Wijncocktails

Bent u een wijnliefhebber, maar bent u evengoed te vinden voor een zomerse cocktail? Waarom dan niet beide combineren? Het bekendste voorbeeld is natuurlijk kir, een cocktail van witte wijn, champagne of andere schuimwijn en een scheutje cassislikeur. Maar er bestaan ook originelere combinaties die het proberen waard zijn …
Deze drie wijncocktails moet u beslist eens proeven.
Red-splash
Ingrediënten (per glas)
4 cl pinot noir
4 cl tequila
4 cl citroensap
4 cl agavesap
6 cl limonade met pompelmoes (bv. Schweppes of Fanta Grapefruit)
- Giet alle ingrediënten (behalve de pompelmoeslimonade) in een cocktailshaker, doe er wat ijsblokjes bij en schud krachtig.
- Giet in een glas, voeg de pompelmoeslimonade toe en serveer met een schijfje limoen.
Bron: Shaher Misif
Sweet Rosé
Ingrediënten (1 karaf voor ongeveer 8 personen)
1 fles rosé
25 cl aardbeiensap
25 cl citroenlimonade of spuitwater (minder zoet)
1 cl aardbeien- of frambozenlikeur
250 g aardbeien
- Spoel de aardbeien af onder koud water, verwijder de blaadjes en mix de helft. Houd de andere helft apart voor de versiering (enkele hele aardbeien op de glazen en de andere in twee of in vier gesneden voor in de karaf).
- Giet de wijn in de karaf en voeg het aardbeiensap, de likeur en tot slot het spuitwater of de limonade toe. Laat de karaf minstens één uur in de koelkast staan.
- Schuif net voor het serveren een aardbei op de rand van elk glas.
Zomerbries
Ingrediënten (per glas)
9 cl sauvignon blanc
9 cl cava
3 cl komkommersap
1,5 cl limoensap
4 kl suiker
verse munt
- Rasp en mix een komkommer, maar houd enkele schijfjes apart voor de versiering. Zeef de pulp.
- Giet het komkommersap in een cocktailshaker en voeg de witte wijn, het limoensap, de suiker, gehakte munt en wat ijsblokjes eraan toe. Schud krachtig.
- Vul het glas hiermee voor de helft en giet de cava erbij. Voeg ter decoratie ook enkele dunne schijfjes komkommer en eventueel wat muntblaadjes toe.
Deze drie wijncocktails moet u beslist eens proeven.
Red-splash
Ingrediënten (per glas)
4 cl pinot noir
4 cl tequila
4 cl citroensap
4 cl agavesap
6 cl limonade met pompelmoes (bv. Schweppes of Fanta Grapefruit)
- Giet alle ingrediënten (behalve de pompelmoeslimonade) in een cocktailshaker, doe er wat ijsblokjes bij en schud krachtig.
- Giet in een glas, voeg de pompelmoeslimonade toe en serveer met een schijfje limoen.
Bron: Shaher Misif
Sweet Rosé
Ingrediënten (1 karaf voor ongeveer 8 personen)
1 fles rosé
25 cl aardbeiensap
25 cl citroenlimonade of spuitwater (minder zoet)
1 cl aardbeien- of frambozenlikeur
250 g aardbeien
- Spoel de aardbeien af onder koud water, verwijder de blaadjes en mix de helft. Houd de andere helft apart voor de versiering (enkele hele aardbeien op de glazen en de andere in twee of in vier gesneden voor in de karaf).
- Giet de wijn in de karaf en voeg het aardbeiensap, de likeur en tot slot het spuitwater of de limonade toe. Laat de karaf minstens één uur in de koelkast staan.
- Schuif net voor het serveren een aardbei op de rand van elk glas.
Zomerbries
Ingrediënten (per glas)
9 cl sauvignon blanc
9 cl cava
3 cl komkommersap
1,5 cl limoensap
4 kl suiker
verse munt
- Rasp en mix een komkommer, maar houd enkele schijfjes apart voor de versiering. Zeef de pulp.
- Giet het komkommersap in een cocktailshaker en voeg de witte wijn, het limoensap, de suiker, gehakte munt en wat ijsblokjes eraan toe. Schud krachtig.
- Vul het glas hiermee voor de helft en giet de cava erbij. Voeg ter decoratie ook enkele dunne schijfjes komkommer en eventueel wat muntblaadjes toe.
Een typische zomerdrank is sangria, een cocktail van rode wijn met fruit, kruiden en vaak wat spuitwater. Deze populaire aperitiefdrank is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje en raakte wereldwijd bekend dankzij de wereldtentoonstelling van 1964 in New York. Sangria is een perfect drankje om met vrienden te drinken en staat synoniem met feestjes en gezelligheid. Elke Spaanse regio heeft trouwens zijn eigen traditionele recept, maar de basisingrediënten zijn altijd rode wijn en sinaasappel. Voor 8 personen neemt u 2 l wijn waaraan u 3 sinaasappels en 1 citroen in dunne schijfjes toevoegt.
Fruit, kruiden en wijn
De traditionele sangria bevat vooral citrusvruchten (sinaasappel en citroen). Maar ook ander fruit past hier goed bij, bijvoorbeeld stukjes appel, peer, aardbei, meloen, perzik, limoen, watermeloen, mango, ananas, druiven, mandarijn enz.
Daarnaast kunt u naar believen verschillende kruiden toevoegen, zoals een kaneelstokje, vanillezaadjes, peper, kruidnagel, nootmuskaat, steranijs, gember ...
Wat soms nog aan sangria wordt toegevoegd: suiker (2 tot 4 el), 20 cl fruitsap of limonade ofwel 20 cl porto, Cointreau, Grand Marnier, cognac enz. Om de cocktail fris te houden, voegt u echter beter maar weinig of geen alcohol toe.
Laat de wijn met alle ingrediënten minstens twee uur trekken in de koelkast, zodat de smaken zich goed kunnen mengen.
Sangria Blanco
Witte sangria is een zoetere versie op basis van fruitige witte wijn of schuimwijn, citrusvruchten en ander fruit, zoals kiwi, perzik of mango. Ook met rosé zou u een eigen versie kunnen bedenken. Er bestaan trouwens ook alcoholvrije recepten, maar daar gaan we hier niet op in.
De bekende kir is afkomstig uit de Bourgogne en de authentieke versie bestaat uit witte wijn van de bourgondische aligoté-druif met een scheutje crème de cassis. Het was de kanunnik Félix Kir die op het idee kwam om de zuurte van de aligoté te verzachten met een derde crème de cassis de Dijon 20°. Vandaag is de verhouding 1/10 crème de cassis en 9/10 aligoté-wijn.
Kir of blanc-cassis
In de Bourgogne staat de term kir uitsluitend voor de authentieke mix van bourgogne aligoté en crème de cassis. In de rest van Frankrijk spreekt men ook wel van "blanc-cassis" of "blanc-cass’".
De versie met schuimwijn, crémant de bourgogne of champagne in plaats van witte wijn noemt men kir royal en schenkt men in een fluitglas. Een andere variant is kir impérial, met een scheutje marc de champagne, bramensiroop en champagne.
Creëer uw eigen versie
Intussen bestaan er tal van varianten. Zo heeft elke Franse regio zijn eigen versie, waarbij de aligoté-wijn vervangen is door een lokale specialiteit. Kir breton is bijvoorbeeld gemaakt met cider, kir normand met calvados, kir alsacien met crémant d’Alsace, kir savoyard met witte wijn uit de Savoie (roussette, apremont ...) enz. Typisch in de streek van Bordeaux zijn dan weer de Cardinal op basis van een krachtige rode wijn en de Médocain op basis van roséwijn.
Door andere fruitlikeuren te gebruiken in plaats van crème de cassis, ontstaan er nog heel wat andere varianten met een verschillende smaak en kleur. Zo zorgen perzik-, braambes-, frambozen- en kastanjelikeur in combinatie met witte wijn voor een fris en zoet aperitief. En natuurlijk zorgt ook de populaire cava voor een heerlijke variant van de kir royal.
Laat uw verbeelding dus de vrije loop en bedenk uw eigen "kir van het huis"…