kinderzitjes

Hoe kies je een kinderzitje?

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vind je meer uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Welke soort van kinderzitje heb je nodig?

Niet alle kinderzitjes zijn even goed. In een slecht of verkeerd geplaatst kinderzitje loopt je kind bij een ongeval zelfs meer kans op verwondingen. Onze koopgids geeft je het nodige advies om een zitje te vinden dat een optimale veiligheid biedt.

Wij testen alle categorieën van kinderzitjes. Neem dus zeker een kijkje in onze koopwijzer, waarin je onze beoordeling van de meest recente modellen alsook onze aanraders terugvindt. 

Aarzel niet om de hulp van een specialist te vragen bij de keuze en de plaatsing van een kinderzitje. Het is ook handig als je je kind meeneemt naar de winkel, om zeker te zijn dat het comfortabel in het zitje zit.

Kies een model dat:

 • aangepast is aan het gewicht, de grootte en de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Naarmate je kind groeit, zal je immers verschillende kinderzitjes nodig hebben.
 • gemakkelijk verstelbaar is, om je kind goed te kunnen vastmaken.
 • geschikt is voor alle auto’s waarmee je je kind gaat vervoeren.

Wij delen de kinderzitjes op in de volgende leeftijdsgroepen:

 • Baby's: kinderen van 0 tot 12 maanden
 • Oudere baby's: kinderen tot 18 maanden
 • Peuters: kinderen van 1 tot 4 jaar
 • Kleuters: kinderen van 4 tot 7 jaar
 • Oudere kinderen: van 7 tot maximaal 12 jaar

In elk van deze leeftijdsgroepen kunnen zitjes gevonden worden die behoren tot één of meerdere van de vroeger gebruikte gewichtscategorieën:

 • Groep 0/0+ en vergelijkbare i-Size: tot 13 kg
 • Groep 1 en vergelijkbare i-Size: voor kinderen van 9 tot 18 kg
 • Groep 2/3 en vergelijkbare i-Size: voor kinderen van 15 tot 36 kg
Terug naar boven

I-Size-autostoeltjes: wat moet je erover weten?

Sinds 2003 is er een nieuwe norm: UN–ECE R129, beter bekend als i-Size. Deze norm deelt kinderzitjes in op basis van de grootte van het kind en niet op basis van het gewicht. Deze kinderzitjes komen niet één-op-één overeen met de indeling van de kinderzitjes volgens de oude norm (UN-ECE/R44). Bepaalde accenten worden anders gelegd.

Grootte i.p.v. gewicht

Bij de keuze voor een i-Size-model is de grootte van je kind doorslaggevend, dat gaven we al aan. De zitjes zijn onderverdeeld volgens de minimale en maximale lengte van het kind in plaats van de gewichtscategorie. De lengte van je kind heeft ook een invloed op de richting waarin je het zitje in je auto mag zetten.

Zijdelingse botsing

Sinds de introductie van de i-Size-norm wordt bij de Europese goedkeuringstest nagegaan in welke mate de zitjes bescherming bieden bij een zijdelingse botsing . Dit was eerder niet het geval. In onze tests was dit onderdeel wel al een hele tijd opgenomen, en hieruit blijkt dat kinderstoeltjes van de vorige generatie meestal goed scoren bij een zijdelingse aanrijding. Ze zijn dus veilig genoeg en je kunt ze zonder probleem blijven gebruiken.

Langer tegen de rijrichting in

Met de nieuwe norm blijven de allerkleinsten nog langer met het gezicht naar achteren zitten. In de i-Size-modellen kun je je kindje tot de leeftijd van 15 maanden en tot 83 cm tegen de rijrichting in zetten, en dit is hoe dan ook verplicht tot een lengte van 71 cm of de leeftijd van 15 maanden. Dit komt ongeveer overeen met groep 0 en 0+. 

Sommige i-Size-autostoeltjes kun je in beide richtingen plaatsen, zodat je ze kunt blijven gebruiken als je kind al voorwaarts gericht mag zitten. Tot 83 cm mag je kind achterwaarts gericht vervoeren, vanaf 71 cm mag het voorwaarts gericht zitten. Dit type van kinderzitje is ook geschikt tot 105 cm. Dit komt ongeveer overeen met groep 0/0+ en 1.

Plaatsing en gebruiksgemak

Een i-Size-autostoel is gemakkelijker in de wagen te bevestigen dan een autostoel uit groep 0+ of 1. De i-Size-modellen hebben namelijk allemaal twee of drie Isofix-aansluitpunten om ze vast te hechten in de auto, wat bij andere autostoelen niet altijd het geval is. Het derde bevestigingspunt kan op twee manieren werken: met een band over de stoelleuning naar achteren of met een steunpoot voor de stoel. Om een i-Size-autostoel te kunnen gebruiken, moet je auto wel beschikken over geschikte zitplaatsen, te herkennen aan het "i-Size ready" logo. Vrijwel alle auto's die de laatste jaren op de markt kwamen, hebben minimaal twee "i-Size-ready" zitplaatsen. Maar het best controleer je even of dit ook bij jouw wagen het geval is, voor je zo’n autostoel koopt.

Heb je nog een ouder zitje, onder de RAA-Isofix-norm valt? Dan hoef je dit niet noodzakelijk te vervangen. Deze zitjes passen meestal zonder problemen op de i-Size posities.

Omgekeerd passen nieuwe i-Size-kinderzitjes in de meeste gevallen ook in auto’s met enkel de "oude" Isofix-bevestigingspunten. In de gebruiksaanwijzing van het stoeltje staat een lijst met auto's waarin het stoeltje ook gebruikt kan worden als je (nog) geen i-Size ready zitplaatsen in je auto hebt. De meest recente versie is op de website van de fabrikant van het stoeltje te raadplegen.

Zitjes voor baby's en peuters die met de autogordel worden vastgezet passen in iedere auto.

Kinderzitje afstemmen op de auto

Hoe je het kinderzitje moet vastmaken, hangt af van de wagen die je hebt en hoe oud hij is. Is hij na 2002 van de band gerold, dan zal hij zo goed als zeker zijn uitgerust met Isofix-verankeringspunten. Die zitten weggestopt in de rugleuning van de achterbank en zijn vastgemaakt aan de carrosserie van de auto. Hiermee kun je het kinderzitje sneller en gemakkelijker in de auto bevestigen dan enkel met de veiligheidsriem. Auto’s van na 2012 hebben nog een derde Isofix-bevestigingspunt.

Maar misschien moet het zitje wel in meerdere wagens passen, bv. als ook de grootouders je kindje af en toe meenemen. Daar moet je rekening mee houden als je een zitje koopt. In sommige auto's zal de installatie met Isofix mogelijk zijn, in andere moet je de gordels gebruiken. Als je vaak van auto moet veranderen, is het bovendien aan te raden om te kiezen voor een zitje dat gemakkelijk te installeen is en niet al te zwaar is. Sommige kinderzitjes worden trouwens geleverd met een basis, waarop ze gemakkelijker te plaatsen zijn. Die kan je eventueel laten zitten in de auto die je het meest gebruikt.

Verschillende autostoeltjes achterin plaatsen, is niet altijd evident. Denk er dus aan dat ze naast elkaar moeten passen. Twee is meestal geen probleem, drie naast elkaar is zelden mogelijk dus als dit nodig is moet je zeker rekening houden met de afmetingen van je wagen en de te plaatsen kinderstoeltjes.

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Geeft de leeftijd de doorslag?

Nee, de leeftijd geeft slechts een indicatie. Ook grootte en gewicht spelen hun rol: de lengte en het gewicht van jouw kind zijn concrete elementen die bepalen welk kinderzitje op een bepaald moment in de ontwikkeling van het kind kan worden gebruikt. Kinderen groeien nu eenmaal op hun eigen tempo en kinderen van dezelfde leeftijd kunnen dan ook sterk verschillen qua lengte en gewicht.

Wanneer is het tijd voor een groter model?

Niet alleen het gewicht, vooral de lengte. Het gewicht van je kind is niet het enige dat bepaalt wanneer het aan een ander kinderzitje toe is. Het is ook belangrijk dat het hoofd van je kind niet boven het zitje uitsteekt en dat het mooi tussen de hoofdsteunen blijft.

Van baby naar peuter, van groep 0+ naar 1. Schakel over van een achterwaarts te plaatsten kinderzitje naar een groter model wanneer het hoofd van je kind tot de bovenrand van het zitje komt. Als het hoofd boven het zitje uitsteekt, kan je kind bij een ongeval immers ernstig gewond raken.

Van peuter naar kleuter en ouder, van groep 1 naar 2/3. Maak de overstap naar een volgende categorie (waarin het kind naar voren kijkt), wanneer de ruggensteun bij je kind op ooghoogte komt. Neem desgevallend het interne harnas van het zitje weg en gebruik de autogordels.

Terug naar boven