Nieuws

Heeft de prijs van wijn een invloed op onze smaak?

25 mei 2021

‘Over smaak valt niet te twisten’, zo luidt het gezegde. En dat onze smaak beïnvloed wordt door allerlei factoren, staat ook vast. Maar welke invloed heeft de prijs op hoe lekker we wijn vinden? Zwitserse onderzoekers zochten het uit.

Uit onderzoek blijkt dat we de smaak en kwaliteit van wijn vaak beoordelen op basis van de volgende factoren:

Herkomst

Wijnen uit gerenommeerde wijnlanden zoals Frankrijk en Italië worden soms enkel op basis van hun herkomst gerangschikt in het hoge prijssegment van prima kwaliteit, terwijl verschillende minder bekende wijnlanden het lage kwaliteitssegment van goedkope wijnen leveren op de wijnmarkt.

Beoordeling van experts

Verder volgen consumenten in hun aankoopgedrag en smaakbeoordeling over het algemeen het advies van wijnexperts. Zo krijgen wijnen een betere score na een positieve evaluatie van een wijnexpert, dan na een negatieve. Bovendien worden wijnen die volgens deskundigen gemiddeld tot hoog scoren doorgaans meer verkocht dan wijnen met een lage score.

Info op het etiket

Het etiket op de achterkant van een wijnfles met de algemene geschiedenis van de wijnproducent, uitgebreide smaakbeschrijving, de combinatie met gerechten, en de verklaring van een milieuvriendelijke productie wordt sterk gewaardeerd door de consument en zorgt voor een grotere koopintentie. Daarentegen heeft informatie over ingrediënten eerder een negatief effect.

Prijsinformatie

Recent hebben Zwitserse onderzoekers een experiment uitgevoerd om te bepalen in welke mate de prijs een invloed heeft op onze smaakbeoordeling van wijn. Om dit te doen hebben ze voor een wijnproeverij de prijsinformatie bewust gemanipuleerd. De 140 deelnemers aan deze studie waren vrijwilligers die niet op de hoogte waren van het echte doel van deze proeverij.

Uit de resultaten bleek dat de kandidaten de drie rode Italiaanse wijnen – goedkoopste wijn, middenklassewijn, topklassewijn - uit het onderzoek even lekker of aangenaam vonden. Het wel of niet vermelden van de prijs had daar geen invloed op. De goedkoopste wijn (zonder evaluatie van experts) werd wel beduidend aangenamer beoordeeld wanneer de prijs steeg. Maar het goedkoper maken van de duurste wijn had geen invloed op de smaak.

Daartegenover waren er wel verschillen qua smaakintensiteit tussen de drie geteste wijnen. De goedkoopste wijn werd als minder intens beoordeeld dan de middenklassewijn, die op zijn beurt weer iets minder intens werd bevonden dan de topklassewijn. De smaakintensiteit nam dus toe als de prijs (en de expertbeoordeling) toenam. Noch het wel of niet tonen van de prijs, noch het geven van misleidende prijsinformatie had een invloed op de subjectieve smaakintensiteit.

Dure wijn smaakt niet per se beter dan goedkope wijn

De sterkte van dit onderzoek is dat het zich afspeelde in een realistische setting. Ook het feit dat er 140 deelnemers in deze steekproef waren is een positief punt. Dat slechts drie rode wijnen waren opgenomen is een minpunt. Of dezelfde resultaten behaald zouden zijn bij witte of andere rode wijn, weten we dus niet. Ook de invloed van andere criteria die mogelijk een rol spelen in de consumentenbeoordeling, zoals de geur en kleur van de wijn, werd niet onderzocht.
 
Deze studie bevestigt dan weer wel de vaststelling van eerder onderzoek, namelijk dat wanneer men proeft zonder enige voorkennis van de prijs dure wijn niet per se aangenamer of lekkerder smaakt dan goedkope wijn. En dat de prijs van wijn ons kan misleiden, doordat we denken dat dure wijn beter smaakt dan goedkope wijn. Als je een fles wijn koopt, laat je je dus best niet te veel beïnvloeden door de prijs, maar wel door je eigen smaakvoorkeur.


Dit wil echter niet zeggen dat er helemaal geen verband is tussen de kwaliteit van wijn en de prijs. De smaakintensiteit speelt deels mee in de beoordeling van de kwaliteit. En daar lijkt volgens dit onderzoek wel een verband te zijn met de prijs (en de beoordeling door experten). Het aloude spreekwoord ‘In vino veritas’ (‘In wijn zit waarheid’) lijkt dus wel van toepassing te zijn op de smaakintensiteit van de wijn, maar voor de algemene appreciatie van de wijn blijkt dus ook de prijs van belang. 

Dat goede wijn niet altijd duur hoeft te zijn, blijkt ook uit onze eigen wijntesten. Jaarlijks testen wij enkele honderden wijnen, verkrijgbaar voor minder dan € 15 in de Belgische supermarkten of bij wijnhandelaars, zowel op vlak van chemische kwaliteit via labotests, als op het vlak van smaak via een blinde smaakproeverij onder wijnkenners. Als wijnabonnee heb je toegang tot alle details van onze testresultaten.

Naar de koopwijzer wijn