Van amfibie tot zoogdier: déze dieren mag je als huisdier hebben

Welke huisdieren zijn toegestaan?
Zowel in Vlaanderen als in Wallonië en het Brussels Gewest bestaat er een zogeheten “positieve” lijst van zoogdieren en reptielen die je wel en niet mag houden als huisdier. Die lijsten zijn uitgebreid, de lijst met reptielen in Vlaanderen bevat bijvoorbeeld al 422 reptielensoorten. Dit verschilt overigens wel van gewest tot gewest, kijk dus goed of het dier dat je wilt houden hierin voorkomt. Er bestaat overigens nog geen soortgelijke lijst van vogels en insecten, maar dat houdt niet in dat zomaar alles is toegestaan. Bekijk daarvoor ook de regels per gewest.
Deze dieren staan per gewest op de positieve lijst:
Vlaanderen
Hier vind je de positieve lijst met zoogdieren voor Vlaanderen
Hier vind je de positieve lijst met reptielen voor Vlaanderen
Meer info vind je op de website van Vlaanderen Dierenwelzijn.
Brussels Gewest
Hier vind je de positieve lijst met zoogdieren voor Brussel
Hier vind je de positieve lijst met reptielen voor Brussel
Meer info vind je op de website van Leefmilieu Brussel.
Wallonië
Hier vind je de positieve lijst met zoogdieren voor Wallonië
Hier vind je de positieve lijst met reptielen voor Wallonië
Meer info vind je op de website van Bien-être Animal Wallonie.
Let op met beschermde dieren
Je moet daarnaast altijd rekening houden met de Overeenkomst over de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES). De handel in bepaalde wilde dieren is namelijk verboden of strikt gereglementeerd. Daarom mag een dierenwinkel bijvoorbeeld geen ara’s uit de Amazone verkopen, want dat zijn dieren die uit de vrije natuur worden gehaald. Hetzelfde geldt voor bepaalde land- en waterschildpadden.
En landbouwhuisdieren?
Als particulier mag je in principe geiten, schapen, varkens en koeien houden. Die staan hoe dan ook op de positieve lijst van toegestane zoogdieren. Daarnaast mag je ook vogels zoals kippen, eenden en ganzen houden. Toch moet je eerst bij je gemeente nagaan welke dieren je wel of niet in je tuin mag houden. In sommige gemeenten, vooral in steden, zijn kippen bijvoorbeeld (en zeker hanen) verboden in de tuin.
Het dierenwelzijn is prioriteit
Als eigenaar van een huisdier – zij het een hond, een kat of een meer exotische diersoort – moet je bepaalde wettelijke plichten vervullen. Zo moet je het dier voeding, verzorging en huisvesting kunnen geven die in overeenstemming is met de aard van ´t beestje. Ook heel belangrijk: je mag de bewegingsvrijheid van het dier niet zodanig beperken door het vast te maken of op te sluiten waardoor deze onnodig pijn lijdt. Vooraleer je een fret, een slang of een kanarie aanschaft, informeer je dus maar beter naar de specifieke behoeften van het dier en de ruimte die het nodig heeft.
De aankoop en de garantie
In tegenstelling tot honden en katten zijn andere gezelschapsdieren zoals konijnen, hamsters en parkieten gewoonlijk verkrijgbaar in dierenwinkels of bijvoorbeeld gespecialiseerde reptielenwinkels. Deze moeten voldoen aan de uitbatingsvoorwaarden van je gewest en ze moeten je de nodige informatie geven over het welzijn van het dier. Wat de garantie betreft, wordt een dier beschouwd als een “consumptiegoed”. Dat houdt in dat je onder bepaalde voorwaarden in dat je twee jaar garantie hebt. Lees hier verder als je meer wil weten over het kopen en verkopen van huisdieren.
Meer weten over huisdieren? Lees dan gauw verder op ons huisdierenplatform.