieve lijst met reptielen voor Brussel

Meer info vind je op de website van Leefmilieu Brussel.

Wallonië

Hier vind je de positieve lijst met zoogdieren voor Wallonië
Hier vind je de positieve lijst met reptielen voor Wallonië

Meer info vind je op de website van Bien-être Animal Wallonie.

 

Let op met beschermde dieren

Je moet daarnaast altijd rekening houden met de Overeenkomst over de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES). De handel in bepaalde wilde dieren is namelijk verboden of strikt gereglementeerd. Daarom mag een dierenwinkel bijvoorbeeld geen ara’s uit de Amazone verkopen, want dat zijn dieren die uit de vrije natuur worden gehaald. Hetzelfde geldt voor bepaalde land- en waterschildpadden.

 

chinchilla

 

En landbouwhuisdieren? 

Als particulier mag je in principe geiten, schapen, varkens en koeien houden. Die staan hoe dan ook op de positieve lijst van toegestane zoogdieren. Daarnaast mag je ook vogels zoals kippen, eenden en ganzen houden. Toch moet je eerst bij je gemeente nagaan welke dieren je wel of niet in je tuin mag houden. In sommige gemeenten, vooral in steden, zijn kippen bijvoorbeeld (en zeker hanen) verboden in de tuin. 

Het dierenwelzijn is prioriteit

Als eigenaar van een huisdier – zij het een hond, een kat of een meer exotische diersoort – moet je bepaalde wettelijke plichten vervullen. Zo moet je het dier voeding, verzorging en huisvesting kunnen geven die in overeenstemming is met de aard van ´t beestje. Ook heel belangrijk: je mag de bewegingsvrijheid van het dier niet zodanig beperken door het vast te maken of op te sluiten waardoor deze onnodig pijn lijdt. Vooraleer je een fret, een slang of een kanarie aanschaft, informeer je dus maar beter naar de specifieke behoeften van het dier en de ruimte die het nodig heeft. 

 

vogel kanarie papegaai

 

De aankoop en de garantie 

In tegenstelling tot honden en katten zijn andere gezelschapsdieren zoals konijnen, hamsters en parkieten gewoonlijk verkrijgbaar in dierenwinkels of bijvoorbeeld gespecialiseerde reptielenwinkels. Deze moeten voldoen aan de uitbatingsvoorwaarden van je gewest en ze moeten je de nodige informatie geven over het welzijn van het dier. Wat de garantie betreft, wordt een dier beschouwd als een “consumptiegoed”. Dat houdt in dat je onder bepaalde voorwaarden in dat je twee jaar garantie hebt. Lees hier verder als je meer wil weten over het kopen en verkopen van huisdieren

Meer weten over huisdieren? Lees dan gauw verder op ons huisdierenplatform

 

Naar platform huisdieren