Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Teken de petitie om de Nutri-Score verplicht te maken in Europa

10 februari 2020
Nutri-Score

Samen met zes Europese zusterorganisaties lanceren wij een burgerbeweging om de Europese Commissie aan te zetten tot de invoering van de Europese Nutri-Score. We hebben een miljoen handtekeningen nodig, waarvan 15 750 uit België. Teken jij ook onze petitie?

Vandaag de dag heeft het merendeel van de consumenten moeite om de informatie op de etiketten van voedingswaren in de supermarkt te begrijpen, of simpelweg geen tijd om al die kleine lettertjes te lezen. Dat maakt het moeilijk om bewust voor gezonde producten te kiezen. Het is dan ook geen toeval dat problemen met overgewicht en obesitas alsmaar zorgwekkendere vormen aannemen, niet alleen in België maar ook in de rest van Europa.

De Nutri-Score helpt je om in één oogopslag de producten te vinden met de beste voedingswaarde. Wij willen dan ook dat deze Nutri-Score verplicht wordt in Europa. Help ons dit doel te bereiken door de petitie te ondertekenen.

Teken de petitie hier

Een eenvoudig en doeltreffend hulpmiddel

De Nutri-Score heeft als doel de consument te helpen in zijn keuze door de voedzame producten in de supermarktrekken in één oogopslag herkenbaar te maken. Het label houdt rekening met eigenschappen die gunstig zijn voor de gezondheid (vezels, proteïnen, fruit, groenten en noten) en ingrediënten die in dat opzicht het best worden beperkt (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout). Dat resulteert in een totaalscore op voedingswaarde.

De evaluatie wordt weergegeven door vijf letters, met A voor de hoogste voedingswaarde en E voor de laagste, in de bijbehorende kleur van groen tot rood om de score nog duidelijker zichtbaar te maken.

Al toegepast in België

De Nutri-Score werd in Frankrijk ingevoerd in 2016. Datzelfde jaar werd het systeem mee geëvalueerd in een grootschalige studie over het koopgedrag van de consument, en daaruit bleek dat de Nutri-Score meer impact had dan andere eenvoudige vormen van etikettering zoals het Engelse systeem met verkeerslichten.

De Nutri-Score is immers bevattelijker voor de consument en stelt hem in staat de kwaliteit van de producten in zijn winkelkar gevoelig te verbeteren. Het label zet de fabrikanten die betere voeding op de markt willen brengen er bovendien toe aan om de samenstelling van hun voedingsproducten te herbekijken (minder suiker, zout enz.).

Omdat wij overtuigd zijn van het nut van de Nutri-Score, hebben we er destijds voor gepleit het systeem in België in te voeren. Op 2 april 2019 was dat een feit.

Naar een Europese Nutri-Score

Ondanks de officiële erkenning als voedingslabel in ons land blijft de Nutri-Score voor de Europese wetgever facultatief. Daardoor voelen nog te weinig fabrikanten zich geneigd om het label op hun producten aan te brengen.

Daarom richten wij samen met zes andere Europese consumentenorganisaties het verzoek aan de Europese Commissie om de Nutri-Score verplicht te maken in de EU. Om deze vraag bij de Commissie op de agenda te krijgen, hebben we één miljoen handtekeningen nodig, waarvan 15 750 Belgische. Ondertussen heeft Frankrijk, het eerste land om de Nutri-Score toe te passen, zijn kaap van de benodigde handtekeningen bereikt. In België zitten we momenteel op 68 % van onze doelstelling. We kunnen jouw handtekening dus nog goed gebruiken, en dat vóór 8 mei 2020, de eerste verjaardag van het initiatief.

Teken de petitie hier

De gegevens die wij verzamelen voor de petitie zullen worden bewaard op de beveiligde server van de Europese Commissie en worden onder geen beding gebruikt voor marketingdoeleinden.

Onze campagne

We lanceren deze week een nieuwe campagne om jouw supermarktbezoek een pak eenvoudiger te maken. Als consumentenorganisatie vinden we dat de keuze voor een gezonder product in de winkel duidelijk moet zijn.