Nieuws

Ook Vlaamse overheid verbiedt nu glyfosaat voor particulieren

17 juli 2017
stop kanker

Ook in Vlaanderen wordt het gebruik van glyfosaat door particulieren verboden. Het is nu enkel wachten op Federaal minister van Landbouw Willy Borsus, die een wetsvoorstel moet indienen voor een volledig verbod op de verkoop aan particulieren! Wacht niet tot de wet in voege treedt om nu al te kiezen voor alternatieven.

Na Brussel en Wallonië gaat nu ook Vlaanderen over tot een (tijdelijk) verbod op het particulier gebruik van glyfosaat. Maar de absurde situatie waarbij de gewestelijke overheden het particulier gebruik van het product verbieden terwijl de bevoegde federale overheid de verkoop ervan toestaat, bestaat nog altijd.

Na het uitlekken van de "Monsanto Papers", heeft Federaal minister van Landbouw Willy Borsus aangekondigd voorstander te zijn van een verbod op de verkoop van glyfosaat aan particulieren, maar het is nog altijd wachten op de concretisering hiervan.

In de praktijk

Willy Borsus zou "tegen het einde van dit jaar" een voorstel indienen om de verkoop van glyfosaat aan particulieren stop te zetten. De minister wil het verbod ook uitbreiden naar alle andere producten ingedeeld in klasse CMR2 (onkruid-, insecten- en schimmeldodende middelen) die “waarschijnlijk kankerverwekkend, mutageen en giftig voor de voortplanting” zijn. De maatregel moet van kracht worden na een overgangstermijn die de handelaars in staat moet stellen hun voorraden uit te verkopen.

De afgelopen weken ontstonden er grote twijfels over de feitelijke onafhankelijkheid van de studies waaruit eerder was geconcludeerd dat glyfosaat onschadelijk zou zijn voor de mens. 

Wat zijn de alternatieven?

Er zijn echter alternatieven die minder schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Ter bestrijding van onkruid kunt u onder meer volgende producten gebruiken:

  • witte azijn (of een product op basis van azijnzuur);
  • producten op basis van pelargonzuur (geraniums);
  • producten op basis van etherische oliën van basilicum en citrus;
  • zetmeel van het kooknat van aardappelen of pasta;
  • ecologische producten op basis van koolzaadolie en katoenzaadolie of brandnetelgier.

Het rooien van onkruid met handgereedschap zoals een schoffel of wiedijzer is de beste oplossing in de buurt van een riool. Het gebruik van een thermische onkruidbestrijder kan u ook het leven gemakkelijker maken. Het bedekken van groenteplanten met stro of lijnzaad is ook een goede preventieve oplossing.

Volg ook de praktische tips in de video van tuinman Luc Noël.

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies